Sporten & Bewegen

Sport – bewegen doet iets met je…

Kempisch Sport- en Beweegakkoord

Het doel is om het landelijke akkoord overal in Nederland lokaal te vertalen naar lokale of regionale sportakkoorden, zodat de ambities van het Nationaal Sportakkoord lokaal ingevuld kunnen worden.

Dat geldt nu dus ook voor de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. De realisatie van een Kempisch sport- en beweegakkoord is dan ook een vervolg hierop.

Voor wie? Sportorganisaties, maar juist ook organisaties buiten de sport.

Om het Kempisch sportakkoord tot een groot succes te maken is het belangrijk dat welzijnsorganisaties en onderwijsinstellingen aanhaken. Sport kan namelijk ook bijdragen aan doelstellingen binnen deze organisaties, zoals eenzaamheid verminderen of de motorische ontwikkeling van het kind.

Het PMB Eersel is een van de deelnemende partijen en is groepslid van de werkgroep Inclusie sporten en bewegen.

Het definitieve Kempisch- Sport- en Beweegakkoord

Het Kempisch Sport- en Beweegakkoord is op 14 september 2020 ondertekent en klaar voor uitvoering.

Samen sporten mensen met en zonder beperking, zoals sprinten, zwemmen, tennis, judo, tennis

Meer informatie

Aangepast sporten met Atletiek Vereniging Reusel (AVR’69)

Open dag aangepast sporten op zaterdag 9 juli!

Zaterdag 9 juli organiseert AVR’69 een open dag voor aangepast sporten. Geïnteresseerden kunnen van 10 uur tot 15 uur komen kennismaken met aangepast sporten voor kinderen en volwassenen!

Framerunning

In samenwerking met Stichting Framerunning Nederland is er ook de mogelijkheid om onder begeleiding van deze stichting kennis te maken met Frame running. Een running frame is een driewielig loopframe zonder pedalen en met een borststeun en stuur. Kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking kunnen zich hiermee voortbewegen door te lopen of te rennen.  Met een minimale beenfunctie kan men dus toch hardlopen.

Frame Running is de para-atletieksport waarbij de atleet met een running frame op een atletiekbaan verschillende afstanden loopt of rent.

Wheelen

Komende zaterdag is er ook de mogelijkheid om het zogenaamde Wheelen uit te proberen bij AVR’69.
Wheelen is voor rolstoelgebruikers wat hardlopen is voor mensen zonder rolstoel, alleen ligt de snelheid van een wheeler beduidend hoger dan die van de hardloper. Wheelen wordt ook wel rolstoelracen genoemd.
Bij het wheelen is er helemaal geen beenfunctie noodzakelijk, maar zijn het iemands armen die zorgt voor de voortbeweging.

Iedereen van jong tot oud is komende zaterdag van harte welkom bij AVR69 om te onderzoeken of aangepast sporten bij onze vereniging wat voor jou is! Je kunt hierbij denken aan lichamelijke beperkingen (slecht ziend, slecht horend, problemen met arm- en/of beenfunctie), psychische beperkingen (zoals add, adhd, autisme) of verstandelijke beperkingen.

Iedereen is van harte welkom en samen met jou onderzoeken we hoe ook jij de kick in atletiek kan ontdekken!

Bijgesloten een YouTube filmpje van de open dag op 9 juli 2022:


Special athletics 10 september 

Op zaterdag 10 september organiseert AVR’69 Reusel de special athletics op de vernieuwde atletiekbaan te sportpark Reusel.

De special athletics is een speciale atletiek dag voor mensen met een beperking.

Het kan hier gaan over een lichamelijke beperking dan of wel een verstandelijke beperking.

Op deze dag komen allerlei atletiek onderdelen aanbod zoals kogelstoten, sprinten, speerwerpen en verspringen. Voorafgaande van een onderdeel krijgt men een korte training, waarna een paar echte pogingen volgen. Na deze dag krijgt iedere atleet ook diploma.

Het programma is van 10:00 en tot met 14:30 met een middagpauze waarbij AVR’69 de lunch verzorgd.

