Tips voor mensen met een beperking en hun naasten over diverse onderwerpen, zoals reizen, meldpunten, vervoer. Ook tips voor mensen over de omgang, hoe werk ik samen enzovoort met een persoon met een beperking.
Toegankelijkheid instellingen voor mobiel – computer – tablet – laptop
Op de meeste computers (microsoft office 395), I-mac, tablets, smartphones (mobiele telefoons), kan men onder SYSTEEMVOORKEUREN de instelling toegankelijkheid vinden. De Engelse term is accessibility.
Hiermee kun je jouw computer gebruiksvriendelijker maken naar jouw eigen behoeften. Je kunt jouw computer aanpassen op het gebied van gezichtsvermogen, gehoor, motoriek en geletterdheid.
Het menu toegankelijkheid heeft de volgende mogelijkheden. Dit verschilt per computer, tablet en smartphone (mobiele telefoon). Ook het symbool kan verschillen.
Zien: VoiceOver, zoomen, beeldscherm, spraak en beschrijvingen.
Gehoor: Audio en ondertiteling.
Motor(iek): Stembediening, toetsenbord, aanwijzerbediening en schakelbediening.
Algemeen: Siri (bij Apple: i-phone, i-pad, i-mac); Google assistent (bij Android); toetsenbordcombinatie.
De Crisiskaart is een persoonlijk, opvouwbaar kaartje, zo groot als een bankpas. Je draagt de Crisiskaart altijd met je mee, bijvoorbeeld in je portemonnee. De Crisiskaart geeft aan wat jouw wensen zijn tijdens een crisis. Wat moeten omstanders en hulpverleners doen of laten? Wie kunnen ze bellen? Ook staat op de kaart welke afspraken zijn gemaakt met bijvoorbeeld behandelaar(s), crisisdienst en vertrouwenspersonen. Een Crisiskaart geeft houvast voor jezelf en voor de mensen die je helpen als jij het moeilijk hebt. De Crisiskaart is er voor mensen die vrezen een crisis mee te gaan maken of bang zijn om in een verwarde toestand te raken.
Voor het maken van een Crisiskaart ga je samen met een consulent eerst een crisisplan maken. Daarbij kijk je hoe een crisis zich bij jou opbouwt, hoe je het wellicht kunt voorkomen en wat je nodig hebt bij een crisis. Dit helpt om meer inzicht te krijgen in je eigen verhaal en helpt om minder vaak een crisis te krijgen of de crisis minder heftig te laten verlopen. Heb je het gevoel dat dat voor jou niet zo zinvol is? Denk je dat jij alleen een kaart nodig hebt, zonder dat je eerst een plan maakt? Misschien wil je dan liever een Hulpkaart maken.
Voor wie is de Crisiskaart?
De Crisiskaart of Hulpkaart is een uitkomst voor mensen die vrezen een crisis mee te gaan maken of bang zijn om in een verwarde toestand te raken. Psychische klachten kunnen een aanleiding zijn, maar ook andere vormen van spanning, onzekerheid en stress. Bij een Crisiskaart maak je met een (ervaringsdeskundige) consulent een Crisisplan waarin je terugkijkt op je crisis en samen kijkt hoe een crisis in de toekomst wellicht voorkomen kan worden. Bij de Hulpkaart doe je dat niet en maak je alleen een kaart die je bij je kunt dragen. Alleen jij kunt bepalen of je behoefte hebt aan een Crisiskaart of een Hulpkaart.
Een Crisiskaart geeft houvast voor jezelf en voor de mensen die je helpen als jij het moeilijk hebt.
Groeirijk GGz Eindhoven heeft een filmpje gemaakt over de Crisiskaart. In dit filmpje zie je wat een crisiskaart is en waarom het opstellen ervan zo veel verschil kan maken. Meer informatie: www.crisiskaart.nl
De Hulpkaart is een persoonlijk, opvouwbaar kaartje, dat past in een portemonnee. Gebruikers leggen op de Hulpkaart vast hoe anderen het best met hen om kunnen gaan in situaties waarin ze zelf de regie even kwijt zijn. Dat kunnen heel simpele dingen zijn zoals rustig blijven, dingen herhalen of iemand even de gelegenheid geven om tot zichzelf te komen. Maar het kan ook over zorg gerelateerde onderwerpen gaan, zoals medicijnen of om heel praktische zaken zoals de zorg over kinderen of huisdieren. Ook staat er een telefoonnummer op van iemand die de kaarthouder vertrouwt en die kan helpen. Zo weet iedereen die de Hulpkaart leest meteen wat te doen, zodat zaken niet onnodig uit de hand lopen. Hier kunt u een voorbeeld van een Hulpkaart inzien.
