Participatiewet
Participeren = meedoen !
De Participatiewet eenvoudig uitgelegd
Op 1 januari 2015 is de Participatiewet ingevoerd. Hierdoor is er veel veranderd op het vlak van arbeid en inkomen. Ook veel mensen met een verstandelijke beperking hebben te maken met deze wet.
De uitgave ‘Mensen met een arbeidsbeperking – Wat verandert er door de participatiewet vanaf 2015’ is oorspronkelijk geschreven voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Maar het is ook voor iedereen die met deze wet te maken krijgt heel informatief.
De Participatiewet is een ingewikkelde wet. Het boekje geeft in eenvoudige taal en met veel beeld uitleg over de Participatiewet en alles wat erbij komt kijken:
- Wat is de Participatiewet?
- Wat er is veranderd?
- Wie krijgt ermee te maken?
Wat betekent het voor mensen die onder de nieuwe wet vallen?
Het boekje is gratis te downloaden via:
Bron: www.iederin.nl
Activeren en begeleiden naar werk
Meer informatie & Tips
Wat is het?
Als je een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking hebt, kun je extra begeleiding of aanpassingen nodig hebben om te kunnen werken. Dit heet ‘beschut werk’. De gemeente kan je helpen bij het vinden van beschut werk.
Lukt het door een beperking of chonische ziekte niet om naast je studie een bijbaantje te hebben? Dan heb je mogelijk recht op Studietoeslag.
Meer informatie over Studietoeslag
Contact
Voor meer informatie over hulp bij een arbeidsbeperking kun je terecht bij KempenPlus
Telefoon: (0497)331200
Email: info@kempenplus.com
Openingstijden bezoekers
Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.
Bezoekadres
Raambrug 8, 5531 AG Bladel
Postadres
Postbus 10, 5530 AA Bladel
Wat kan UWV voor jou doen?
Werken is meer dan alleen maar geld verdienen. Maar wat als werken door een ziekte of beperking niet lukt of als je tijdelijk geen werk hebt? UWV kan je dan verder helpen. Naar de website >
Dit is een berichtje van Steffie. Zij geeft eenvoudige informatie over allerlei onderwerpen. Ze heeft altijd goed nieuws in makkelijke taal. Daar krijg je een goed humeur van en je steekt er ook wat van op.
Website ‘Simpel Switchen’ helpt bij keuze tussen dagbesteding en (beschut) werk
De keuzehulp ‘Simpel Switchen’ is bedoeld om iedereen op weg te helpen naar meedoen op de best passende plek.
Zet jij de stap van dagbesteding naar (beschut) werk? Of andersom: van (beschut) werk naar dagbesteding? De keuzehulp vind je op de website keuzehulp.simpel-switchen.nl.
Meer kans op werk met hulp van deze organisaties
Mensen met een beperking hebben veel minder vaak een baan dan mensen zonder beperking. En als mensen met een beperking een baan hebben, werken zij vaak onder hun niveau. Ieder(in) wil daar verandering in brengen en ijvert daarom voor een inclusieve arbeidsmarkt met gelijke kansen voor iedereen. En daarin staan we gelukkig niet alleen. Er zijn steeds meer organisaties die mensen met een beperking helpen bij het vinden en behouden van een baan.
In dit webbericht zetten we een aantal van deze organisaties op een rij. Aarzel niet om ze te benaderen. Ze zijn er voor jou!
Beschikb@@r
Beschikb@@r is een LinkedIn pagina waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen zoeken naar een baan. Bedrijven kunnen hier gericht vacatures uitzetten.
Beschikb@@r op LinkedIn
Centrum Chronisch Ziek en Werk
Centrum Chronisch Ziek en Werk verzorgt re-integratie en coaching voor mensen met een chronische aandoening door ervaringsdeskundige arbeidsdeskundigen.
Website van Centrum Chronisch Ziek en Werk
Ctalents
Ctalents detacheert mensen met een zintuigelijke beperking. Vaak leidt dit tot een ‘duurzame match’.
