Sporten & Bewegen
Sport – bewegen doet iets met je…
Kempisch Sport- en Beweegakkoord
Het doel is om het landelijke akkoord overal in Nederland lokaal te vertalen naar lokale of regionale sportakkoorden, zodat de ambities van het Nationaal Sportakkoord lokaal ingevuld kunnen worden.
Dat geldt nu dus ook voor de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. De realisatie van een Kempisch sport- en beweegakkoord is dan ook een vervolg hierop.
Voor wie? Sportorganisaties, maar juist ook organisaties buiten de sport.
Om het Kempisch sportakkoord tot een groot succes te maken is het belangrijk dat welzijnsorganisaties en onderwijsinstellingen aanhaken. Sport kan namelijk ook bijdragen aan doelstellingen binnen deze organisaties, zoals eenzaamheid verminderen of de motorische ontwikkeling van het kind.
Het PMB Eersel is een van de deelnemende partijen en is groepslid van de werkgroep Inclusie sporten en bewegen.
Het definitieve Kempisch- Sport- en Beweegakkoord
Het Kempisch Sport- en Beweegakkoord is op 14 september 2020 ondertekend en klaar voor uitvoering.
Website kempeninbeweging.nl
Stichting Kempen in beweging is de website die is ontstaan uit de doelen van het regionaal sport- en beweegakkoord in de gemeenten Bergeijk, Eersel, Bladel en Reusel-De Mierden.
In het akkoord staan de doelen van de regio op het gebied van sport en bewegen beschreven. Het zijn doelen voor iedereen; Voor kinderen, jongeren, volwassenen, senioren en mensen met een beperking.
Ben je opzoek naar een activiteit dan kun je reageren op ieder aanbod.
Ben je een vereniging registreer dan jouw aanbod.
Meer informatie
Terugblik inclusiviteit Parelrun en Wheelchair Skills Team, 10 september in Eersel
Euforie, dat omschrijft het beste welk gevoel we als atletiekvereniging DES en PMB Eersel hebben terugkijkend op een fantastische allereerste inclusieve Parelrun. We dachten dat de kasseien de grootste uitdaging voor de rollers zou zijn. Er was een uitdaging nóg groter waar alle deelnemers last van hadden: de tropische temperatuur. Desondanks rolden alle deelnemers fanatiek en vastberaden de door hen gekozen afstand uit.
Er stonden 7 rollers aan de start. Een aantal waar we trots op zijn. Zeven vertegenwoordigers van het belang dat we met deze editie van de Parelrun wilden nastreven. Onbeperkt meedoen.
We hebben ons uiterste best gedaan om de toegankelijkheid tot in de puntjes te perfectioneren en we mogen tevreden zijn. De reacties zijn lovend. Van start tot finish en er omheen verliep alles precies zoals we gehoopt hadden. Van de dingen die we kunnen verbeteren leren we en met dezelfde wil en toewijding nemen we die punten mee naar de volgende editie.
Training rolstoelvaardigheden
Ook het event van het Wheelchair Skills Team dat tijdens de Parelrun plaatsvond was een daverend succes. Naast de rollers die hun skills op het parcours verder lieten groeien, waren er een overweldigend aantal kinderen en volwassenen die niet in een rolstoel zitten die wilden ervaren hoe het is om rollend door het leven te gaan. De rolstoelen die het Wheelchair Skills Team had meegebracht waren doorlopend bezet.
Roller of niet, vrijwel alle deelnemers vonden het zo leuk en leerzaam dat ze het parcours meerdere keren gedaan hebben om er steeds beter in te worden. Want het is nog niet zo makkelijk om in een rolstoel een drempel op en af te gaan of een hellinkje te nemen.
De beperkte deelnemers zijn vanmorgen dankzij het Wheelchair Skills Team een stukje minder beperkt geworden. En de niet-beperkte deelnemers zijn zich meer bewust geworden van de obstakels en uitdagingen die je als roller in het dagelijks leven tegenkomt.