Houders van de Hulpkaart bepalen zelf wat hierop komt te staan. Waar nodig kan een begeleider, behandelaar, of onafhankelijk consulent helpen bij het opstellen van de kaart. Bekende informatie b.v. uit een signaleringsplan of WRAP kan meegenomen worden. Het is belangrijk dat de informatie op de kaart betrouwbaar is en dat mensen die op de kaart genoemd worden akkoord zijn met de gemaakte afspraken. Daarom worden betrokkenen gevraagd een handtekening te zetten voor hun bijdrage. Hier vindt u het stappenplan om te komen tot een Hulpkaart. Hier kunt u meer lezen over de kwaliteitseisen die aan de Hulpkaart worden gesteld.
Bij het Nationale Zorgnummer nemen we uw vragen en zorgen over zorg, ondersteuning en participatie heel serieus. U krijgt heldere antwoorden waarmee u vooruit kunt. En met uw vragen en ervaringen helpt u ons, de organisaties achter het Nationale Zorgnummer, op te komen voor uw belangen. Bel of mail of neem deel aan een van de meldacties.
Het Nationale Zorgnummer is een initiatief van Ieder(in), Landelijk Platform GGz en Patiëntenfederatie NPCF. Samen met onze partnerorganisaties, geven wij mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben een stem én een steun in de rug.
Heb je een vraag of probleem die te maken heeft met je beperking? Stuit je bijvoorbeeld op problemen bij je aanvraag van voorzieningen voor thuis, op school of op het werk? Of stuit je op een ander probleem dat je belemmert om gewoon als ieder ander mee te kunnen doen? Dan kun je terecht bij het Meldpunt Ieder(in).
Het meldpunt van Ieder(in) is telefonisch bereikbaar op:
Dinsdag: 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur
Donderdag: 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur
Vrijdag: 10.00 – 12.00 uur
Het telefoonnummer is 085 – 400 70 22. Je kunt het meldpunt ook mailen: meldpunt@iederin.nl.
Verder op weg helpen
De medewerkers van het Meldpunt Ieder(in) helpen je verder op weg. Ze zijn goed op de hoogte van de wet- en regelgeving. Ze weten goed welke rechten je hebt (en welke niet) en bij welke instantie je moet aankloppen. Ook kunnen ze je advies geven over het indienen van een bezwaar of een klacht.
Belangrijke signalen
Ieder(in) registreert alle vragen en problemen die bij het meldpunt binnenkomen: “We doen dat volgens de regels van de privacywet (kan ook anoniem). Knelpunten en problemen die mensen in het dagelijks leven tegenkomen, zijn voor ons belangrijke signalen. Deze signalen gebruiken wij anoniem in onze lobby. Je kunt het meldpunt daarom ook bellen als je alleen iets wilt melden.”
Alle levensterreinen
Mensen met een beperking of chronische ziekte moeten kunnen rekenen op zorg en ondersteuning op maat en ze moeten vrij kunnen kiezen hoe ze willen wonen, leren, werken, reizen en recreëren. Het meldpunt van Ieder(in) staat daarom open voor vragen en signalen die te maken hebben met alle levensterreinen.
In Nederland vinden we dat iedereen moet kunnen meedoen aan onze samenleving. Maar dat is helaas niet altijd het geval. Mensen met een handicap lopen regelmatig letterlijk en figuurlijk tegen obstakels aan. In ons land hebben ruim 2 miljoen mensen één of meer handicaps. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische of psychiatrische aandoening.
Door hun handicap is werken, sporten, boodschappen doen en een terrasje pakken niet vanzelfsprekend. Omdat de winkel niet toegankelijk is met een rolstoel. Of omdat ze een website niet kunnen lezen of de gesproken teksten op het internet niet kunnen horen. Of omdat ze niet serieus worden genomen. Bijvoorbeeld als een ober hen niet aanspreekt, maar de begeleider.