Website van Ctalents
De Realisten Academie
CNV Jongeren bereidt jongeren met een beperking voor op de arbeidsmarkt door middel van trainingen in de Realisten Academie.
Website van De Realisten Academie
Emma at Work
Emma at Work helpt jongeren met fysieke aandoening om zich gereed te maken voor de arbeidsmarkt door middel van coaching en training. Daarnaast ondersteunt Emma at Work organisaties bij hun stappen naar een inclusieve organisatie.
Website Emma at Work
Incluvisie
Incluvisie ondersteunt mensen met een fysieke of zintuiglijke beperking bij het krijgen van een passende studie, baan en/of ondersteuning op werk. Ook is er een helpdesk waar je terecht kan met al je vragen en een overzicht van andere bureaus en organisaties die helpen bij arbeidstoeleiding van mensen met een beperking. Deelname aan projecten is gratis en iedereen kan een beroep doen op Incluvisie.
Website Incluvisie
ImPower
ImPower begeleidt werkzoekenden naar een baan of opleiding met behulp van ervaringsdeskundige coaches. ImPower is actief in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam.
Website ImPower
Onbeperkt aan de Slag
Onbeperkt aan de Slag organiseert Meet&Greets tussen werkgevers en werkzoekenden met een beperking. Daarnaast hebben ze ook een PowerPunt waar je vragen kan stellen over werk en participatie.
Website Onbeperkt aan de Slag
Make IT Work
Make IT Work zorgt voor omscholing van mensen met en zonder beperking naar een IT-beroep met baangarantie. Voor mensen met een visuele beperking loopt er een apart omscholingsproject, VIP-IT, in samenwerking met het Bartiméusfonds.
Website Make IT Work
Website VIP-IT
Studeren en Werken op Maat
Stichting Studeren en Werken op Maat begeleidt jongeren met een beperking naar een baan die aansluit bij hun kwaliteiten en talenten.
Website Studeren en Werken op Maat
Bron: Iederin – 19 januari 2023
Vlog Troost & Sanders over hulpmiddelen om aan het werk te gaan
In de Troost & Sanders Vlogs hebben Jan Troost en Mari Sanders regelmatig gesprekken over onderwerpen rondom het leven met een beperking. Met elkaar of met gasten als bijvoorbeeld Illya Soffer, directeur van Ieder(in), en SP-kamerlid Renske Leijten. Voor hun nieuwste vlog (aflevering 187 alweer) nodigden zij Ronald van Zijp, landelijk manager bij UWV Voorzieningen, uit en dat leidde tot een interessant gesprek.
Ronald van Zijp ziet erop toe dat iedereen de juiste hulpmiddelen krijgt om aan het werk te gaan. Hij legt in de vlog uit hoe men bij UWV Voorzieningen te werk gaat en dat er jaarlijks 15 miljoen euro(!) ongebruikt op de plank blijft liggen.
Zie het onderstaande YouTube filmpje:
Denk jij dat je in aanmerking komt voor een voorziening via het UWV of wil je meer weten? Ga naar de website van het UWV voor meer informatie.
(Bron: Aparticipatie TV) – 2 september 2022
Gemakkelijker overstappen van beschut werk naar ander werk en terug
De maatregel van minister Schouten heeft betrekking op zo’n 75 duizend mensen, 64 duizend mensen in de sociale werkplaatsen en elfduizend mensen met een indicatie voor beschut werk.
Geen inhoudelijke beoordeling meer door het UWV
Mensen met een arbeidsbeperking hebben soms veel begeleiding of een aanpassing van de werkplek nodig. Voor hen is beschut werk beschikbaar. Doorstroming naar een baan binnen de Banenafspraak kan nu alleen na een inhoudelijke beoordeling door het UWV. Per 1 juli 2023 vervalt deze beoordeling. De minister schrapt deze beoordeling en maakt het voor hen, die willen en kunnen, makkelijker om direct over te stappen.