Zo hebben de Parelrun en het Wheelchair Skills Team niet enkel grenzen verlegd, maar ook bijgedragen aan bewustwording.
Het Wheelchair Skills Team kon deze training komen geven dankzij de financiële hulp van Stichting Kempen in Beweging.
Link naar de reportage van de Parelrun door KempenTV:
Schaatsen met een visuele beperking? Dat klinkt misschien niet als een logische combinatie. Maar als je met een buddy kunt hardlopen of fietsen dan moet schaatsen net zo goed mogelijk zijn. Vanuit die gedachte van een blinde loper uit Leiden ontstond het idee om mensen met een visuele beperking ook een keer over het ijs te laten zwieren. Inmiddels is afgelopen week al de tweede editie van Skating Blind georganiseerd.
Als je een visuele beperking hebt dan kun je allerlei sporten doen, zoals roeien, tandemfietsen en Running Blind. Door creatieve sporters of begeleiders zijn al steeds meer mogelijkheden ontstaan. Skating Blind is een goed voorbeeld van zo’n eenmalig initiatief. Dat begon in 2019 door een deelnemer van de Leidse afdeling van Running Blind, die had gezegd: “Ik zou best eens een keer willen schaatsen.” Joke Larrewijn-Schillemans dacht op dat moment niet in beperkingen maar zag juist mogelijkheden.
Schaatsen met een buddy
Ze nam contact op met een schaatsbaan die jaarlijks in het centrum van Leiden wordt aangelegd om een middag te reserveren voor mensen met een visuele beperking. De afgelopen twee jaar kon Skating Blind door corona niet doorgaan, maar afgelopen week kon het weer. Tientallen blinden en slechtzienden konden even met een buddy het ijs op om te ervaren hoe het is om op dunne ijzers te staan. Op het ijs stappen was soms een beetje eng, maar door de goede ondersteuning van de buddy’s verliep dat vlekkeloos.
Met de wethouder
Tussen de deelnemers was ook een meisje dat vroeger aan kunstschaatsen had gedaan. Zij heeft nu maar 6% zicht en kon nu ook met een begeleider weer het ijs op, waar ze natuurlijk volop van genoot. Ze durfde zelfs even voorzichtig los te schaatsen. De Leidse wethouder Fleur Spijker was ook uitgenodigd om te komen kijken, maar zij wilde ook graag het ijs op. Die kans liet Rick Wouters, voormalig voorzitter van de Oogvereniging Zuid-Holland, niet voorbijgaan. “Ik heb nog nooit met een wethouder geschaatst, dus als u zin heeft…?”, vroeg hij. Zo maakte zij samen nog een paar rondjes op het ijs.
Dit filmpje geeft nog een leuke impressie van de Skating Blind middag. Link naar YouTube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=86y9lvoqR6w
Ben jij benieuwd naar de sportmogelijkheden met een visuele beperking? Kijk dan in de sportzoeker.
Bron: LeidseGlibber.nl – 12 januari 2023
Bijna drie jaar geleden was PSV de eerste Nederlandse betaaldvoetbalorganisatie die een amputatievoetbalteam startte. Inmiddels is het aanbod voor voetballers met een handicap uitgebreid met drie nieuwe vormen: blindenvoetbal, framevoetbal en elektrische-rolstoelvoetbal. Waarom de club dat doet? Voetbal is voor iedereen, vinden ze in Eindhoven. Twee teams, één bal, twee goals. Zo moeilijk is het niet.
PSV vindt dat haar status als een van de grootste Nederlandse voetbalclubs ook maatschappelijke verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Sinds 2017 toont de club die betrokkenheid met talloze programma’s op het gebied van vitaliteit en participatie via de PSV Foundation. De vier voetbalvormen voor mensen met een beperking zijn sinds dit jaar ondergebracht op de PSV Foundation Academy Meierijstad, onder de naam PSV Passend Voetbal.