Tips om mensen met een beperking te helpen
Hoe we daar met zijn allen aan kunnen werken, lees je op de website zeteenstreepdoordiscriminatie.nl (link naar deze website) deze site. Er staan tips op over hoe je lichamelijke én sociale drempels kunt voorkomen of wegnemen. En je kunt adviezen lezen van mensen met een handicap. Dat zijn Eva, Derk, Helma, Leroy, Lonneke en Thomas.
Heb je een gehandicaptenparkeerkaart en kom je binnenkort naar de binnenstad van ’s-Hertogenbosch? Gebruik dan onze slimme parkeerapp. Deze geeft aan welke gehandicaptenparkeerplaatsen nog vrij zijn en helpen je er naartoe te navigeren.
De app is sinds 1 juli 2020 in gebruik en startte als proef. Deelnemers aan de proef zijn positief. Zij vinden het vooral fijn dat zij makkelijk een vrije parkeerplaats dichtbij hun bestemming kunnen vinden, niet onnodig hoeven rond te rijden tot een plek vrij is en dat er veel meer geschikte parkeerplaatsen blijken te zijn dan zij wisten.
Je kunt de app vastzetten als snelkoppeling op je telefoon. Vervolgens kun je hem steeds blijven gebruiken. In het instructiefilmpje zie je hoe je dat doet.
Wij hopen dat je veel plezier beleeft aan het gebruik van de app en op een veilige manier kunt genieten van een bezoek aan de Bossche binnenstad. Heb je vragen bij het gebruik van de app? Bel dan (073) 615 51 55.
Het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid stelt zich ten doel Nederland rolstoeltoegankelijk te maken, zodat rolstoelers onbelemmerd en gelijkwaardig ‘meedoen’ in de maatschappij.
De regelgeving over rolstoeltoegankelijkheid in het Bouwbesluit en de criteria voor het certificaat Woonkeur of ITS-keurmerk, bieden geen garantie dat een pand of de openbare ruimte ook daadwerkelijk handig te gebruiken is door rolstoelers. Vaak worden belangrijke details vergeten. Niet bewust of uit onwil, maar gewoon omdat de specifieke expertise op het gebied van rolstoeltoegang onvoldoende is.
De deskundigen van het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid brengen die expertise vanuit hun professionele achtergrond én persoonlijke ervaring mee. En voorkomen dus vervelende verrassingen die geld kosten, ongemak veroorzaken, aansprakelijkheidsrisico en imagoschade opleveren.
‘Mijn wereld is stil’, schrijft Serhat Agacan in dit blog. Hij is doof. ‘Ik zie daar het probleem niet zo van in, ik heb alleen af en toe een hulpmiddel nodig. Ik wil het eigenlijk wel eens omdraaien: mensen die niet deze beperking hebben, hebben per definitie wel een ándere beperking. Zij hebben namelijk geen kennis van de dovencultuur, kunnen niet gebaren, weten vaak niet hoe om te gaan met doofheid.’ Agacan geeft in dit blog tips over communicatie met mensen die doof of slechthorend zijn.
Een nieuwe wereld
Als jij buiten loopt tijdens het mooie lenteweer, hoor je de mussen tsjilpen, de vrolijke stemmen van spelende kinderen, het geronk van motoren van auto’s, de rinkelende bel van de ijscoman en ga zo maar door. Niet in mijn wereld. Mijn wereld is stil. Mijn naam is Serhat Agacan, ik ben 39 jaar oud, woon in Amsterdam en ik ben doof. Mijn moedertaal is de Nederlandse Gebarentaal. Ik ben opgegroeid in Rotterdam en heb op de dovenschool gezeten tot mijn achttiende jaar. Daarna ben ik naar een reguliere, horende school gegaan. Hier ging een hele nieuwe wereld voor mij open.
