Op 16 maart 2022 mogen we weer stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hét moment om aandacht te vragen voor een inclusieve en toegankelijke gemeente. Oftewel een gemeente waarin
IEDEREEN MEE DOET, MEE TELT en ZICH WELKOM VOELT.
Het VN-verdrag
Het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking en chronische zieken is inmiddels ruim vijf jaar van kracht. Het VN-verdrag gaat over noodzakelijke mensenrechten. Toegang tot zorg, vervoer, gebouwen, onderwijs, arbeid, verkiezingen en informatie. Een toereikend inkomen. Een passende woning. Veel mensen met een beperking ervaren nog niet dat zij op voet van gelijkheid kunnen meedoen. Ondanks meer aandacht voor het onderwerp staan mensen met een beperking op al deze terreinen nog steeds op achterstand.
Een toegankelijke en inclusieve samenleving heeft voordelen voor iedereen. Het raakt ook iedereen, rechtstreeks of via een omweg.
Het is dan ook belangrijk dat woorden, zoals inclusie(f), toegankelijkheid, VN-verdrag, mensenrechten, gelijke kansen, gelijke behandeling, gelijke rechten, beperking en participatie (meedoen) in het verkiezingsprogramma van elke politieke partij staan.
Waar staat jouw partij voor?
Vindt de partij waarop je stemt het ook belangrijk dat iedereen mee kan doen? Betrekt jouw partij jou als inwoner bij zijn aanpak.
Het actief betrekken van burgers met of zonder beperking is van groot belang. Een mooi voorbeeld hiervan is de campagne “Niets over ons zonder ons”. De campagne wil aangeven, dat het VN-verdrag voor de mensenrechten niet uitgevoerd kan worden zonder de mensen waar het om gaat erin te betrekken.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn dan ook hét moment om hier verandering in te brengen.
Inclusie en toegankelijkheid beginnen lokaal.
Het gaat de komende verkiezingen ook over het terugwinnen van vertrouwen. Over een overheid die naast zijn inwoners staat. Een overheid die ervoor zorgt dat mensen de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om mee te doen. De lokale politiek kan het verschil maken.
Alleen door rekening te houden met elkaar; begrip te tonen, inleven in een ander, kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen mee kan doen. Dat we een toegankelijke en inclusieve samenleving krijgen. Het wij-gevoel. Alleen samen kunnen wij dit voor elkaar krijgen.
Inclusie en toegankelijkheid begint dan ook lokaal, in jouw dorp, bij jou als inwoner.
Een algemene toegankelijke samenleving zou de norm moeten zijn. Dus vanzelfsprekend, gewoon normaal.
In de gemeente Eersel is een werkgroep ‘Inclusie agenda’ actief. Het is belangrijk dat deze werkgroep stappen kan maken en haar plannen kan uitvoeren. Daarom heeft deze werkgroep de steun van de politieke partijen hard nodig om lokaal, in onze dorpen, een toegankelijke, inclusieve en prettige leefomgeving te realiseren. Samen komen we ver!
Dus neem eens een kijkje in het verkiezingsprogramma van de politieke partijen in de gemeente Eersel…
bij welke partij staat toegankelijkheid en inclusie hoog in het vaandel?!
Een toegankelijke en inclusieve gemeente, laten we ons daar sterk voor maken.
Februari 2022
Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel
www.pmbeersel.nl