Coördinator van de programma’s is Harm Oppers. “Kinderen die buitenspelen, willen voetballen. Of je nou jongen of meisje bent, op voetbal zit of niet, dat maakt niet uit,” vertelt Oppers. “Op schoolpleinen wordt gevoetbald, op veldjes in de buurt, op straat, overal. Maar als je een handicap hebt, is voetballen ineens niet meer zo normaal. Dat willen we doorbreken. Als innovatieve club willen we voorop lopen met nieuwe vormen van voetbal. Onze sport moet voor iedereen mogelijk zijn, bewegen moet voor iedereen normaal zijn. Dat doen we op dit moment op ons eigen complex in Schijndel. Nee, we komen het eerste elftal van PSV niet dagelijks tegen, maar de hele club is zeer betrokken bij wat we doen.”
Powerchair football
In Nederland werd elektrische-rolstoelvoetbal eerder nergens aangeboden. Ook eredivisionisten NEC en Feyenoord hebben inmiddels interesse, maar PSV heeft in ons land de primeur. In Engeland is de sport onder de naam powerchair football al bekender en heeft bijvoorbeeld Manchester United een eigen team. De sport wordt beoefend door mensen die in het dagelijks leven ook in een elektrische rolstoel zitten. Aan de rolstoel zit een speciale voetbeugel om de bal – die groter en zwaarder is dan een reguliere voetbal – te kunnen schoppen. Er wordt gespeeld door twee teams van vier spelers, op een speelveld van 28 bij 15 meter. De goals bestaan uit twee doelpalen. Het team dat de bal het vaakst tussen de doelpalen van de tegenstander doorrolt, heeft gewonnen. De buitenspelregel bestaat niet en zit de bal langer dan drie seconden klem tussen twee rolstoelen, moet de bal opnieuw uitgenomen worden.
“Het was een lastige weg om uit te zoeken hoe we elektrische-rolstoelvoetbal konden organiseren,” legt Oppers uit. “Elke speler heeft een voetbeugel nodig aan zijn of haar rolstoel, of zelfs een compleet andere rolstoel dan voor dagelijks gebruik. Op dit moment moeten de rolstoelen nog verder ontwikkeld worden, maar wij vonden het belangrijk alvast met de sport te starten. Als je ziet wat het met de sporters doet, de blijdschap op de gezichten, ook al is het nog niet ideaal, dan is dat de moeite al waard.” Op dit moment zijn er vijf sporters die bij PSV meedoen. Oppers: “Het is inderdaad een wat andere vorm van voetbal, het lijkt minder op het reguliere voetbal dan bijvoorbeeld amputatie- of framevoetbal. We trainen op een betonnen handbalveldje, omdat de rolstoelen op bijvoorbeeld kunstgras te veel spinnen.”
Blindenvoetbal
Blindenvoetbal is de enige voetbalvorm die op dit moment onderdeel is van het programma van de Paralympische Spelen. Hoewel de sport ontwikkeld is voor mensen met een visuele handicap, is deze voor iedereen geschikt, omdat je met een zichtbeperkende bril op speelt. Teams bestaan uit vier veldspelers en een keeper zónder visuele beperking. Hij coacht het team. In de bal zit een belletje, zodat de spelers kunnen horen waar de bal is. Het veld is veertig bij twintig meter en aan de zijkanten is er een boarding. PSV is de eerste betaaldvoetbalorganisatie die de sport geheel zelfstandig aanbiedt; ook in Amsterdam en Zoetermeer wordt de sport beoefend. Er trainen bij PSV op dit moment elf spelers mee.
Niveauverschil
Bij framevoetbal zit de uitdaging vooral in het niveauverschil tussen de spelers: de een kan nog wel een beetje zelfstandig lopen, maar niet rennen. Ook zijn er spelers die zelf helemaal niet kunnen lopen. De sport wordt met name gespeeld door kinderen en jongeren, die tijdens het spelen gebruik maken van een rollator/looprekje met vier wielen. Bij de PSV Foundation Academy trainen de framevoetballers op een kunstgrasveld: een harde, egale ondergrond, zodat de voetbal – een lichte zaalvoetbal – nauwelijks stuitert. Het speelveld en de speeltijd zijn afhankelijk van het aantal spelers, leeftijd en niveau. Een team bestaat uit twee, drie of vier spelers en ook hier geldt: voor buitenspel wordt niet gefloten.