Ook weer terug
Wanneer iemand van beschut werk de stap zet naar een baan binnen de Banenafspraak, of zelfs een baan zonder begeleiding maar dit toch niet past, is het even gemakkelijk om weer terug te stappen naar beschut werk. Mensen behouden hun oude rechten en ook dan verdwijnt de inhoudelijke beoordeling. Het belangrijkste is dat mensen zo weinig mogelijk drempels ervaren. ‘Het doel is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen werken op het niveau van hun eigen kunnen en dat mensen geen belemmeringen ervaren om stappen te zetten in hun ontwikkeling’, zegt de minister in een artikel in de Volkskrant.
Taakverlichting voor UWV en gemeenten
Niet alleen voor mensen met een arbeidsbeperking is dit zeer welkom, maar ook voor de uitvoering verlicht gemakkelijker overstappen de werkdruk. Het behoud van rechten betekent ook een taakverlichting voor het UWV en de gemeenten. Het UWV hoeft geen toestemming meer te geven voor de overstap of terugkeer, voor de gemeenten vervalt extra administratie en begeleiding naar beschut werk waarvoor zij verantwoordelijk zijn.
Naast een internetconsultatie vindt er ook een formele uitvoeringstoets plaats bij de VNG, Inspectie SZW, ATR, AP, UWV en LCR.
Bron: Rijksoverheid / VGN Nieuws 28 juli 2022
Solliciteren met een een beperking – Hoe doe je dat?
Wat voor iemand zonder beperking(en) vanzelfsprekend is, is voor een werkzoekende met een beperking een heel ander verhaal. Solliciteren is natuurlijk altijd spannend, maar wanneer je te maken hebt met een arbeidsbeperking kan het nog spannender zijn. Je kunt het gevoel hebben met 1-0 achter te staan.
Er komen veel vragen op je af, zoals:
- Welke baan past bij mijn beperking?
- Hoe solliciteer je voor de functie?
- Hoe bereid je jouw sollicitatiegesprek voor?
- Wat moet ik vertellen aan de werkgever over mijn gezondheid?
- Welke regelingen zijn er voor mij en de werkgever om mij in dienst te nemen?
Toolkit ‘Participatie en banenafspraak’
De toolkit ‘Participatie en banenafspraak’ bevat alle (wettelijke) regelingen die professionals kunnen inzetten om werkgevers te helpen de doelen van de Participatiewet en de banenafspraak in het sociaal akkoord te realiseren.
Daarnaast zijn er onder de kop ‘ondersteuning en advies’ ook aanpakken of methodieken opgenomen om werkzoekenden met een arbeidshandicap aan het werk te helpen.
Link naar Toolkit Participatiewet: https://www.samenvoordeklant.nl/werkgeversdienstverlening/toolkit
Bron: www.samenvoordeklant.nl
Routekaart psychische aandoeningen en werk
Werk draagt in de meeste gevallen bij aan het herstel en is dus goed voor mensen met een psychische aandoening. Deze routekaart is met name gemaakt om GGZ- en Werk & Inkomenprofessionals te helpen beter samen te werken. Maar uiteraard is de hier gepresenteerde informatie relevant voor alle betrokkenen.
De routekaart levert een bijdrage aan kennisdeling en -opbouw door de bestaande kennis en ervaringen toegankelijk te maken. En door tips te geven vanuit de praktijk. De routekaart is een verwijssysteem. Het geeft via links naar achterliggende bronnen toegang tot belangrijke informatie.
De samenwerking tussen GGZ en Werk & Inkomen is volop in ontwikkeling. In de arbeidsmarktregio’s wordt gewerkt aan de uitvoering van plannen om die samenwerking te versterken en lopen initiatieven, projecten en programma’s.
Om van elkaar te leren en te profiteren van elkaars ervaringen is het belangrijk om relevante informatie goed toegankelijk te maken en te duiden. Dat is de missie van de routekaart.
Kennisnetwerk Samenwerking GGZ en Werk & Inkomen
De routekaart wordt regelmatig geactualiseerd en aangevuld. Dit is de derde versie. De routekaart zal ook in de toekomst periodiek updates ondergaan, zodat een Kennisnetwerk Samenwerking GGZ en Werk & Inkomen ontstaat, een dynamische ‘body of knowledge’.