Begeleiding en of mantelzorgers zijn ook van harte welkom, om mee te doen of te helpen. Deelname is gratis! Lees hier verder….

Website AVR’69: https://sites.google.com/site/avr69atletiek/home

Fonds Gehandicaptensport lanceert nieuwe fitness-app: Uniek Sporten Thuis
Smartphone met app en dame op de achtergrond die een oefening doet

Fonds Gehandicaptensport lanceert nieuwe fitness-app: Uniek Sporten Thuis

Fonds Gehandicaptensport lanceert vandaag officieel de nieuwe Uniek Sporten-app, waarin een belangrijk onderdeel is opgenomen: thuis sporten en bewegen. Deze app zorgt ervoor dat mensen met een beperking, die veelal onvoldoende toegang tot sport hebben, weer gaan sporten en bewegen. Gewoon vanuit huis.

Fysieke inactiviteit, overgewicht en lage vitaliteit vormen een groot probleem bij mensen met een beperking. Een probleem dat mede wordt veroorzaakt door gebrek aan op maat gesneden leefstijladviezen, slechte toegankelijkheid van sportfaciliteiten en negatieve ervaringen en belemmeringen bij het sporten. Uit onderzoek van het CBS en RIVM blijkt dat 34% van de Nederlanders met een lichamelijke beperking voldoet aan de beweegrichtlijnen en dat 27% van deze groep wekelijks sport. Deze percentages liggen in de algemene Nederlandse populatie op 54%.

Digitaal leefstijlprogramma

Als antwoord op deze onwenselijke situatie ondertekenden Fonds Gehandicaptensport, HvA en InHolland en fitness-softwarebedrijf Virtuagym 2020 een intentieverklaring om Uniek Sporten Thuis te ontwikkelen. Een digitaal leefstijlprogramma om een actieve leefstijl, gezond voedingspatroon en gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te bevorderen. Het project is een vervolg op het RAAK-publiek project Wheelchair ExercisE and Lifestyle Study (WHEELS) waarin in co-creatie met revalidatie- en leefstijlprofessionals vanuit Reade en Heliomare, rolstoelgebruikers, (docent)onderzoekers en studenten een eerste versie van het leefstijlprogramma is ontwikkeld. De alles-in-één-fitnessapp aanbieder Virtuagym heeft Fonds Gehandicaptensport de afgelopen tijd ondersteund met de doorontwikkeling van de app richting eindgebruiker.

‘Technologie essentiële rol’

Hugo Braam, mede-oprichter en CEO, Virtuagym: “Wij geloven dat technologie een essentiële rol speelt bij het breed toegankelijk maken van fitness en gezondheid voor meer mensen dan ooit tevoren. We zijn trots op onze samenwerking met Fonds Gehandicaptensport, waarbij we onze innovatieve digitale oplossingen hebben ingezet om hen te ondersteunen bij het creëren van een tool voor work-outs en het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen, ongeacht diens uitdagingen of beperkingen.”

Meer dan 4000 oefeningen en beweegvideo’s

Onderzoek van Fonds Gehandicaptensport en het Mulier Instituut “Barrières en behoeften sport- en beweegdeelname van mensen met een handicap” leert dat op eigen tempo oefeningen kunnen doen, geen reistijd en je fitter voelen een pré is. Gesterkt door de positieve ervaring kan men de stap naar een fitnessclub of vereniging definitief zetten. Met meer dan 4.000 oefeningen, specifieke trainingsprogramma’s en beweegvideo’s, zorgt de app ervoor dat mensen met een beperking ook vanuit huis fit kunnen blijven. De community functie, voor het makkelijk leggen van contacten, zorgt dat eenzaamheid minder kans krijgt.

‘Positieve stimulans’

Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport: “Wanneer je thuis sport, kun je lekker zijn wie je bent. Ook word je niet afgeleid door andere mensen en kun je jezelf volledig focussen op je eigen voortgang. Uniek Sporten Thuis is een positieve stimulans voor de vele mensen met een beperking die inactief zijn door onvoldoende toegang tot sport. Daarnaast maakt Uniek Sporten thuis je fitter en geeft je tevens de gelegenheid meer te weten te komen over Uniek Sporten.”