“De grootste uitdaging is het materiaal. Zo’n voetbalframe is ontzettend duur en als organisatie kunnen wij dit niet via subsidieregelingen aanschaffen. Individuele spelers kunnen een frame via allerlei regelingen, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), wél aanvragen. Alleen is de drempel om überhaupt te gaan voetballen zo enorm hoog. Dat merken we ook in het aantal spelers, op dit moment hebben we drie framevoetballers die meetrainen. Iemand gaat geen hulpmiddel aanvragen om er na een paar trainingen achter te komen dat ‘ie de sport toch niet zo leuk vindt. We proberen met andere organisaties dat soort drempels nu weg te nemen.”
Regionaal
Het aantal plekken waar de vier voetbalvormen in Nederland worden beoefend, is nog zeer beperkt. De PSV Foundation richt zich op de eigen regio. Het uiteindelijke doel van de programma’s is dat iedereen binnen afzienbare afstand van huis kan voetballen. “Maar het is niet alleen het individu dat je bereikt,” vult Oppers aan. “Je bereikt met de sporten ook de omgeving van spelers, zoals familie en vrienden. Ook daar zie je dingen veranderen; al is het maar in de acceptatie van een handicap.” Alle programma’s van PSV Passend Voetbal zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, jongeren, volwassenen en senioren. Er wordt door de frame-, amputatie-, blinden- en elektrische-rolstoelvoetballers getraind op woensdagmiddag en -avond, onder leiding van Harm Oppers en een aantal vrijwilligers.
Meer weten? Kijk op psv.nl/foundation.
Tekst: Robin Wubben – 18 november 2022
Open dag aangepast sporten op zaterdag 9 juli!
Zaterdag 9 juli organiseert AVR’69 een open dag voor aangepast sporten. Geïnteresseerden kunnen van 10 uur tot 15 uur komen kennismaken met aangepast sporten voor kinderen en volwassenen!
Framerunning
In samenwerking met Stichting Framerunning Nederland is er ook de mogelijkheid om onder begeleiding van deze stichting kennis te maken met Frame running. Een running frame is een driewielig loopframe zonder pedalen en met een borststeun en stuur. Kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking kunnen zich hiermee voortbewegen door te lopen of te rennen. Met een minimale beenfunctie kan men dus toch hardlopen.
Frame Running is de para-atletieksport waarbij de atleet met een running frame op een atletiekbaan verschillende afstanden loopt of rent.
Wheelen
Komende zaterdag is er ook de mogelijkheid om het zogenaamde Wheelen uit te proberen bij AVR’69.
Wheelen is voor rolstoelgebruikers wat hardlopen is voor mensen zonder rolstoel, alleen ligt de snelheid van een wheeler beduidend hoger dan die van de hardloper. Wheelen wordt ook wel rolstoelracen genoemd.
Bij het wheelen is er helemaal geen beenfunctie noodzakelijk, maar zijn het iemands armen die zorgt voor de voortbeweging.
Iedereen van jong tot oud is komende zaterdag van harte welkom bij AVR69 om te onderzoeken of aangepast sporten bij onze vereniging wat voor jou is! Je kunt hierbij denken aan lichamelijke beperkingen (slecht ziend, slecht horend, problemen met arm- en/of beenfunctie), psychische beperkingen (zoals add, adhd, autisme) of verstandelijke beperkingen.
Iedereen is van harte welkom en samen met jou onderzoeken we hoe ook jij de kick in atletiek kan ontdekken!
Bijgesloten een YouTube filmpje van de open dag op 9 juli 2022:
Special athletics 10 september
Op zaterdag 10 september organiseert AVR’69 Reusel de special athletics op de vernieuwde atletiekbaan te sportpark Reusel.
De special athletics is een speciale atletiek dag voor mensen met een beperking.
Het kan hier gaan over een lichamelijke beperking dan of wel een verstandelijke beperking.
