De natuur is er voor iedereen. Toch is niet elk natuurgebied toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.
30 routes van Natuurmonumenten
Natuurmonu
Link naar de 30 routes van Natuurmonu
Wandelen voor iedereen!
Een goed begaanbaar wandelpad. Een pad dat te gebruiken oftewel toegankelijk is voor iedereen. Dus ook voor mensen met een beperking. Of je nu goed of slecht ter been bent (in een rolstoel of met rollator), goed of slechtziend bent, met een kinderwagen of buggy er op uit wilt of een wandeling wilt maken met je kind, dat graag op haar/zijn driewieler of skelter mee wandelt.
Het PMB Eersel geeft vrijblijvend adviezen, waar een toegankelijk ommetje zoal aan moet voldoen. Denk aan de breedte, de ondergrond, toiletvoorzie
Op zaterdag 28 oktober 2023 is het Toegankelijk ommetje in Knegsel geopend, samen met nog 2 andere historische ommetjes.
Het toegankelijk ommetje begint op het dorpsplein en loopt over (soms half) verharde paden.
Een goed begaanbaar wandelpad. Een pad, dat te gebruiken oftewel toegankelijk is voor iedereen. Dus ook voor mensen met een beperking. Of je nu goed of slecht ter been bent (in een rolstoel of met rollator); goed of slechtziend bent; met een kinderwagen of buggy er op uit wilt of een wandeling wilt maken met je kind, dat graag op haar/zijn driewieler of skelter mee wandelt.
Het PMB Eersel heeft de dorpsraad (werkgroep Historische ommegang Knegsel) benaderd. Samen is bekeken of het uitgezette toegankelijk ommetje door PMB Eersel raakvlakken heeft met een van de 2 historische ommetjes. Dit is het geval met het ommetje Oude Kerkhof. Twee vliegen in één klap dus. Een historisch toegankelijk ommetje.
Het PMB Eersel doneert ook een rolstoelpicknick
Link naar de website van Visit Eersel met daarop de routebeschrij
De folder met de 3 historische ommetjes (inclusief het toegankelijk ommetje) is te verkrijgen bij gemeenschaps
Wandelknoop
Veel wandelplezier
Link naar de reportage van KempenTV over de opening van de 3 historische ommetjes te Knegsel:
Bekijk de opening van de KWIEK-beweegroute via onderstaand YouTube filmpje op KempenTV:
Juli 2023
Onbeperktop
Alle routes op de website zijn door vrijwilligers gecontroleerd voordat ze geplaatst worden. Ook na plaatsing worden ze regelmatig gecontroleerd. Dat voorkomt onaangename verrassingen zoals een onneembare hindernis.
Op de website staan de bekende rolstoelpaden van de natuurorganisa
Bij iedere route staat informatie over de zwaarte maar ook over aanwezige faciliteiten als toegankelijke horeca en toegankelijke toiletten.
De website is volledig gratis te gebruiken en registratie is niet nodig.
We werken landelijk en we willen dus graag vrijwilligers hebben die in hun eigen omgeving routes kunnen controleren. Als u het belangrijk vindt dat meer geschikte routes op de website komen en u daaraan wilt bijdragen, neem dan contact met ons op via klanten
Ook tips over geschikte routes, ook zelfgemaakte, zijn op dat e-mailadres meer dan welkom.
Op zaterdag 11 maart 2023 werd tijdens NLdoet het rolstoel toegankelijke pad bij de Buurtvlinder
Voorzitter van de Buurtboerderij, Netty Verdonk, geeft aan dat het bestuur enorm blij is met het nieuwe pad en de samenwerking met de gemeente.
Ook de gemeente is blij met het rolstoelpad. Zij staan voor een gemeente Eersel waarin iedereen mee kan doen. Het rolstoelvriende
Ook bedankt Netty het PMB Eersel voor de samenwerking en het advies bij de aanleg van het pad. Maar ook voor de donatie van de rolstoelpicknick
Het PMB Eersel is blij met dit mooie initiatief. Een prachtig voorbeeld voor een inclusieve buurt, samenleving. Bij de Buurtboerderij wordt niemand buitengesloten. Is iedereen welkom en mag iedereen mee doen op zijn/haar eigen manier. Daar kan het PMB Eersel zich helemaal in vinden.
Op KempenTV is een filmpje van de opening te zien. Klik op onderstaande link.
Zaterdag 22 oktober is het toegankelijk ommetje rondom het Grootmeer in Wintelre geopend. Het toegankelijk ommetje is gerealiseerd op initiatief van de dorpsraad Wintelre en mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven. Bij de feestelijke opening waren meer dan 60 personen aanwezig!
Vanaf nu is het ‘ouwe meer’ ook toegankelijk voor wandelwagens, rolstoelen en rollators. Zelfs op het uitzichtpunt. Zo kan iedereen genieten van dit prachtige natuurgebied.
Het informatiebord met de route wordt zo snel mogelijk geplaatst. Het ommetje is 2 à 2,5 km lang.
Ingang parkeerplaats (startpunt) via de Merenweg tussen Wintelre en Vessem. Ter hoogte van het drinkwaterpunt.
Toegankelijke toiletten:Beleef het Toegankelijk ommetje bij het Grootmeer via een video van KempenTV. Link naar de video.
Het PMB Eersel heeft samen met de dorpsraad de mogelijkheden bekeken en advies gegeven waar een toegankelijk ommetje aan moet voldoen.
1 uur (4,0 km)
Notitie april 2022:
Op het Wandelknoop
Ontdek de mooiste plekjes van het Kempische dorp Eersel via dit toegankelijke ommetje. De route is circa 4 kilometer lang. Je volgt een goed begaanbaar wandelpad, dat prima toegankelijk is voor mensen met een beperking (waaronder slechtzienden en gebruikers van een rolstoel of rollator). Ook als je met je kind in een buggy of kinderwagen een ommetje wilt maken, is deze route een aanrader.