Ik hou van de dovencultuur
Plotseling zat ik in een grote klas. Dat was èrg wennen na de kleine klassen op de dovenschool. Het kostte mij erg veel moeite om voortdurend geconcentreerd naar de lippen van mijn medestudenten te kijken. Ze praatten vaak door elkaar. Ik kan heus wel liplezen, maar het blijft toch altijd vermoeiend. Tijdens de pauzes was ik vaak alleen, er werd weinig gecommuniceerd. De medestudenten konden geen gebaren. Ze maakten soms grappen over mijn doofheid, daar ging ik dan maar in mee, omdat ik niet goed begreep wat ze zeiden. Ik durfde hen ook niet te zeggen dat het geen leuke grappen waren en dat ik me eenzaam voelde. Nu, jaren later, sta ik zoveel sterker in mijn schoenen. Ik weet wie ik ben, wat ik wil, heb een sterke identiteit, ik hou van de dovencultuur en ik accepteer en omarm mijn doofheid volledig.
Gewoon met elkaar in gesprek
Soms vragen mensen om mij heen zich af of ik wel bij een bepaald bedrijf zou kunnen werken omdat je daar veel moet telefoneren of via de mail moet corresponderen. En de communicatie met de collega’s… kan dat wel? Ja! Dat kan makkelijk. Ik kan verschillende communicatiemiddelen inzetten: een tolk gebarentaal, Signcall (videobellen via de tolk), mailen, WhatsApp… Er zijn echt genoeg mogelijkheden. Stel dat ik een afspraak zou hebben met de gemeente Amsterdam. Ik maak me daar echt geen zorgen over. Ook al hebben zij geen ervaring met het inzetten van een tolk, dan introduceer ik dat gewoon. Dan zien zij ook dat je met mij gewoon een gesprek kan voeren, net zoals met horende mensen. Het gaat alleen op een iets andere manier.
Omdenken
Ik ben dus doof, ook wel auditief beperkt genoemd. Ik zie daar het probleem niet zo van in, ik heb alleen af en toe een hulpmiddel nodig. We wonen met ongeveer 17 miljoen mensen in Nederland, en ik wil het eigenlijk eens omdraaien: mensen die niet deze beperking hebben, hebben per definitie wel een ándere beperking. Zij hebben namelijk geen kennis van de dovencultuur, kunnen niet gebaren, weten vaak niet hoe om te gaan met doofheid.
Knipper met de lampen
Vaak wordt een persoon die doof is al snel als ‘zielig’ bestempeld, er zijn ook veel vooroordelen merk ik. Hoe vaak ik niet de vraag heb gehad of ik wel auto kan rijden, of ik kan praten (stem gebruiken), of ik ook braille kan lezen. Want doof is toch bijna hetzelfde als blind? Ook zijn horende mensen vaak verbaasd om te merken dat ik gewoon goed kan communiceren en op hetzelfde niveau zit qua denkwijze. Ik vind het geen enkel probleem om me aan te passen aan de horende wereld, maar vind het ook fijn als het omgekeerde gebeurt. Ik heb een aantal tips over hoe je kan omgaan en kan communiceren met mensen die doof of slechthorend zijn:
Een doof mens is ook gewoon een mens. Met wat kleine aanpassingen in je manier van communiceren kom je een heel eind. Met pen en papier, creatief uitbeelden of gebaren, door duidelijk richtingen aan te wijzen, door oogcontact maken en door niet overdreven, maar wel duidelijk te articuleren zodat de dove persoon jou kan liplezen.
Als je een doof persoon roept, roep je niet hun naam – dat horen ze niet. Tik gewoon lichtjes de schouders aan. Of als je in dezelfde ruimte zit, knipper even met de lampen of tik rustig op de tafel of de vloer, bijvoorbeeld.
Volg een basiscursus Nederlandse Gebarentaal. Dat kan in Amsterdam via www.swda.nl Het is een kleine moeite waar de dovenmaatschappij heel blij mee is. Wederkerigheid voelt goed.
Als jij een videobericht maakt voor social media, doe er dan ook ondertiteling bij zodat dove mensen het ook kunnen volgen. Hetzelfde geldt voor televisieprogramma’s.
‘Werken en gehoor’ of ‘werken met een verminderd gehoor’! Dat roept soms vragen op. In deze keuzewijzer tref je onafhankelijke informatie aan. En waar handig wijzen wij je de weg richting andere organisaties.