De Uniek Sporten-app is te downloaden via unieksporten.nl/thuis.

(Bron: Uniek Sporten) – 29 juni 2022

Promotiefilmpje “Kom in beweging met Uniek Sporten Thuis”:

KNVB – Elektrisch Rolstoelvoetbal
Link naar YouTube filmpje over Elektrisch voetbal:

Informatie PSV Foundation over Elektrisch rolstoelvoetbal:

https://www.psv.nl/foundation/programmas/elektrisch-rolstoelvoetbal.htm

Uniek Sporten lanceert Uniek Esports voor een inclusievere gamewereld
Uniek Sporten lanceert UniekEsports

Binnen Uniek Sporten is een nieuw product gelanceerd voor gamers met een beperking: Uniek Esports. Met dit platform wil Uniek Sporten professioneel gamen toegankelijk maken voor iedereen, maar ook laten zien dat esporters met een beperking een serieuze uitdaging vormen voor hun tegenstanders. Of die tegenstander nou wel of geen beperking heeft.

Gamers die de stap naar de professionele esportstak willen maken hebben vaak een hoop vragen. Op deze vragen is er niet altijd een passend antwoord. Vragen zoals: met welke apparatuur overbrug ik mijn beperkingen en hoe gebruik ik die om het beste uit mezelf te halen? Hoe kom ik met andere esporters met én zonder beperking in contact en hoe sluit ik mij aan bij een team? Op die vragen geeft het nieuwe initiatief Uniek Esports antwoord.

Op het platform vinden gamers met een beperking tal van informatie en handige tips & tricks over games, hardware mogelijkheden en worden binnenkort ook verschillende online toernooien georganiseerd. Verder hebben ze de mogelijkheid om andere gamers te ontmoeten en ervaringen te delen.

Een inclusievere gamewereld

ESL Benelux, HiPerks Foundation, Techonomy en Fonds Gehandicaptensport hebben samen dit idee ontwikkeld om inclusiviteit binnen esports te promoten. Het plan werd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2021 uitgeroepen tot één van de winnaars van de challenge ‘Sportakkoord inclusieve(re) esports’. Hiermee werd een mooie geldprijs in de wacht gesleept om deze ambities waar te maken; gamers met een beperking die de stap naar esports willen zetten van informatie voorzien, ontzorgen en de publieke perceptie van esporters met een beperking verbeteren. Daar kan nu echt werk van gemaakt worden. Een mooi doel waar de vier betrokken partijen erg trots op zijn.

“Op Uniek Esports kun je terecht voor al je vragen over toegankelijkheid, van individuele games en hardware reviews, tot nieuws over esports events. Dat we dit in korte tijd hebben neergezet samen is absoluut de eerste stap naar een inclusievere gamewereld”, aldus Arjo Wijnhorst, online marketeer Uniek Sporten.

Uniek Sporten

Uniek Esports is één van de producten van Uniek Sporten. Hét sportplatform van Nederland waar men alles vindt over sporten en bewegen met een beperking. Informatie krijgt over alle mogelijke sporten en waar men die kan beoefenen in de buurt. Ook kunnen mensen met een beperking een aanvraag doen om een sporthulpmiddel uit te proberen of aan te schaffen. Met advies én eventuele financiering.

Meer informatie over dit nieuwe initiatief is te vinden op de officiële website unieksports.nl.

(Bron: Uniek Sporten) – 20 december 2021

Uniek Sporten lanceert platform voor sporthulpmiddelen
Vrouw met onderbeen prothese voor hardlopen

Met een beperking heb je vaak andere hulpmiddelen nodig om te kunnen sporten. Misschien heb jij zelf ook al gemerkt dat het aanvragen, financieren en het krijgen van advies over bijvoorbeeld een sportrolstoel, handbike of prothese nog behoorlijk lastig kan zijn. Voor tienduizenden sporters met een beperking is dat nog altijd een drempel om te gaan sporten. Uniek Sporten lanceert daarom in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een hulpmiddelenplatform: Uniek Sporten Hulpmiddelen. Hier kun je terecht voor advies, aanvraag én de financiële afhandeling van jouw sporthulpmiddel!