Op deze dag komen allerlei atletiek onderdelen aanbod zoals kogelstoten, sprinten, speerwerpen en verspringen. Voorafgaande van een onderdeel krijgt men een korte training, waarna een paar echte pogingen volgen. Na deze dag krijgt iedere atleet ook diploma.
Het programma is van 10:00 en tot met 14:30 met een middagpauze waarbij AVR’69 de lunch verzorgd.
Begeleiding en of mantelzorgers zijn ook van harte welkom, om mee te doen of te helpen. Deelname is gratis! Lees hier verder….
Website AVR’69: https://sites.google.com/site/avr69atletiek/home
Thuis sporten en bewegen op je eigen tempo
Jij wilt thuis sporten en bewegen wanneer het jou uitkomt? Met complete workouts en meer dan 4000 oefeningen? Dat kan vanaf nu met de Uniek Sporten app!
Stap 1: Registreer je hier voor Uniek Sporten (of log in met je bestaande Uniek Sporten account)
Stap 2: Download de app via Google Play of de App Store
Stap 3: Meubels aan de kant en thuis sporten maar! 😉
Onderstaande video legt het uit:
7 oktober 2022
Link naar YouTube filmpje over Elektrisch voetbal:
Informatie PSV Foundation over Elektrisch rolstoelvoetbal:
https://www.psv.nl/foundation/programmas/elektrisch-rolstoelvoetbal.htm
Binnen Uniek Sporten is een nieuw product gelanceerd voor gamers met een beperking: Uniek Esports. Met dit platform wil Uniek Sporten professioneel gamen toegankelijk maken voor iedereen, maar ook laten zien dat esporters met een beperking een serieuze uitdaging vormen voor hun tegenstanders. Of die tegenstander nou wel of geen beperking heeft.
Gamers die de stap naar de professionele esportstak willen maken hebben vaak een hoop vragen. Op deze vragen is er niet altijd een passend antwoord. Vragen zoals: met welke apparatuur overbrug ik mijn beperkingen en hoe gebruik ik die om het beste uit mezelf te halen? Hoe kom ik met andere esporters met én zonder beperking in contact en hoe sluit ik mij aan bij een team? Op die vragen geeft het nieuwe initiatief Uniek Esports antwoord.
Op het platform vinden gamers met een beperking tal van informatie en handige tips & tricks over games, hardware mogelijkheden en worden binnenkort ook verschillende online toernooien georganiseerd. Verder hebben ze de mogelijkheid om andere gamers te ontmoeten en ervaringen te delen.
Een inclusievere gamewereld
ESL Benelux, HiPerks Foundation, Techonomy en Fonds Gehandicaptensport hebben samen dit idee ontwikkeld om inclusiviteit binnen esports te promoten. Het plan werd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2021 uitgeroepen tot één van de winnaars van de challenge ‘Sportakkoord inclusieve(re) esports’. Hiermee werd een mooie geldprijs in de wacht gesleept om deze ambities waar te maken; gamers met een beperking die de stap naar esports willen zetten van informatie voorzien, ontzorgen en de publieke perceptie van esporters met een beperking verbeteren. Daar kan nu echt werk van gemaakt worden. Een mooi doel waar de vier betrokken partijen erg trots op zijn.
“Op Uniek Esports kun je terecht voor al je vragen over toegankelijkheid, van individuele games en hardware reviews, tot nieuws over esports events. Dat we dit in korte tijd hebben neergezet samen is absoluut de eerste stap naar een inclusievere gamewereld”, aldus Arjo Wijnhorst, online marketeer Uniek Sporten.
Uniek Sporten
Uniek Esports is één van de producten van Uniek Sporten. Hét sportplatform van Nederland waar men alles vindt over sporten en bewegen met een beperking. Informatie krijgt over alle mogelijke sporten en waar men die kan beoefenen in de buurt. Ook kunnen mensen met een beperking een aanvraag doen om een sporthulpmiddel uit te proberen of aan te schaffen. Met advies én eventuele financiering.
Meer informatie over dit nieuwe initiatief is te vinden op de officiële website unieksports.nl.
