Obstakelvrije openbare ruimten!
Wat is een schouw?
Het uitwisselen van ervaringen, het in beeld brengen van de obstakels, euvels waar men op straat, in de wijk hinder van ondervindt. Praktijk en theorie liggen vaak niet op een lijn.
Op deze manier zijn de problemen, waar men tegen aanloopt, gemakkelijker oftewel laagdrempeliger bespreekbaar.
Deelnemende partijen zijn de gemeente Eersel, dorpsraden, buurtbewoners, leden van PMB Eersel.
Want leefbare dorpen maken we samen
Voor zaken, zoals losliggende stoeptegels, omgevallen boom, vandalisme, kapotte verlichting, gras dat gemaaid moet worden, of andere euvels in de omgeving, kun je bij de gemeente Eersel een melding maken:
Via telefoonnummer 0497-531300 of
via de website www.eersel.nl – Meld- en herstellijn.
Je (her)kent het vast wel: het is een doorn in het oog om bestrating te zien die, bijvoorbeeld door wortelgroei, slecht ligt; plantsoenen waar het onderhoud te wensen over laat; markeringen op de weg die nauwelijks meer zichtbaar zijn.
Hoewel de gebiedsopzichters van de gemeente Eersel ook op deze dingen letten, merk je als bewoner van een straat dit soort dingen toch sneller op. De gemeente wil beter in contact komen met de inwoners. Derhalve worden er schouwen gepland. Het ene jaar in de dorpen Duizel, Knegsel, Steensel, Vessem en Wintelre. Het andere jaar in de wijken van Eersel.
De opkomst tijdens de schouwen is hoog. Dit betekent dat met een hele delegatie (een gemengde en grote groep) geschouwd wordt. Aan het rondje door het dorp of de wijk nemen deel: de betreffende dorpsraad, leefbaarheidsgroep of buurtvereniging, het PMB Eersel (Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel), de betrokken dorpswethouder, de BOA, ambtenaren van Beheer & Uitvoering, Verkeer en Dorpsparticipatie.
Leden van het Platform voor Mensen met een Beperking lopen ook mee, omdat je met een handicap (bijvoorbeeld een persoon in een rolstoel of blinde persoon) immers weer andere dingen tegenkomt.
Voordat op schouw gegaan wordt, bereidt de Dorpsraad of een buurtvereniging de schouw voor, waarna een ronde door de kern of wijk gelopen wordt: een zogenaamde buurtschouw. Tijdens zo’n wandeling komt men situaties tegen waar direct op gereageerd kan worden (er lopen mensen van groen, bestratingen, verkeer en handhaving mee) of die genoteerd worden en waar later een terugkoppeling op komt.
Er wordt van de plaatsgevonden schouwingen een verslag gemaakt of direct gemeld via de meld- en herstellijn. De richtlijnen voor de aanpak hangt af van de soort melding. Is deze eenvoudig op te lossen of is deze erg ingewikkeld.
• Punten, die snel opgelost kunnen worden, worden dan ook zo snel mogelijk aangepakt.
• Punten, die meer tijd nodig hebben, worden in de reconstructie plannen opgenomen.
• Punten, wensen, die niet opgevolgd kunnen worden, worden voorzien van een reden.
De medewerker Dorpsparticipatie zorgt ervoor dat iedereen, die bij een schouw betrokken is geweest, via e-mail, de schouwrapporten ontvangt en derhalve op de hoogte gehouden wordt.
In de kleinere kernen van onze gemeente houden we om het jaar een Dorpsschouw onder leiding van de Dorpsraad. De Dorpsraadleden laten ons dan situaties zien die volgens hen aandacht verdienen en vertellen hun ideeën hierbij.
In de kern Eersel vindt ook om het jaar een schouw plaats. Eersel-dorp heeft echter geen Dorpsraad en daarom hebben we afgelopen jaren de hulp van buurtverenigingen gevraagd. Samen hebben we door verschillende wijken in Eersel gelopen en diverse locaties bekeken.
Dit jaar stellen we de vraag graag rechtstreeks aan de inwoners van Eersel.
Dit jaar stellen we de vraag dus aan jou. Je bent de oren en ogen van je eigen leefomgeving. Waar loop jij tegenaan in het dorp Eersel? Zijn er situaties in jouw buurt waarvan je vindt dat ze beter kunnen of heb je ideeën voor je buurt of wenselijke aanpassingen?
en help ons jouw buurt beter te maken. Zo wordt het misschien wel nog fijner wonen en leven in jouw wijk.
Dit jaar nemen we Eersel onder de loep, volgend jaar stellen we deze vraag natuurlijk ook weer graag aan de inwoners van onze andere kernen.
Bij alle situaties en/of suggesties die we ontvangen gaan we bekijken wat de mogelijkheden zijn.
Wethouder Léon Kox gaat als dorpswethouder van Eersel daarnaast met eigen ogen een aantal situaties of ideeën in de wijk bekijken. Natuurlijk ontvangen de betreffende melders een uitnodiging om hierbij aanwezig te zijn, zodat zij hun probleem, aanpassing en/of suggestie persoonlijk kunnen bespreken.
