
Nibud: Wmo-hervorming zet mensen met beperking verder op achterstand
Een nieuw wetsvoorstel van het kabinet dreigt de zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking fors duurder te maken. Het plan vervangt het huidige abonnementstarief in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) door een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Het Nibud berekende op verzoek van Ieder(in) wat het nieuwe wetsvoorstel betekent voor deze groep. De uitkomst is zorgwekkend: de eigen bijdrage kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar, waardoor zorgmijding dreigt.
Steile stijging van kosten
Sinds 2019 betalen Wmo-gebruikers een vast maandbedrag voor ondersteuning, zoals hulp in de huishouding, woningaanpassingen en hulpmiddelen. Het kabinet wil dat vaste bedrag afschaffen. Mensen met een inkomen boven 135% van het sociaal minimum (ca. €24.000 voor alleenstaanden) gaan straks fors meer betalen. Volgens het rapport van het Nibud dat vandaag is verschenen, is de verhoging te steil. Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud: “Mensen met een inkomen tot modaal gaan al snel honderden euro’s meer betalen. Dat is onbetaalbaar voor veel mensen met een beperking, zeker gezien hun vaak al hogere kosten voor energie, voeding, vervoer en zorg.”
Stapeling
De eigen bijdrage voor de Wmo is niet de enige uitgave die mensen als gevolg van hun beperking hebben. Vliegenthart: “Uit een eerder onderzoek van het Nibud blijkt dat bijna 40 procent van deze groep nu al zorg mijdt vanwege de kosten, met alle gevolgen van dien.” Het wetsvoorstel maakt daarnaast geen onderscheid in leeftijd of leeftijdsfase. “Iemand die vanaf z’n 74ste ondersteuning van de Wmo nodig heeft, maakt daar minder lang gebruik van dan iemand die daar op z’n 24ste of nog eerder al mee moet beginnen.”
Hoge zorgkosten
Ieder(in) is ongerust over de gevolgen die de verhoging van de eigen bijdrage heeft. “Voor mensen die leven met een levenslange beperking wordt zorg en ondersteuning onbetaalbaar,” waarschuwt Deborah Lauria, directeur van Ieder(in). “Deze mensen betalen straks de prijs voor een financieel probleem dat ze niet zelf hebben veroorzaakt.” Zij vreest dat niet alleen mensen met een beperking zelf, maar ook hun mantelzorgers het financieel niet meer zullen kunnen bijbenen.
VN-verdrag
Ieder(in) stelt bovendien dat het wetsvoorstel in strijd is met het VN-verdrag Handicap, dat Nederland geratificeerd heeft. Dat verdrag verplicht landen ervoor te zorgen dat mensen met een beperking geen extra drempels ondervinden in toegang tot zorg. Volgens het zogeheten standstill-beginsel mogen verworven rechten niet verslechteren. “Dat is echter precies wat hier dreigt te gebeuren,” zegt Lauria. “Dit wetsvoorstel moet aangepast worden. Beperk de eigen bijdrage bijvoorbeeld alleen tot de huishoudelijke hulp en laat het abonnementstarief intact voor alle andere vormen van ondersteuning.”
Lees alles over de nadelige gevolgen van dit wetsvoorstel.
Bron: Iederin.nl – 8 mei 2025