Als je met een beperking wil sporten of bewegen en je hebt daar een speciaal hulpmiddel voor nodig, dan is de oplossing nu nog te versnipperd. Deze hulpmiddelen maken sport voor jou mogelijk, maar dan moeten ze wel bereikbaar zijn. Doordat sportrolstoelen of prothese al duur zijn kom voor de financiering snel in een bos van regelgeving en loketten terecht. Daar moet verandering in komen, want sport moet voor jou ook mogelijk zijn.

Inclusieve samenleving

‘’We streven ernaar dat iedere Nederlander een leven lang met plezier kan sporten en bewegen ook ten tijde van corona. Ongehinderd door leeftijd, lichamelijke of geestelijke gezondheid. De belemmeringen die mensen nu nog ervaren proberen we weg te nemen. Dit initiatief is daar een mooi voorbeeld van!”, aldus Tamara van Ark, Minister voor Medische Zorg en Sport. “Een inclusieve samenleving bereiken we alleen als iemand met een beperking net zo kan functioneren als iemand zonder beperking.”

Uniek Sporten Hulpmiddelen

De minister heeft Uniek Sporten de verantwoordelijkheid gegeven om de drempel rond sporthulpmiddelen voor jou te gaan verlagen. Dat gaan we doen op het nieuwe platform Uniek Sporten Hulpmiddelen. Dit is de plek waar de kennis van sporthulpmiddelen, begeleiding van aanvraagtrajecten en de aanvullende financiering op één plek samenkomt. Als de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV niet in staat zijn financieel een oplossing voor jou te bieden staat Uniek Sporten Hulpmiddelen met (aanvullende) financiering voor je klaar.

Eén loket voor sporthulpmiddelen

Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport, vindt het een fantastische ontwikkeling dat met de financiële steun vanuit het ministerie één loket voor sporthulpmiddelen ontstaat. “Juist ook als je vanwege de corona maatregelen nog niet naar je vereniging kan, is in de buurt handbiken minstens zo belangrijk. Daarbij willen wij sport voor iedereen met een handicap vanzelfsprekend maken, want als we dat doel bewerkstelligen is onze wedstrijd pas gewonnen.”

Benieuwd wat we voor jou kunnen beteken? Kijk op: unieksporten.nl/hulpmiddelen

24 maart 2020

 

 

Eva Eikhout maakt met Wilfred Genee podcast over overwinnen van beperkingen uit naam van Uniek Sporten

Eva Eikhout en Wilfred Genee zijn samen, uit naam van Uniek Sporten, de podcast ‘ONBEPERKT’ begonnen. De podcast waarin bekende en onbekende mensen vertellen over het overwinnen van hun beperkingen. Van fysieke handicaps tot karaktertrekken met negatieve impact tot vooroordelen. Een beperking kent vele vormen maar een beperking overwinnen kan lang niet iedereen.

In deze maandelijkse podcast praten Wilfred Genee en Eva Eikhout met inspirerende gasten over de balans tussen beperking en talent. Want alleen als je je beperking leert kennen, ben je tot grote dingen in staat. Alleen dan ben je echt onbeperkt.

Eerste aflevering

In deze eerste aflevering van ONBEPERKT (6 oktober 2020) leer je de presentatoren Wilfred en Eva kennen. Wat zijn hun beperkingen? Wat merken ze van deze beperkingen in het dagelijkse leven? En wat maakt iets tot een beperking? De beperking zelf? Of de manier hoe je ermee omgaat?

