Jonge vrouw kijkt op mobiel

Nu eenvoudig te checken: hoe toegankelijk is een website of app?

Sinds 2023 kun je snel opzoeken of een overheidswebsite of app – die voor jou belangrijk is – goed toegankelijk is. Dat doe je op het ‘Dashboard Digitale Toegankelijkheid’ dat sinds vorig jaar in de lucht is. In het dashboard kun je zien of de website van jouw gemeente of bijvoorbeeld het UWV goed te gebruiken is. Ben jij actief in een belangenorganisatie van mensen met een beperking? Dan kun je de informatie uit het dashboard gebruiken om problemen met digitale toegankelijkheid aan te kaarten bij je gemeente of andere overheid.

Gebruik van het dashboard 

We nemen als voorbeeld de (fictieve) gemeente Digidorp. Op de homepagina van het dashboard tik je in de zoekbalk de naam Digidorp in. Vervolgens verschijnen alle websites en apps van de gemeente Digidorp. Van elke website en app zie je welke toegankelijkheidsstatus ze hebben. Dat kan een A, B, C, D of E zijn. Status A betekent dat de website of app volledig toegankelijk is. Status E betekent dat er niets bekend is over de toegankelijkheid. 

Wat betekent de status in de praktijk? 

Een overheidswebsite of -app met status A, B of C voldoet aan de wet. Maar dat wil niet zeggen dat ze goed te gebruiken zijn. Dat geldt alléén voor status A en deels voor status B. Als de website die jij checkt, een status B heeft, kijk dan eens hoeveel toegankelijkheidsfouten deze website heeft. Hoe meer fouten, hoe ontoegankelijker hij is. Vanaf status C kun je ervan uitgaan dat er nog veel werk aan de winkel is om de website of app toegankelijk te maken. 

Aan de slag met jouw overheid 

Wil je de digitale ontoegankelijkheid aankaarten bij bijvoorbeeld jouw gemeente maar weet je niet hoe? Kijk dan eens in onze toolkit ‘Maak je (gemeente)website toegankelijk’. Onder het kopje ‘Wat kun je doen?’ vind je een aantal stappenplannen. En onder het kopje ‘Wat heb je nodig?’ vind je materialen zoals een modelbrief aan de wethouder of een modelmotie voor de gemeenteraad.   

3 Procent van de overheidswebsites volledig toegankelijk 

Op dit moment voldoet zo’n 40 procent van de overheidswebsites en – apps aan de wet. Dat zegt nog weinig over de toegankelijkheid. In september 2023 was slechts 3 procent van de websites volledig en 15 procent gedeeltelijk toegankelijk. Grote kans dus, dat de website of app die voor jou belangrijk is, niet goed toegankelijk is. 

 Hier kun je de toegankelijkheid van een overheidswebsite of – app checken.

 Hier vind je informatie over hoe je digitale toegankelijkheid kunt aankaarten bij je (gemeente)website. 

Hier lees je ons nieuwsbericht over de slechts 3 procent van de websites die volledig toegankelijk is.

www.iederin.nl – 21 februari 2024