Informatie die voor jou interessant is, kun je aanvinken en wordt dan voor je toegevoegd aan ‘Mijn Overzicht’. Dit overzicht kun je naar jezelf mailen. Niet alleen om nog eens , op je gemak na te lezen, maar vooral om te delen met je werkgever of je collega’s.
Er is website gelanceerd met informatie over wonen met een beperking: www.goedwonenvooriedereen.nl (link naar website goedwonenvooriedereen.nl). De website is bedoeld voor iedereen die het wonen van mensen met een beperking wil verbeteren.
De lokale en regionale belangenbehartigers van mensen met een beperking zijn dus een belangrijke doelgroep. De website maakt duidelijk waar het bij goed wonen om gaat. Zoals: Kan je zelf kiezen waar je gaat wonen en met wie? Is de woning en buitenruimte bruikbaar en goed toegankelijk? Is de woning betaalbaar? Voel je je veilig en geaccepteerd in de buurt?
Sneltest
Voor plaatselijke belangenbehartigers is met name de sneltest op de site belangrijk, zegt Anneke van der Vlist beleidsmedewerker wonen van Ieder(in). “Plaatselijke belangenbehartigers kunnen die test laten invullen door hun achterban. Ze krijgen dan een beeld van de problemen die spelen.” “Zo kan bijvoorbeeld aan het licht komen dat er een groot gebrek aan betaalbare toegankelijke woningen is, dat woningaanpassingen niet vergoed worden of dat de brandveiligheid een probleem is. De belangenbehartigers kunnen hierover dan in gesprek gaan met de gemeente, huurdersorganisaties of een woonadviescommissie.”
De test kan overigens ook gewoon door een individuele bewoner worden ingevuld. De bewoner krijgen bovendien tips voor het aankaarten van problemen.
Actieplan
De website is een gezamenlijk initiatief van Ieder(in), de NPCF en het Landelijk Platform GGz. Op de site staat ook het gezamenlijke 10 punten-plan om knelpunten in het wonen aan te pakken. En ook de rapporten die de organisaties over wonen hebben uitgebracht, zijn er te vinden.
Reizen door mensen met een handicap ook wel ‘’begeleide reizen of toegankelijke reizen’’ genoemd, is in opkomst. De reisindustrie is zich steeds meer bewust van de behoeften van reizigers met een beperking en biedt steeds meer diensten en accommodaties aan die geschikt zijn voor deze reizigers. Ook is er ondertussen een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar over begeleide en toegankelijke reizen. Veel van deze informatie is samengesteld en afkomstig van ervaringen van reizigers met een beperking zelf.
Ondanks dat de wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte garandeert dat personen met een handicap ook bij reizen gelijk behandeld dienen te worden, is dit voor personen met een handicap helaas nog niet altijd het geval. Dit zien we ook en vooral in het buitenland waar de toegankelijkheidsregels sterk verschillen en niet altijd even duidelijk zijn. Dit met gevolg dat reizigers met een beperking vaak geconfronteerd worden met onder andere ontoereikende faciliteiten, vooroordelen, verkeerde en/of onduidelijke informatie en vaak hogere prijzen dan andere niet gehandicapte reizigers.
Ook moeten we niet vergeten dat de behoeften van elk persoon met een beperking anders is, een persoon met een handicap is namelijk niet gelijk aan alle andere personen met een handicap. Er zijn namelijk net zoveel verschillende handicaps als dat er personen met een handicap zijn. Reizigers met een beperking kunnen daarom tegen veel verschillende lastigheden aanlopen zoals het vinden van een geschikte hotel, vlucht en huurauto (link naar visum.com “waar moet je opletten bij autoverhuur in het buitenland).
De volgende tips en bronnen zijn opgesteld om reizigers met een handicap en hun metgezellen te helpen aan een onbezorgde vakantie zonder beperkingen:
Reistips voor personen met een beperking:
Bel altijd vooruit
Dienstverleners zijn in de meeste gevallen wettelijk verplicht om reizigers met een speciale behoeften tegemoet te komen. Vaak hebben deze dienstverleners wel tijd nodig om deze regelingen te treffen. Het is daarom handig om al bij het reserveren aan te geven wat de behoeften zijn en de reisorganisatie ruim 48 uur voor aankomst te bellen om te controleren of er voldaan is aan jouw verzoeken.
