Rolstoelbiljarter Tonny Schrauwen tussen andere deelnemers aan het NK

Foto: Harwig den Ham/Martin van Beusichem

Het scorebord: rolstoelbiljarter Tonny Schrauwen won NK

Ieder weekend zetten sporters met een beperking op allerlei niveaus bijzondere sportprestatie neer. Dat kunnen wereldtitels zijn maar ook persoonlijke records of het volbrengen van een lange wandel of fietstocht. In de rubriek ‘Het Scorebord’ lichten we deze juichmomenten uit door een sporter in de spotlights te zetten. Deze keer: rolstoelbiljarter Tonny Schrauwen die het NK Driebanden Groot Hoofdklasse won tussen valide sporters.

De Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) heeft als doel om een inclusieve sport te creëren, waar iedereen zich thuis voelt, en iedereen gelijke kansen heeft. Dus ook sporters met een handicap, zoals rolstoelbiljarters. Vanuit die gedachte van inclusiviteit hebben rolstoelbiljarters eigen events en kunnen ze ook meedoen aan ‘reguliere’ evenementen in rolstoeltoegankelijke locaties. Daardoor kon rolstoelbiljarter Tonny Schrauwen een bijzondere prestatie neerzetten: hij bewees zijn ongekende klasse, en won het NK Driebanden Groot Hoofdklasse in een veld met verder uitsluitend valide sporters van hoog niveau. “Ondanks mijn beperking haal ik dit niveau. In alle eerlijkheid: Ik verbaas mijzelf keer op keer.”

‘Ongekend’

In het biljarten wordt al lang niet meer vreemd opgekeken als Tonny in zijn rolstoel meedoet. “Ik als rolstoelbiljarter sta [zit] er eigenlijk niet bij stil dat ik tegen staande biljarters speel, ik ben niet anders gewend in competitie. Alle spelers waren zeer aan elkaar gewaagd, bijna alle partijen waren zeer close. Ongekend dat ik tussen deze goede gewaardeerde spelers 6x winst en 1 remise behaalde.”

Mooie techniek

Hij kreeg tijdens het toernooi ook veel waardering voor zijn spel van het publiek en zijn medespelers. Tonny steekt ook veel op van de toppers waar hij goed naar kijkt. “Ik hoor vaak dat ik een mooie techniek heb en goede afstoot heb. Ik kan ook een bal goed aanspelen en ook snelheid geven. En, heel belangrijk: ik heb leren omgaan met andere patronen moeten spelen omdat ik er vaak niet bij kan.”

Afsluiten als Nederlands Kampioen

Helemaal vanzelf gaat zo’n biljarttoernooi niet voor Tonny. “Wegens mijn rug- en schouderklachten lig ik in de middag dagelijks een paar uur in bed. Voor zo`n weekend moet ik maar hopen dat ik daar doorheen kom en is het vaak afzien en wordt het ook erg zwaar.” Hij heeft daarom ook besloten dat dit zijn laatste jaar was met individuele wedstrijden op dit hoge niveau. “Voortaan dus alleen nog events met de rolstoelbiljarters en toernooitjes voor de gezelligheid. Maar dat ik dit nu als afsluiter mag meemaken als Nederlands Kampioen moet nog beetje indalen, zoveel felicitaties en waardering uit heel het land is geweldig! Soms komen de emoties weer even naar boven terwijl ik dit nu deel. Ik ben ook enorm trots dat ik als rolstoelbiljarter op deze manier onze sport zo positief op de kaart heb gezet en aandacht krijg met mijn prestaties.”

Wil jij net als Tonny ook gaan biljarten vanuit je rolstoel? Kijk dan op de pagina over biljart voor alle mogelijkheden.

Bron: KNBB – 7 juni 2024