U (her)kent het vast wel: het is een doorn in het oog om bestrating te zien die, bijvoorbeeld door wortelgroei, slecht ligt; plantsoenen waar het onderhoud te wensen over laat; markeringen op de weg die nauwelijks meer zichtbaar zijn.
Hoewel de gebiedsopzichters van de gemeente Eersel ook op deze dingen letten, merkt u als bewoner van een straat dit soort dingen toch sneller op. De gemeente wil beter in contact komen met de inwoners. Derhalve zijn er schouwen gepland.
De opkomst tijdens de schouwen was hoog. Dit betekende dat met een hele delegatie (een gemengde en grote groep) geschouwd werd. Aan het rondje door het dorp of de wijk namen deel: de betreffende dorpsraad, leefbaarheidsgroep of buurtvereniging, het PMB Eersel (Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel), de Woningstichting De Zaligheden en de betrokken dorpswethouder, de BOA, ambtenaren van Beheer & Uitvoering, Verkeer en Dorpsparticipatie.
Leden van het Platform voor Mensen met een Beperking lopen ook mee, omdat je met een handicap (bijvoorbeeld een persoon in een rolstoel of blinde persoon) immers weer andere dingen tegenkomt.
Voordat op schouw gegaan wordt, bereidt de Dorpsraad of een buurtvereniging de schouw voor, waarna een ronde door de kern of wijk gelopen wordt: een zogenaamde buurtschouw. Tijdens zo’n wandeling komt men situaties tegen waar direct op gereageerd kan worden (er lopen mensen van groen, bestratingen, verkeer en handhaving mee) of die genoteerd worden en waar later een terugkoppeling op komt.
Er wordt van de plaatsgevonden schouwingen een verslag gemaakt. De richtlijnen voor de aanpak hangt af van de soort melding. Is deze eenvoudig op te lossen of is deze erg ingewikkeld.
• Punten, die snel opgelost kunnen worden, worden dan ook zo snel mogelijk aangepakt.
• Punten, die meer tijd nodig hebben, worden in de reconstructie plannen opgenomen.
• Punten, wensen, die niet opgevolgd kunnen worden, worden voorzien van een reden.
De medewerker Dorpsparticipatie zorgt ervoor dat iedereen, die bij een schouw betrokken is geweest, via e-mail, de schouwrapporten ontvangt en derhalve op de hoogte gehouden wordt.
→ Link naar de schouwrapporten.
Voor zaken, zoals losliggende stoeptegels, omgevallen boom, vandalisme, kapotte verlichting, gras dat gemaaid moet worden, of andere euvels in de omgeving, kunt u bij de gemeente Eersel een melding maken:
Via tel.nr. 0497-531300 of
via de website www.eersel.nl – Iets melden – Meld- en herstellijn.
De gelopen dorpsschouwen zijn een succes gebleken! Veel punten zijn direct aangepakt op de manier zoals de bewoners het bedoelen, omdat er samen naar de pijnpunten gekeken is. Op deze manier werkt samenwerking over en weer optimaal!