De podcast #1 Onbeperkt:

Columniste van Support Magazine

Presentatrice Eva Eikhout is een van onze columnisten. Ze doorliep met succes de BNNVARA Academy en vorig jaar maakte ze haar debuut bij YUNG DWDD. In haar eerste column schreef ze hoe ze de quarantaine creatief doorkomt en ook anderen daarbij helpt. In de afgelopen editie vertelt Eva hoe ze fit blijft en dat ze daar haar oude vervoersmiddel voor terugvindt. Neem een abonnement op Support Magazine en je blijft op de hoogte van Eva’s verhalen (link naar abonnement Support Magazine). 

De podcast is ook beschikbaar met bewegend beeld:

(Bron: Uniek Sporten)

 

 

Uniek Sporten Brabant – als je meer wil weten over bewegen met een beperking
In 2020 meer dan 50.000 Brabanders met een beperking in beweging

Het landelijk Fonds Gehandicaptensport zet zich in voor een beter en groter sportaanbod voor mensen met een beperking. Het doel is om sport voor iedereen met een beperking mogelijk te maken. Met het project Uniek Sporten zorgt het fonds ervoor dat in de komende jaren steeds meer mensen met een beperking kunnen genieten van sporten en bewegen. In Brabant werkt het fonds, onder de noemer Uniek Sporten Brabant, hiervoor samen met verschillende regionale organisaties waar Zorgbelang Brabant|Zeeland er één van is. De ambitie in Brabant: voor 2020 maar liefst 50.000 Brabanders met een beperking aan het bewegen krijgen.

Karim el Barkaoui, projectleider bij Zorgbelang Brabant|Zeeland, is nauw betrokken bij Uniek Sporten Brabant. “Bij Uniek Sporten Brabant werken wij samen met verschillende Brabantse organisaties aan het bevorderen van het sportaanbod voor mensen met een beperking”, legt Karim uit. “Bewegen is voor deze groep namelijk niet zo vanzelfsprekend. Zij ervaren namelijk vaak extra drempels om te gaan bewegen: geen vervoer, geen speciale hulpmiddelen of zij weten niet waar zij kunnen sporten. Hier gaan wij met Uniek Sporten Brabant iets aan doen. Dat doen wij door mensen met een beperking in contact te brengen met sportaanbieders die speciale programma’s voor mensen met een beperking bieden.”

Even voorstellen: Daniëlle Traas, sportcoach Uniek Sporten in de vier Kempengemeenten

Ik ben Daniëlle Traas, 21 jaar en vanaf 1 januari 2020 ga ik beginnen als ‘sportcoach Uniek Sporten’ in de vier Kempengemeenten; Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel de Mierden.

In juli 2019 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Sportkunde op de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Mijn interesse in sport komt vanuit mijn passie voor voetbal. Ik voetbal eigenlijk al sinds ik kan lopen. De start bij de ‘mini’ lag dan ook al snel voor de hand.

Sporten is voor mij heel belangrijk.

Inmiddels heb ik geleerd dat sporten voor iedereen belangrijk is, sporten zorgt naast de noodzakelijke beweging ook voor sociale contacten, verbinding en het allerbelangrijkste het plezier van het (samen) sporten. Om deze redenen ben ik gemotiveerd om iedereen in beweging te zetten.

Dit wil ik bij Uniek Sporten doorzetten. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om te kunnen bewegen en plezier maken en meedoen staan voorop. Benieuwd welke beweegvorm bij jou past? Of heb je praktische vragen? Neem dan contact met mij op via d.traas@kempengemeenten.nl

Daniel Traas sportcoach Uniek Sporten

 

 

Het Nationaal Sport- en Beweegakkoord, waarom?
Waarom een National Sportakkoord?

Ruim 9,4 miljoen Nederlanders sporten elke week. De één heeft een abonnement bij het fitnesscentrum, de ander is lid van de hockeyclub en weer een ander traint via Runkeeper voor de marathon. We hebben in ons land 26.000 sportverenigingen en 6.000 sport- en beweegondernemers bieden hun diensten aan. We beschikken over prachtige accommodaties en organiseren fantastische sportevenementen. Honderdduizenden vrijwilligers helpen de sport organiseren. Hierdoor is de sport dichtbij huis en laagdrempelig. Dat maakt onze sportinfrastructuur en -cultuur uniek in de wereld.