Verstrek genoeg informatie
Wees duidelijk bij het beschrijven van jouw beperking en/of handicap. Niet alle reisorganisaties zijn bekend met de “jargon” van toegankelijke reizen of begeleide reizen, ook zijn ze mogelijk ook niet bekend met de medische termen. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk details door te geven, denk hierbij aan wat wat je wel kan/ mag en en niet kan/ mag. Maak het vooral niet minder belangrijk en verstrek zoveel mogelijk informatie. Hoe meer informatie een reisorganisatie heeft hoe beter ze je kunnen ontvangen. Mochten er bepaalde beloftes worden gedaan door deze reisorganisaties, zorg dan dat dit schriftelijk bevestigd wordt. Zo heb je die gemaakte afspraken/ beloftes op papier en kan er ook geen sprake zijn van miscommunicatie.
Bespreek de reis vooraf met je arts
Jouw arts is bekend met jouw beperking en kan vaak maatregelen voorschrijven zoals hoe om te gaan met een lange vlucht, beperkte medische faciliteiten, het niet beschikbaar zijn van medicijnen op recept en andere mogelijke valkuilen. Door het bespreken is jouw arts er ook meteen van op de hoogte dat jij op vakantie gaat.
Zorg in het buitenland
Reis met een verklaring van jouw arts, bij voorkeur op briefpapier, over jouw toestand, medicijnen, mogelijke complicaties, speciale behoeften en andere relevante informatie. Zorg ervoor dat je een nummer hebt waar jouw arts (of een andere medische professional) op elk uur van de dag in een noodsituatie bereikt kan worden. Zorg daarnaast ook dat jouw medische waarschuwings informatie zich op plaats bevindt die makkelijk te vinden en in buurt is van jouw identificatie. Het is ook handig dat je goed op voorhand weet hoe het zit als je in het buitenland zorg nodig hebt. Niet alleen waar je terecht kan maar ook of je zorgverzekering die buitenlandse zorg vergoed. Mogelijk zijn er bepaalde voorwaarden en/ of eisen van toepassing.
Zorg voor voldoende medicijnen
Het is handig om altijd iets meer medicijnen mee te nemen dan nodig is, de experts adviseren minimaal 1 extra compleet pakket aan medicatie. Neem de medicijnen mee in originele verpakkingen en bewaar deze in je handbagage. Vergeet ook niet vooraf een medische verklaring aan te vragen bij de apotheek, mogelijk dat sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en niet toegestaan zijn in het buitenland.
Controleer vaccinatieadvies
Het is verstandig om het vaccinatieadvies op te vragen van betreffende land, dit omdat je misschien wel extra vatbaar bent voor infectieziekten. Dit kan via de website www.zorgverzekeringsanalyse.nl
Zorg voor contactgegevens van naasten en/ of familie
Zorg altijd dat je de gegevens van de te bereiken personen in noodgevallen bij je hebt. Laat deze personen ook weten dat je op reis gaat en dat zij je contactpersoon in geval van nood zijn. Noteer deze gegevens ook bij de reisorganisatie waar je mee reist en accommodatie waar je verblijft.
Zorg voor een goede reis- en annuleringsverzekering
Controleer op voorhand of jouw hulpmiddelen wel verzekerd zijn. In sommige gevallen zijn vliegmaatschappijen voor een deel aansprakelijk voor de schade aan een hulpmiddel tijdens een reis. Maar mocht je reizen met een ander vervoermiddel of in land van bestemming schade hebben dan is het fijn om hier ook verzekerd voor te zijn.
Hulphond of blindengeleidehond
Mocht je een hulphond of blindengeleidehond meenemen op reis, zorg dan dat je in bezit bent van de juiste documenten.
Op het vliegveld
Neem 48 uur van te voren contact met de luchtmaatschappij om de gewenste assistentie aan te vragen. Wees op de dag van vertrek ruim op tijd voor jouw vlucht om in te checken, door de beveiliging heen te komen en de gate te bereiken. Houd rekening met twee uur voor een vlucht binnen de EU aan en drie uur voor een vlucht buiten de EU.
In het vliegtuig
Vraag bij landing aan je stewardess hoe de service is geregeld bij aankomst en hoe vertrek moet verlopen.
Heb jij nog tips die we gemist hebben laat deze dan achter op VisumVoor.com.