(Bron: Uniek Sporten) – 20 december 2021
Met een beperking heb je vaak andere hulpmiddelen nodig om te kunnen sporten. Misschien heb jij zelf ook al gemerkt dat het aanvragen, financieren en het krijgen van advies over bijvoorbeeld een sportrolstoel, handbike of prothese nog behoorlijk lastig kan zijn. Voor tienduizenden sporters met een beperking is dat nog altijd een drempel om te gaan sporten. Uniek Sporten lanceert daarom in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een hulpmiddelenplatform: Uniek Sporten Hulpmiddelen. Hier kun je terecht voor advies, aanvraag én de financiële afhandeling van jouw sporthulpmiddel!
Als je met een beperking wil sporten of bewegen en je hebt daar een speciaal hulpmiddel voor nodig, dan is de oplossing nu nog te versnipperd. Deze hulpmiddelen maken sport voor jou mogelijk, maar dan moeten ze wel bereikbaar zijn. Doordat sportrolstoelen of prothese al duur zijn kom voor de financiering snel in een bos van regelgeving en loketten terecht. Daar moet verandering in komen, want sport moet voor jou ook mogelijk zijn.
Inclusieve samenleving
‘’We streven ernaar dat iedere Nederlander een leven lang met plezier kan sporten en bewegen ook ten tijde van corona. Ongehinderd door leeftijd, lichamelijke of geestelijke gezondheid. De belemmeringen die mensen nu nog ervaren proberen we weg te nemen. Dit initiatief is daar een mooi voorbeeld van!”, aldus Tamara van Ark, Minister voor Medische Zorg en Sport. “Een inclusieve samenleving bereiken we alleen als iemand met een beperking net zo kan functioneren als iemand zonder beperking.”
Uniek Sporten Hulpmiddelen
De minister heeft Uniek Sporten de verantwoordelijkheid gegeven om de drempel rond sporthulpmiddelen voor jou te gaan verlagen. Dat gaan we doen op het nieuwe platform Uniek Sporten Hulpmiddelen. Dit is de plek waar de kennis van sporthulpmiddelen, begeleiding van aanvraagtrajecten en de aanvullende financiering op één plek samenkomt. Als de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV niet in staat zijn financieel een oplossing voor jou te bieden staat Uniek Sporten Hulpmiddelen met (aanvullende) financiering voor je klaar.
Eén loket voor sporthulpmiddelen
Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport, vindt het een fantastische ontwikkeling dat met de financiële steun vanuit het ministerie één loket voor sporthulpmiddelen ontstaat. “Juist ook als je vanwege de corona maatregelen nog niet naar je vereniging kan, is in de buurt handbiken minstens zo belangrijk. Daarbij willen wij sport voor iedereen met een handicap vanzelfsprekend maken, want als we dat doel bewerkstelligen is onze wedstrijd pas gewonnen.”
Benieuwd wat we voor jou kunnen beteken? Kijk op: unieksporten.nl/hulpmiddelen
24 maart 2020
Eva Eikhout en Wilfred Genee zijn samen, uit naam van Uniek Sporten, de podcast ‘ONBEPERKT’ begonnen. De podcast waarin bekende en onbekende mensen vertellen over het overwinnen van hun beperkingen. Van fysieke handicaps tot karaktertrekken met negatieve impact tot vooroordelen. Een beperking kent vele vormen maar een beperking overwinnen kan lang niet iedereen.
In deze maandelijkse podcast praten Wilfred Genee en Eva Eikhout met inspirerende gasten over de balans tussen beperking en talent. Want alleen als je je beperking leert kennen, ben je tot grote dingen in staat. Alleen dan ben je echt onbeperkt.
Eerste aflevering
In deze eerste aflevering van ONBEPERKT (6 oktober 2020) leer je de presentatoren Wilfred en Eva kennen. Wat zijn hun beperkingen? Wat merken ze van deze beperkingen in het dagelijkse leven? En wat maakt iets tot een beperking? De beperking zelf? Of de manier hoe je ermee omgaat?
