Gelijke kansen voor iedereen!
Toegankelijk zijn is meer dan alleen een ingang zonder drempels.
Toegankelijk zijn is ook je welkom voelen.
Uit gewoonte worden auto’s op de stoep geparkeerd. Of fietsen, reclameborden, containers en meer midden op de stoep geplaatst.
Waardoor men mensen onbedoeld hindert, in gevaar brengt.
Wist je dat blinden/slechtzienden, kinderen en mensen met een rolstoel, krukken, rollator of kinderwagen de stoep nodig hebben om veilig onderweg te zijn?
Een ruim en veilig loopgedeelte voorkomt ongelukken, dat iemand gewond raakt en schade aan jouw voertuig.
Parkeer dus jouw auto (in zijn geheel) op straat.
Plaats jouw fiets/scooter zo dat er een ruime doorgang is.
Daar doe je heel veel mensen een groot plezier mee.
Houd minimaal 4 stoeptegels vrij.
Als iedereen zijn fiets/scooter op één lijn met de bankjes plaatst/parkeert blijft er een ruim looppad, loopgedeelte over.
TIP: zet je auto op de rijbaan, in een parkeervak of in een parkeergarage.
Soms zetten mensen hun auto (deels) op de stoep, omdat ze het verkeer op de rijbaan niet willen hinderen. Vaak vergeet men dan dat er ook mensen op stoep lopen en dat die hierdoor gehinderd worden.
Stel jezelf dan eens de vraag waarom je de mensen in de auto belangrijker zou moeten vinden dan de mensen die op stoep lopen?
Van kinderen, blinden/slechtzienden tot mensen in een rolstoel, met rollator en meer.
Of misschien zette je je auto (deels) op de stoep, omdat je bang was voor schade aan je auto? De straat is openbare ruimte. Dat wil zeggen: van iedereen. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen overal zijn spullen, zoals een auto, zomaar mag achterlaten. De stoep is voor voetgangers en voor mensen die daar willen spelen of hangen. Wil je dus geen schade aan je auto? Parkeer dan de auto op de rijbaan, in een parkeervak of in een garage. Klap je buitenspiegels eventueel in.
TIP: Zorg ervoor dat je auto in het parkeervak past.
Past de auto niet? Rij dan nog even door en parkeer ergens waar je auto wel past. Betekent dit dat je ver moet lopen?
Bedenk dan dat mensen die met het openbaar vervoer gaan minimaal 400 meter en vaak 800-1200 meter naar een halte moeten lopen. Dan voel je je misschien wat minder zielig.
TIP: verplaats je in de anderen en zoek een plaats waar je geen overlast geeft.
Soms zetten mensen hun auto dicht bij de hoek (mag niet, op grond van art 24 RVV is het verboden om minder dan vijf meter afstand van een kruispunt te parkeren).
Of parkeren ze zo dicht op andere auto’s, dat fietsers en voetgangers er niet meer tussendoor kunnen. En dus ook niet meer kunnen oversteken.
Zie voor meer TIPS:
Tip: parkeer je fiets waar er voldoende ruimte is.
zodat je straatgenoten er ook langs kunnen blijven gaan.
Er lijkt soms een hele reeks aan hinderlijk geparkeerde fietsen te ontstaan.
Zeker wanneer die fietsen op de stoep gezet worden, kunnen mensen met rolstoelen, scootmobielen of kinderwagens er vaak niet langs.
Die gaan dan de stoep af (en de rijbaan op), om toch verder te kunnen komen.
Dat kan letterlijk levensgevaarlijk zijn, want zonder op- en afrit kunnen scootmobielen en rolstoelen makkelijk omvallen, met alle gevolgen van dien. Maar ook kinderen, blinden en meer kunnen onder een auto komen of tegen een fietser aan lopen.
Het is daarom ontzettend belangrijk om minimaal 4 stoeptegels vrij te houden, zodat iedereen er langs kan. Als dat niet lukt, parkeer dan je fiets ergens anders.
Mocht je dat te ver lopen vinden, bedenk dan dat mensen die met het openbaar vervoer reizen minimaal 400 meter en vaak 800-1200 meter naar een halte moeten lopen. Dan voel je je misschien wat minder zielig als je je fiets iets verder moet zetten.
Kijk op www.fietsersbond.nl voor meer tips: www.fietsersbond.nl/onswerk/mobiliteit/fietsparkeren/
Bovenstaande tips geldt ook voor reclameborden, containers en meer.
Riny Castelijns
06-53362568
info@pmbeersel.nl
© PMB Eersel Alle rechten voorbehouden. Ondersteund door Reclamestudio Digi-Z.