Maak kennis met de historische kern van Eersel met zijn charmante kinderkoppen en lindebomen. Je vindt er een mooie oude dorpspomp, kiosk, vele monumenten, de Protestantse kerk en de Mariakapel. De vele terrasjes en restaurants nodigen je uit om te genieten van het idyllische centrum. Je ervaart er de typisch Kempische gastvrijheid en een bourgondische ontvangst.
De route brengt je naar enkele groene pareltjes zoals het Quackelbos (speelbos) en het Wethouder Poeliejoepark. Je komt ook langs Kempen
Deze toegankelijke route start bij het Tien Decemberplein (plein voor gemeentehuis in Eersel) en loopt dan via wandelknoop
Startpunt: Tien Decemberplein, Eersel
Aan het Tien Decemberplein zijn gelegen:
De Muzenval (Sociaal Cultureel Centrum), Dijk 7, 5521 AW Eersel
Gemeentehuis, Dijk 15, 5521 JC Eersel
Ga met uw gezicht naar het Fietsknooppuntenpaneel/bord staan
(staat aan het begin van het looppad naar de Muzenval):
Dorpskern
De karakteristieke Mariakapel op de Markt is gebouwd in 1464. Deze kapel heeft van 1629 tot 1957 opvolgend dienst gedaan als gevangenis, bewaarplaats voor een brandspuit en als raadhuis. De ramen met glas-in-lood laten de geschiedenis van Eersel zien.
Onmisbaar voor de sfeer van de Markt zijn de bestrating met charmante kinderkopjes, de fraaie hardstenen dorpspomp uit 1864, de majestueuze Boterlinde en de muziekkiosk.
Aan de andere kant van de Markt, richting de Dijk, staat sinds 1813 het protestante Lodewijkskerkje, genoemd naar Lodewijk Napoleon die opdracht gaf voor de bouw. In 1861 is het kerkje volledig gerenoveerd. Er worden nog steeds kerkdiensten gehouden.
Midden op de Markt voor de Boterlinde staat het beeld ‘De Contente Mens’. Het bronzen beeld is in 1957 gemaakt door Richard Bertels. Het is een beeltenis van een boer met een pet op, de handen op de rug, de blik niet fier voorwaarts gericht, maar eerder kalmpjes ondergedom
Het pand op de Markt waarin toeristisch informatiepunt Visit Eersel is gevestigd, is van oorsprong een oude Kempische boerderij, ook wel een ‘armeluishuisje’ genoemd. Voor dit pand staat sinds 1969 het beeld van de Pronte Vrouw, vervaardigd door Guus Hellegers.
Kempenmu
Een authentieke Kempische boerderij met heerlijke moestuin, geurige kruidentuin en rustgevende boomgaard. Hier liggen de wortels van de hedendaagse Kempenaar die zich in de loop der jaren ontwikkelde van keuterboer tot agrarisch manager en van smokkelaar tot sigarenindu
Link naar wandelroute: https://
Toegankelijke ommetjes: Kabouterpad (ca. 800 meter) en het Laarvenloopje (2 km, oranje route).
Link naar folder Natuurpoort TerSpegelt met de toegankelijke ommetjes
Rondom de Buurtboerderij ligt een rolstoelpad. Ook kan men vanaf een plateau over de aanliggende vlindertuin kijken.
Notitie: In maart 2023 is er een rolstoelpad aangelegd in de vlindertuin. Nu kun je er ook komen met een kinderwagen, rolstoel, rollator en meer.
Buurtboerderij Eersel
Houtwal nr. 10
5521 Eersel
De boerderij is gelegen aan de Houtwal (het zandpad achter gezondheids
De natuur is er voor iedereen. Toch is niet elk natuurgebied toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.
Natuurmonu
Link naar de 30 routes van Natuurmonu
Ook Staatsbosbe
Link naar de 39 routes van Staatsbosbe
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Hierdoor lopen zij regelmatig tegen problemen aan op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven.
In regio De Kempen betreft dit ruim 7.000 volwassenen. Voor hen is er het DigiTaalhuis, dat gratis hulp biedt. Om het DigiTaalhuis meer bekendheid te geven in Eersel is er in samenwerking met Visit Eersel (TIP) een wandelroute ontwikkeld.
De wandelroute (3 km) start bij Visit Eersel (Markt 30a) en gaat vervolgens door het centrum van Eersel. Onderweg zijn tien opdrachten te vinden op het gebied van rekenen en taal. Na de route kan men de antwoorden invullen op de website van het DigiTaalhuis of telefonisch via 06-33590936. Inzendingen mogen vervolgens een verrassingstasje ophalen.
Het DigiTaalhuis Eersel is een initiatief van gemeente Eersel, WelCordaad, Stichting Lezen & Schrijven, Ster College en Bibliotheek De Kempen. Samen zetten zij zich in om laaggeletterd
‘Samen op pad’ bevat een schat aan informatie over het aanbrengen van voorzieningen die de bereikbaarheid, toegankelijk
Hierin zijn ook verwijzingen opgenomen naar de website www
Voor mensen die nooit eerder een rolstoel geduwd hebben, kan het best ingewikkeld zijn. Het is makkelijk om even een instructie erbij te hebben.
Het is uiteraard steeds aan te raden om op straat de voorkeur te geven aan het nemen van lage drempels in plaats van grote drempels te willen op- of afrijden met de rolstoel. Dikwijls is wat verderop in de straat een lage drempel en kan zo veilig de stoep op en af gereden worden.