De uitwisseling van kennis en ervaringen over werk en psychische aandoeningen tussen professionals wordt ook gevoed door:
- De app Many, met name de pagina Kennisnetwerk GGZ en W&I, waarop iedereen kennis en ervaringen kan uitwisselen, vragen stellen en berichten achterlaten.
- De helpdesk van de Programmaraad , waar alle vragen, opmerkingen en suggesties welkom zijn: helpdesk.impuls@samenvoordeklant.nl.
- Thematische leerbijeenkomsten en intervisiesessies, die de Programmaraad organiseert ter ondersteuning van regionale samenwerkingsprojecten en plannen van aanpak.
- Het onderzoek dat ZINZIZ en het Verwey-Jonker Instituut uitvoeren naar de uitvoering van de regionale plannen van aanpak.
Praktijkvoorbeelden met link
- Arbeidsmarktregio: Stedendriehoek en Noordwest Veluwe Hoe Apeldoorn mensen uit de Wmo in beweging krijgt
- Arbeidsmarktregio: Midden-Brabant Opleiding ervaringsdeskundigen betaalt zich dubbel en dwars terug
- Arbeidsmarktregio: Noordoost-Brabant Binnen een jaar van dagbesteding naar werk
- Arbeidsmarktregio: Midden-Brabant Weet wat werkt bij toeleiding naar werk
Bron: www.samenvoordeklant.nl
Subsidieoverzicht voor werkzoekende met handicap en werkgever
Werkzoekenden kunnen aan werkgevers laten zien hoeveel subsidie zij kunnen krijgen als de werkzoekende in dienst genomen wordt. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarvoor een website gelanceerd.
De site is vooral bedoeld voor ouderen en mensen met een handicap of langdurige ziekte. Die komen nu moeilijk aan het werk.
Kosten
Dat komt onder meer doordat werkgevers niet altijd weten dat ze subsidies kunnen krijgen als ze deze mensen aannemen. Ze gaan ervan uit dat het erg duur is om ouderen en mensen met een handicap of langdurige ziekte te helpen.
Nadat je op de website je gegevens hebt ingevuld, krijg je meteen een overzicht dat je kunt meesturen met een sollicitatie. In het overzicht staan de bedragen waarop de werkgever aanspraak kan maken.
Link naar Regelhulpen voor bedrijven – Financieel CV
Bron: NOS d.d. 12 maart 2019
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Jac Oppers was even uit de running. Senior software ontwikkelaar en werkeloos sinds begin 2010. Twee herseninfarcten verder en met zijn 57 jaar niet bepaald een twintiger meer. In totaal 3 jaar uit de roulatie. Hoe kom je er dan weer in? Hoe vertel je wat je te bieden hebt? Wie zit er op je te wachten en wie luistert?
Wendelmoed van EasySIGN wilde zijn verhaal horen. Zag de potentie, de ervaring en de wilskracht van de vijftiger. Wist dat het vooroordeel dat oudere werknemers vaker ziek zouden zijn niet waar was en ging het gesprek aan.
Haar belangrijkste vraag was: waarom wil je graag bij ons komen werken en wat kan je aan het team toevoegen? Past Jac in het team en kunnen we samen het risico van langdurig ziekteverzuim voorkomen? Dat was de uitdaging. Een combinatie van een proefplaatsing van 2 maanden en een no risk polis voor langdurig ziekteverzuim was de oplossing.
Blijft die ene belangrijke vraag over: hoe komt Jac na 3 jaar inactiviteit weer op stoom? Een antwoord werd gevonden in een afspraak over loonkostensubsidie van 50%. Voor maximaal een half jaar. Zo kon hij in alle rust weer wennen aan het arbeidsritme. Zonder druk en met de intentie om na een aanloopje weer vol mee te doen.
Inmiddels is Jac een gewaardeerd teamlid. Zijn contract is verlengd. Hij is het zonnetje bij EasySIGN en zit super in zijn vel. Een prachtig voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen met alleen winnaars.
Meer informatie: www.kempenplus.com