Bron: VisumVoor.com (Online, veilig en betrouwbaar uw visum aanvragen)
Hieronder enkele websites met een verwijzing naar “toegankelijke” vakanties, accommodaties, natuurgebieden, recreatiemogelijkheden e.d. voor mensen met een beperking en/of chronische ziekte.
Hier vindt u een overzicht van aangepaste vakantieparken in Nederland voor mensen met een beperking. Zoals blinden, Astma en COPD; rolstoelafhankelijk; zorgwens; een nierbeschadiging; glutenvrij dieet.
Stichting on Wheels zet zich in voor kinderen, volwassenen en ouderen met een (ernstige) beperking, zoals de ziekte van Duchenne. Zij maken vakantie mogelijk, door het verhuren van aangepaste vervoer- en kampeermiddelen, chalets en het organiseren van leuke activiteiten.
Dicht bij huis valt er zóveel moois te beleven! Dus ook wanneer iemand uit het gezin slechtziend, prikkelgevoelig of rolstoelgebonden is. Download de gratis Brochure ‘Toegankelijke uitjes in eigen land’ via https://handicap.nl/toegankelijke-uitjes-in-eigen-land/
Het gratis online magazine Vakantie 2022 van Support Magazine staat boordevol inspiratie voor een geweldige en toegankelijke vakantie. Met reisverhalen, artikelen over verrassende locaties en tips voor hulpmiddelen die handig zijn voor buiten je eigen woning. Ontdek je volgende avontuur in het online magazine Vakantie 2022!
Eerder schreven we over ons ZonMw project over opstaan als je thuis gevallen bent. Hoe pak je dat aan als je alleen bent? Hoe kom je van de grond met hulp van je partner of andere mantelzorger? Maar ook: hoe bereid je je voor op zo’n vervelend moment?
Uiteraard begint het met het nadenken over het verminderen van het risico op vallen, maar het is ook goed om nu al na te denken over wat je in huis hebt (mocht je onverhoopt toch vallen). En ook waar je in huis het meeste risico loopt om te vallen. Het kan ook verstandig zijn dit met je fysio- of ergotherapeut te bespreken en zelfs te oefenen. Die weet vaak welke manier van opstaan het beste bij jou past.
Om je hierbij te helpen maakten we “valkaarten” en “instructiekaarten”. Je kunt ze als PDF vinden onder het kopjeIk wil beter opstaan na een val.
Dit project werd gefinancierd door ZonMw in het kader van creatieve oplossingen tijdens COVID-19 periode, tijden waarin het moelijker is om professionele hulp te krijgen als je gevallen bent.
Stel je maakt gebruik van een rolstoel of scootmobiel. Dan kun je vaak niet zelf bepalen hoe laat je ergens heen gaat en met wie. Laat staan dat je spontaan kunt beslissen om later naar huis te gaan, omdat het nog zo gezellig is. Hoe fijn zou het zijn als je dan niet afhankelijk bent. En het geen gedoe meer is om over vervoer te beschikken?
Met de Zonnebloemauto maken wij het mogelijk.
De Zonnebloem biedt toegankelijk vervoer voor een betaalbare prijs. Want mensen met een lichamelijke beperking moeten in alle vrijheid op pad kunnen gaan. Dat is waar wij met elkaar voor gaan!
Verhuurlocaties
Daarom zijn we gestart met het verhuren van Zonnebloemauto’s, die geschikt zijn om een rolstoel of scootmobiel in mee te nemen. Verspreid over heel Nederland zijn er Zonnebloemauto’s te huur.
Support Magazine verschijnt nu ook digitaal! In deze online editie bieden we, naast de vertrouwde artikelen over leven, wonen en werken met een lichamelijke beperking, ook de mogelijkheid om filmpjes te laten zien en meteen te kunnen doorlinken naar de site van bijvoorbeeld die mooie fiets, gave aangepaste auto, instelbare rolstoel, innovatieve prothese, unieke manier van wonen of dat handige hulpmiddel voor onder de douche. We bijten het spits af met onze special rondom Zelfredzaamheid. De juiste hulpmiddelen dragen namelijk enorm bij aan het zelfredzaam voelen. Benieuwd naar de artikelen? Lees dan snel verder!