De podcast #1 Onbeperkt:
Columniste van Support Magazine
Presentatrice Eva Eikhout is een van onze columnisten. Ze doorliep met succes de BNNVARA Academy en vorig jaar maakte ze haar debuut bij YUNG DWDD. In haar eerste column schreef ze hoe ze de quarantaine creatief doorkomt en ook anderen daarbij helpt. In de afgelopen editie vertelt Eva hoe ze fit blijft en dat ze daar haar oude vervoersmiddel voor terugvindt. Neem een abonnement op Support Magazine en je blijft op de hoogte van Eva’s verhalen (link naar abonnement Support Magazine).
De podcast is ook beschikbaar met bewegend beeld:
(Bron: Uniek Sporten)
In 2020 meer dan 50.000 Brabanders met een beperking in beweging
Het landelijk Fonds Gehandicaptensport zet zich in voor een beter en groter sportaanbod voor mensen met een beperking. Het doel is om sport voor iedereen met een beperking mogelijk te maken. Met het project Uniek Sporten zorgt het fonds ervoor dat in de komende jaren steeds meer mensen met een beperking kunnen genieten van sporten en bewegen. In Brabant werkt het fonds, onder de noemer Uniek Sporten Brabant, hiervoor samen met verschillende regionale organisaties waar Zorgbelang Brabant|Zeeland er één van is. De ambitie in Brabant: voor 2020 maar liefst 50.000 Brabanders met een beperking aan het bewegen krijgen.
Karim el Barkaoui, projectleider bij Zorgbelang Brabant|Zeeland, is nauw betrokken bij Uniek Sporten Brabant. “Bij Uniek Sporten Brabant werken wij samen met verschillende Brabantse organisaties aan het bevorderen van het sportaanbod voor mensen met een beperking”, legt Karim uit. “Bewegen is voor deze groep namelijk niet zo vanzelfsprekend. Zij ervaren namelijk vaak extra drempels om te gaan bewegen: geen vervoer, geen speciale hulpmiddelen of zij weten niet waar zij kunnen sporten. Hier gaan wij met Uniek Sporten Brabant iets aan doen. Dat doen wij door mensen met een beperking in contact te brengen met sportaanbieders die speciale programma’s voor mensen met een beperking bieden.”
Even voorstellen: Daniëlle Traas, sportcoach Uniek Sporten in de vier Kempengemeenten
Ik ben Daniëlle Traas, 21 jaar en vanaf 1 januari 2020 ga ik beginnen als ‘sportcoach Uniek Sporten’ in de vier Kempengemeenten; Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel de Mierden.
In juli 2019 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Sportkunde op de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Mijn interesse in sport komt vanuit mijn passie voor voetbal. Ik voetbal eigenlijk al sinds ik kan lopen. De start bij de ‘mini’ lag dan ook al snel voor de hand.
Sporten is voor mij heel belangrijk.
Inmiddels heb ik geleerd dat sporten voor iedereen belangrijk is, sporten zorgt naast de noodzakelijke beweging ook voor sociale contacten, verbinding en het allerbelangrijkste het plezier van het (samen) sporten. Om deze redenen ben ik gemotiveerd om iedereen in beweging te zetten.
Dit wil ik bij Uniek Sporten doorzetten. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om te kunnen bewegen en plezier maken en meedoen staan voorop. Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je praktische vragen? Neem dan contact met mij op via d.traas@kempengemeenten.nl
Waarom een National Sportakkoord?
Ruim 9,4 miljoen Nederlanders sporten elke week. De één heeft een abonnement bij het fitnesscentrum, de ander is lid van de hockeyclub en weer een ander traint via Runkeeper voor de marathon. We hebben in ons land 26.000 sportverenigingen en 6.000 sport- en beweegondernemers bieden hun diensten aan. We beschikken over prachtige accommodaties en organiseren fantastische sportevenementen. Honderdduizenden vrijwilligers helpen de sport organiseren. Hierdoor is de sport dichtbij huis en laagdrempelig. Dat maakt onze sportinfrastructuur en -cultuur uniek in de wereld.
