Informatie
Voor jou & mij
Ben je bewust… van je omgeving?!
Voor jou & mij
Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het gewoon vanzelfsprekend wordt, dat iedereen met of zonder beperking overal gewoon mee kan doen.
Tips voor jou & mij
1. Elektrische vervoersmiddelen
Elektrische auto’s en andere vervoersmiddelen maken geen geluid, dus weet dat je geruisloos bent en men jou niet meer hoort aankomen. Denk hierbij vooral aan slechtzienden/blinden.
2. Op de stoep parkeren
Wist je dat je een onveilige situatie veroorzaakt als je jouw auto (deels) op de stoep parkeert. Mensen met een kinderwagen, rollator of rolstoel moeten dan de straat op om het pad te kunnen vervolgen. Blinden/slechtzienden kunnen ook tegen uw auto aan lopen.
Dit geldt ook voor kliko’s en reclameborden.
3. Hoe ga ik om met…
Hoe is het om…
Rolstoelers en hulpvaardige passanten
Er zijn gelukkig heel veel vriendelijke mensen in deze wereld! En die willen mensen in een rolstoel ook graag een handje helpen als dat nodig is. Alleen is die hulp niet altijd nodig.
Tips van een rolstoelgebruiker, journaliste Sofie Cerutti (bron: Trouw):
- Ongevraagd hulp verlenen is uit den boze.
Het lijkt een open deur, maar het gebeurt echt, dat iemand je ineens gaat duwen zonder dat je dat zelf wilt.
Voorbeeld: In Frankrijk staat een persoon in een rolstoel ineens aan de andere kant van een drukke straat, terwijl zij alleen maar op haar medereiziger stond te wachten. - Hulp aanbieden kan altijd.
Als je een woedende reactie krijgt op een vriendelijke vraag of je kunt helpen, dan heb je te maken met een onbeschofte rolstoeler. - Gewoon afwachten is meestal het beste:
een rolstoeler vraagt (meestal tenminste!) heus wel een handje te helpen als dat nodig is. - Soms helpt een duwtje, soms iets anders.
Overleg altijd goed wat voor hulp nodig is, anders werkt het vaak averechts. - Bij een opvallende handicap kijk je vaak even.
Hoewel dat hinderlijk is voor de rolstoelgebruiker, is dat ook heel menselijk. Als je oogcontact maakt, kijk dan niet snel weg maar knik iemand gewoon even toe. - Sis niet:
‘dat mag je niet vragen’, als een (klein) kind aan jou vraagt waarom die mevrouw of mijnheer in een rolstoel zit. Leg uit dat mensen soms niet goed kunnen lopen en dat een rolstoel dan erg handig kan zijn.
Bovenstaande tips zijn voor meer mensen met een beperking van toepassing, zoals blinden en slechtzienden.
Wat betekent het om een handicap te hebben?
Lees hieronder de adviezen en tips van 6 mensen met een beperking.
Maak kennis met: Derk, Eva, Helma, Lonneke, Leroy, Thomas.
Zo ga je om met mensen die:
Blind of slechtziend zijn
- Als je hulp wilt aanbieden, gewoon doen.
- Wees jezelf.
- Spreek mij direct aan en niet degene die bij me is.
- Houd er rekening mee dat elk ras hond een assistentiehond kan zijn. Het zijn niet alleen labradors en golden retrievers.
Autisme hebben
- Heb geduld om rustig een gesprek op te bouwen en een gemeenschappelijk onderwerp te zoeken.
- Wees duidelijk over wat je verwacht. Autisten hebben behoefte aan houvast.
- Wees niet degene die een autist beperkt. Laat autisten zijn zoals ze zijn en geef hun de ruimte.
Doof of slechthorend zijn
- Praat rustig en kijk een doof / slechthorend persoon aan, zodat hij of zij kan liplezen (spraakafzien).
- Schrijf het op (met pen en papier, of op je mobiel).