We zeggen niet dat we alles waar kunnen maken, maar kijken wel graag samen met jou wat er mogelijk is. Zo werken we samen naar een passende oplossing.
In de dorpsschouw kijken we graag verder dan alleen meldingen. Tijdens een schouw kijken we graag samen met inwoners naar situaties of manieren waarmee of waarop je je eigen wijk of dorp kunt verbeteren.
Is er echter iets kapot, ligt er afval of ervaar je overlast in je buurt? Wacht dan niet tot een dorpsschouw, maar meld het direct. Dit kan via onze Meld-en-herstellijn. We lossen dit soort praktische zaken graag snel voor je op.
Gemeente Eersel – 07 maart 2023
Adres: Hoogstraat 4, 5521 NK Eersel, Netherlands
Categorie: Wegen
Subcategorie: Trottoir
Omschrijving:
Op het nieuwe trottoir ter hoogte van Hoogstraat 4B staat een kastje midden op het trottoir. Dit kastje lijkt van Ziggo of UPC te zijn.
Ik ben afgelopen week hierover gestruikeld. Het is midden van een voetpad/trottoir geplaatst. Het betreft een nieuw stukje bestrating.
Uiterste afhandel datum: 25 december, 2022
De reactie van de verantwoordelijk wegbeheerder en coördinator van het team Beheer & Ruimte (GK):
Met betrekking tot de locaties van de bloembakken is hij echter erg duidelijk: Hij geeft aan dat naar aanleiding van eerdere meldingen al in samenspraak gekeken is of er alternatieve plekken zijn voor de bloembakken maar dat dat niet het geval is. Wel zijn de bloembakken aan de Dijk (zijde Action) 30 cm hoger gehangen, zodat fysiek bezeren aan de bloembakken zelf niet meer aan de orde is.
Hij begrijpt dat het niet prettig is als je natte beplanting in je gezicht krijgt, maar dat is onvoldoende reden om de plantenbakken weg te halen. De plantenbakken hangen binnen de strook met plantgaten van de bomen waar normaal ook niet gelopen wordt en de resterende verharding van de loopstrook is breed genoeg (inclusief het particulier eigendom, welke openbaar gebruikt mag worden) breed genoeg om te passeren.
Daarbij geeft hij aan dat het doel van de plantenbakken (de Dijk fysiek/visueel meer betrekken bij het centrum) ook voor ogen moet blijven.
Zie ook #3821 d.d. 13 mei 2022
Al diverse malen de gemeente er op gewezen verkeersborden, bloembakken (aan lantaarnpalen) op een minimale hoogte van 2,20 meter te hangen (onderkant bord tot trottoir = minimaal 2,20 meter).
Slechtziende of blinde mensen kunnen hier tegenaan lopen en zich bezeren. Ookal is de ruimte er omheen breed genoeg. Men ziet deze vrije (genoeg) ruimte uiteraard niet. De palen zijn juist referentiepunten/oriëntatiepunten. En een blindegeleidehond “kijkt” niet in de lucht, maar zorgt er voor dat zijn/haar baasje niet struikelt of dat hij/zij veilig kan oversteken.
Lopende zaak – bewustwording!
Subcategorie: Fietspaden
Adres: Bergeijksedijk 12B, 5521 NA Eersel, Nederland
Datums (buurt)schouwen inclusief link naar schouwrapport:
Laatste update schouwrapporten 2019: 18 november 2019
Aandachtspunten voor toegankelijke openbare ruimten
Aan de hand van richtlijnen en eisen uit onder meer het Handboek voor Toegankelijkheid, dient de openbare ruimte ingericht te worden.
In bijgesloten afbeeldingen zijn de meest belangrijke aandachtspunten weergegeven met goede en foute voorbeelden.
Aandachtspunten
Voor een prettige leefomgeving
Voor meer veiligheid op straat
Het Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel heeft flyers/kaarten af laten drukken en verspreidt deze waar nodig. Op de kaarten wordt voor het volgende aandacht gevraagd:
Mogen wij even een minuutje van uw tijd…
De groene omheining van uw tuin groeit over de stoep.
Wist u dat mensen hiervan hinder ondervinden, zoals mensen die slecht ter been zijn, ouders met een kinderwagen, rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden.
In sommige situaties zijn zij zelfs genoodzaakt om via de straat hun pad te vervolgen, welke voor gevaarlijke situaties kan zorgen.
Uw auto staat (deels) geparkeerd op de stoep!
Wist u dat mensen, zoals bovengenoemd, hiervan hinder ondervinden. Dat zij zelfs genoodzaakt zijn om via de straat hun pad te vervolgen, omdat het loopgedeelte te smal geworden is. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Tevens kunnen slechtzienden/blinden tegen uw voertuig aanlopen en zichzelf bezeren.
Bedankt voor uw begrip.
Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel
Schouw te Duizel 2019
Riny Castelijns
06-53362568
pmbeersel@outlook.com
© PMB Eersel Alle rechten voorbehouden. Ondersteund door Reclamestudio Digi-Z.