Deze brede basis is ook het fundament voor succes van de Nederlandse topsport. Iedere topsporter is begonnen bij een plaatselijke club of vereniging. Nederland is trots op hen.
Maar succes is niet vanzelfsprekend.
Het gaat goed met de sport. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk zorgen en wensen. De motorische vaardigheid van kinderen is afgenomen. Er zijn groepen mensen die nooit sporten. Sportaccommodaties staan te vaak leeg. Niet iedereen weet zich respectvol te gedragen langs de lijn. En de klassieke sportvereniging komt verder onder druk te staan door minder leden en vrijwilligers.
Daarom hebben de minister van Sport (ministerie van VWS), de gemeenten (Vereniging Sport en Gemeenten) en de sportbonden (NOC*NSF) de handen ineengeslagen. Samen met de provincies, tal van maatschappelijke organisaties en bedrijven is een Nationaal Sportakkoord gesloten. Dat is voor het eerst in de geschiedenis.
Met dit Sportakkoord wil men bereiken dat iedereen, écht iedereen, plezier in sport kan hebben. Nu en in de toekomst. Ongehinderd, in een veilige en gezonde omgeving. Een leven lang. Als sporter, vrijwilliger of toeschouwer.
De volgende vijf ambities staan hierin centraal:
- inclusief sporten en bewegen
- duurzame sportinfrastructuur;
- vitale sport- en beweegaanbieders;
- positieve sportcultuur;
- van jongs af aan vaardig bewegen.
Inclusief sporten en bewegen
Iedere Nederlander een leven lang plezier in sporten en bewegen. Ongehinderd door leeftijd, lichamelijke of geestelijke gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn.
Duurzame sportinfrastructuur
We willen in Nederland kunnen beschikken over een goed werkende en duurzame sportinfrastructuur. Van sportvelden, zwembaden, sporthallen etc. tot aan het stadspark en het trapveldje in de wijk.
Vitale aanbieders
We willen aanbieders van sport en bewegen toekomst bestendig maken zodat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk en bereikbaar blijft.
Positieve sportcultuur
Sporten moet leuk zijn, veilig, eerlijk en zorgeloos. Daar zorgen we met elkaar voor. Plezier in sport is het fundament voor een leven lang sporten. Het is belangrijk dat trainers, leraren en instructeurs het welzijn van het kind belangrijker vinden dan winnen en dat ouders en verzorgers langs de lijn positieve supporters zijn.
Van jongs af aan vaardig in bewegen
Spelen en bewegen is minder vanzelfsprekend geworden in het dagelijks leven van kinderen. De oorzaken daarvan zijn legio: digitalisering, verstedelijking en te weinig veilige speelplekken. Maar ook de terughoudende en voorzichtige houding van veel ouders en verzorgers bij het buitenspelen speelt een rol.
Aangepast sporten in de gemeente Eersel
- G-team Hockeyclub Eersel.
- G-team Dosko ’32 Duizel.
- Zwemmen/sporten/bewegen bij RZSV De Dobbers. Aanbod: zwemmen in extra verwarmd water en sporten met (ex-)hartpatiënten. Meer info: www.de-dobbers.nl of download/open de folder via deze link.
- Walking Footbal te Vessem, seniorenteam Oldstars (V.V. Vessem, www.vvvessem.nl)
- Walking Korfball, Oldstars Walking Korfball in Knegsel (FSF Korfbal, samenwerking korfbalverenigingen Steensel en Knegsel). Info: www.fsckorfbal.nl
- Beweegclub voor chronisch zieken, sporthal De Kraanvogels te Eersel. Info: Kijk voor meer informatie op www.avanti-turnivo.nl
- De Stalvrienden, paardrijden voor mensen met een beperking. Info: www.stalvrienden.nl
Bovenstaande lijst is onvolledig, mail ons om de lijst compleet te maken. Stuur een mail naar: pmbeersel@gmail.com
JA, ik kan dat!
Link naar video “We’re The Superhumans” – Paralympics Rio 2016