1 uur (4,0 km)
1e Toegankelijk ommetje Eersel via wandelknooppunten
Notitie april 2022:
Op het Wandelknooppuntenbord op de Markt in Eersel staat het toegankelijk ommetje (nog) niet aangegeven. Ook zijn een aantal knooppuntenpaaltjes onjuist. Op de website van Visit Eersel en Visit Brabant staat een onjuiste kaart. Bijgesloten kaart is correct. Hopelijk komt Visit Brabant gauw zijn beloftes na, die gemaakt zijn in oktober 2021, en worden deze punten aangepast.
Ontdek de mooiste plekjes van het Kempische dorp Eersel via dit toegankelijke ommetje. De route is circa 4 kilometer lang. Je volgt een goed begaanbaar wandelpad, dat prima toegankelijk is voor mensen met een beperking (waaronder slechtzienden en gebruikers van een rolstoel of rollator). Ook als je met je kind in een buggy of kinderwagen een ommetje wilt maken, is deze route een aanrader.
Historische kern
Maak kennis met de historische kern van Eersel met zijn charmante kinderkoppen en lindebomen. Je vindt er een mooie oude dorpspomp, kiosk, vele monumenten, de Protestantse kerk en de Mariakapel. De vele terrasjes en restaurants nodigen je uit om te genieten van het idyllische centrum. Je ervaart er de typisch Kempische gastvrijheid en een bourgondische ontvangst.
De route brengt je naar enkele groene pareltjes zoals het Quackelbos (speelbos) en het Wethouder Poeliejoepark. Je komt ook langs Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Het museum vertelt het verhaal over het Kempische boerenleven zoals het was tussen 1850 en 1950. Achter het pand liggen een kruidentuin, boomgaard, moestuin en bloemenhof en er zijn veel oude volksspelen.
Toegankelijke voorzieningen (langs de route):
- Toegankelijke toiletten: Gemeentehuis (Dijk 15, Eersel)
- Sociaal Cultureel Centrum De Muzenval (Dijk 7, Eersel)
- Kempenmuseum De Acht Zaligheden (Kapelweg 2, Eersel)
- Invalidenparkeerplaatsen: in de omgeving van alle bovengenoemde locaties zijn er invalidenparkeerplaatsen aanwezig.
- Rolstoelpicknicktafel: halverwege de route (groenstrook Holster – Kievietsbocht)
Deze route in de praktijk
Deze toegankelijke route start bij het Tien Decemberplein (plein voor gemeentehuis in Eersel) en loopt dan via wandelknooppunt 34 – 39 – 38 – 34. Je kunt de route ook in tegengestelde richting volgen. De route is herkenbaar gemarkeerd met de bestaande groene sticker met gele pijl. Op de knooppuntpaaltjes staat naast de groene sticker met knooppuntnummer ook een groene sticker met rolstoelsymbool en gele pijl:
Startpunt: Tien Decemberplein, Eersel
Aan het Tien Decemberplein zijn gelegen:
De Muzenval (Sociaal Cultureel Centrum), Dijk 7, 5521 AW Eersel
Gemeentehuis, Dijk 15, 5521 JC Eersel
Ga met uw gezicht naar het Fietsknooppuntenpaneel/bord staan
(staat aan het begin van het looppad naar de Muzenval):
- Links is richting knooppunt 34 (Voortseweg/Rosheuvel; u komt langs het Kempenmuseum).
- Rechts is richting knooppunt 38 (Markt, Eersel)
Dorpskern
De karakteristieke Mariakapel op de Markt is gebouwd in 1464. Deze kapel heeft van 1629 tot 1957 opvolgend dienst gedaan als gevangenis, bewaarplaats voor een brandspuit en als raadhuis. De ramen met glas-in-lood laten de geschiedenis van Eersel zien.
Onmisbaar voor de sfeer van de Markt zijn de bestrating met charmante kinderkopjes, de fraaie hardstenen dorpspomp uit 1864, de majestueuze Boterlinde en de muziekkiosk.
Aan de andere kant van de Markt, richting de Dijk, staat sinds 1813 het protestante Lodewijkskerkje, genoemd naar Lodewijk Napoleon die opdracht gaf voor de bouw. In 1861 is het kerkje volledig gerenoveerd. Er worden nog steeds kerkdiensten gehouden.
Midden op de Markt voor de Boterlinde staat het beeld ‘De Contente Mens’. Het bronzen beeld is in 1957 gemaakt door Richard Bertels. Het is een beeltenis van een boer met een pet op, de handen op de rug, de blik niet fier voorwaarts gericht, maar eerder kalmpjes ondergedompeld in een soort oneindig niets. De Contente Mens is symbool geworden voor de Kempische volksaard.
Het pand op de Markt waarin toeristisch informatiepunt Visit Eersel is gevestigd, is van oorsprong een oude Kempische boerderij, ook wel een ‘armeluishuisje’ genoemd. Voor dit pand staat sinds 1969 het beeld van de Pronte Vrouw, vervaardigd door Guus Hellegers.
Kempenmuseum De Acht Zaligheden
Een authentieke Kempische boerderij met heerlijke moestuin, geurige kruidentuin en rustgevende boomgaard. Hier liggen de wortels van de hedendaagse Kempenaar die zich in de loop der jaren ontwikkelde van keuterboer tot agrarisch manager en van smokkelaar tot sigarenindustrieel.
Eindpunt: Tien Decemberplein, Eersel