Deze brede basis is ook het fundament voor succes van de Nederlandse topsport. Iedere topsporter is begonnen bij een plaatselijke club of vereniging. Nederland is trots op hen.

Maar succes is niet vanzelfsprekend.

Het gaat goed met de sport. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk zorgen en wensen. De motorische vaardig­heid van kinderen is afgenomen. Er zijn groepen mensen die nooit sporten. Sportaccommodaties staan te vaak leeg. Niet iedereen weet zich respectvol te gedragen langs de lijn. En de klassieke sportvereniging komt verder onder druk te staan door minder leden en vrijwilligers.

Daarom hebben de minister van Sport (ministerie van VWS), de gemeenten (Vereniging Sport en Gemeenten) en de sportbonden (NOC*NSF) de handen ineengeslagen. Samen met de provincies, tal van maatschap­pelijke organisatie en bedrijven is een Nationaal Sportakkoord gesloten. Dat is voor het eerst in de geschiedenis.

Met dit Sportakkoord wil men bereiken dat iedereen, écht iedereen, plezier in sport kan hebben. Nu en in de toekomst. Ongehinderd, in een veilige en gezonde omgeving. Een leven lang. Als sporter, vrijwilliger of toeschouwer.

De volgende vijf ambities staan hierin centraal:

  • inclusief sporten en bewegen;
  • duurzame sportinfrastructuur;
  • vitale sport- en beweegaanbieders;
  • positieve sportcultuur;
  • van jongs af aan vaardig bewegen.
Inclusief sporten en bewegen

Iedere Nederlander een leven lang plezier in sporten en bewegen. Ongehinderd door leeftijd, lichamelijke of geestelijke gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Duurzame sportinfrastructuur

We willen in Nederland kunnen beschikken over een goed werkende en duurzame sportinfrastructuur. Van sportvelden, zwembaden, sporthallen etc. tot aan het stadspark en het trapveldje in de wijk.

Vitale aanbieders

We willen aanbieders van sport en bewegen toekomst bestendig maken zodat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk en bereikbaar blijft.

Positieve sportcultuur

Sporten moet leuk zijn, veilig, eerlijk en zorgeloos. Daar zorgen we met elkaar voor. Plezier in sport is het fundament voor een leven lang sporten. Het is belangrijk dat trainers, leraren en instructeurs het welzijn van het kind belangrijker vinden dan winnen en dat ouders en verzorgers langs de lijn positieve supporters zijn.

Van jongs af aan vaardig in bewegen

Spelen en bewegen is minder vanzelfsprekend geworden in het dagelijks leven van kinderen. De oorzaken daarvan zijn legio: digitalisering, verstedelijking en te weinig veilige speelplekken. Maar ook de terughoudende en voorzichtige houding van veel ouders en verzorgers bij het buitenspelen speelt een rol.

 

 


Aangepast sporten in de gemeente Eersel
  • Walking Footbal te Vessem, seniorenteam Oldstars (V.V. Vessem, www.vvvessem.nl)
  • Walking Korfball, Oldstars Walking Korfball in Knegsel (FSF Korfbal, samenwerking korfbalverenigingen Steensel en Knegsel). Info: www.fsckorfbal.nl
  • PLUS team EFC, www.efceersel.nl
  • Beweegclub voor chronisch zieken, sporthal De Kraanvogels te Eersel. Info: Kijk voor meer informatie op www.avanti-turnivo.nl 
  • De Stalvrienden, paardrijden voor mensen met een beperking. Info: www.stalvrienden.nl

Bovenstaande lijst is onvolledig, mail ons om de lijst compleet te maken. Stuur een mail naar: pmbeersel@gmail.com


ANBI

Fiscaal nr. ANBI: 8059 87 071 
KvK-nummer: 410 94 259

© PMB Eersel Alle rechten voorbehouden. Ondersteund door Reclamestudio Digi-Z.