- Zorg dat auditieve informatie ook visueel beschikbaar is in (eenvoudig) geschreven Nederlands en Nederlandse Gebarentaal.
Een psychische stoornis hebben
- Zie ons voor vol aan. We zijn volwaardige leden van de maatschappij.
- Probeer een psychische aandoening te zien als iedere andere (lichamelijke) ziekte.
- Nodig eens iemand met een psychische aandoening uit voor het eten of ga samen boodschappen doen. Zo is die persoon uit zijn of haar huis en onderneemt hij dingen. Dat lukt hem niet altijd als het niet lekker gaat.
In een rolstoel zitten
- Vind ons niet eng, we zijn net als ieder ander.
- Geef ons de mogelijkheid om volledig deel te kunnen nemen aan onze samenleving.
- Geef ons de ruimte om ons van onze sterkste kant te laten zien. een assistentiehond nodig hebben
- Houd er rekening mee dat elk ras hond een assistentiehond kan zijn. Het zijn niet alleen labradors en golden retrievers.
- Benader me zoals je ieder ander zou benaderen.
- Vraag niet altijd om uitleg. Als je ziek bent, kun je je energie wel beter gebruiken.
MEE heeft een brochure “Hoe doe ik gewoon” uitgebracht inclusief tekeningen.
MEE heeft dit boekje gemaakt om minstens twee mensen blij te maken. Jou omdat je dankzij deze tips beter met mensen met een beperking omgaat. En natuurlijk iemand met een beperking die met jou te maken krijgt. Die persoon voelt zich minder beperkt door de prettige manier waarop jij met hem of haar omgaat.
MEE heeft een brochure “Hoe doe ik gewoon” uitgebracht inclusief tekeningen.
MEE heeft dit boekje gemaakt om minstens twee mensen blij te maken. Jou omdat je dankzij deze tips beter met mensen met een beperking omgaat. En natuurlijk iemand met een beperking die met jou te maken krijgt. Die persoon voelt zich minder beperkt door de prettige manier waarop jij met hem of haar omgaat.
Link naar de brochure “Hoe doe ik gewoon”
Meer informatie over MEE: www.meedemeentgroep.nl/over-mee
Kleuren beschrijven aan een visueel beperkt persoon
Mensen die niet visueel beperkt zijn, weten hoe een bepaalde kleur er uitziet. Maar hoe zou je een kleur beschrijven aan een blinde? Als je eraan denkt dat zelfs ziende mensen kleuren anders gewaarworden, dan wordt deze subjectieve opdracht wel heel uitdagend. Toch kunnen veel kleuren worden geassocieerd met geuren, smaken, geluiden of gewaarwordingen. Hieronder volgen enkele tips om een kleur te beschrijven aan een visueel beperkt persoon.
Het document bestaat uit de volgende onderdelen:
- Deel 1: Andere zintuigen gebruiken om kleuren te beschrijven
- Deel 2: Nummers gebruiken om kleuren te beschrijven
- Deel 3: Meer te weten komen over de beperking
→ Lees het volledige document over kleuren beschrijven aan een visueel beperkt persoon.
Bron: www.wikihow.com
Als je nooit een bril hebt gedragen of lenzen nodig hebt gehad, heb je er geen idee van hoe bijziende mensen de wereld zien.
De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Philip Barlow heeft een reeks realistische schilderijen gemaakt, waarmee hij laat zien hoe mensen die bijziend zijn de wereld zonder bril zien. De kunst die je ziet als je bijziend bent.
Als je bijziendheid hebt, ook wel myopie genoemd, kun je dingen op afstand minder scherp zien. En dat levert bijvoorbeeld tijdens het autorijden en tv-kijken problemen op.
Als je bijziend bent, heb je een min-bril of min-contactlenzen nodig. Zonder die bril zie je de wereld zoals hieronder afgebeeld. Chapeau voor kunstenaar Philip Barlow.