Deelnemers met allerlei soorten fietsen klaar om te beginnen aan 8 km fietstocht door Gent

Handbikers uit Bladel en Eersel doen mee aan Velocity Gent!

De handbikers Astrid Oomens (Stichting Platform Gehandicapten Bladel) en Jenny Verbeek (Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel) fietsten vier dagen in en rond Velocity Gent!

Astrid en Jenny zijn enthousiaste handbikers, een fiets die met je handen bedient. Doordat zij beiden een rolstoel gebruiken en een gewone fiets geen optie is, trappen ze hun fiets met de handen voort en menig kilometers werden verslonden. Beiden zijn bovendien actief om meer bewustwording te creëren rondom het fietsen met een brede fiets.

Astrid op haar handbike gaat een spiraalvormige fietshelling af

Smalle fietspaden, paaltjes op fietspaden en vooral dwars zigzag staande hekken, die als functie hebben om af te remmen, zijn lastige hindernissen om te nemen. Niet alleen omdat de fiets breder is maar ook omdat ze niet even kunnen afstappen om de fiets aan de hand mee te nemen en te manoeuvreren.

Samen met de werkgroep ‘Iedereen Mobiel’ van de Fietsersbond brachten zij dit thema op het wereldcongres ‘Velocity’ in Gent onder de aandacht. Klik hier voor meer informatie.

Velocity Gent

Tijdens de congresdagen fietsen Astrid en Jenny in en rond Gent. Wat een fietswalhalla is de gemeente Gent! Overal brede fietspaden en auto’s staan door heel de stad op het tweede plan. Fietsers krijgen overal voorrang en er wordt rekening met je gehouden.

Ook buiten Gent liggen fantastische fietspaden, grotendeels autovrij en goed geasfalteerd. Enig nadeel is dan wel weer dat daar ook wielrenners en zelfs tijdrijders fietsen die met volle snelheid langs je scheuren.

Met op woensdag een prachtige parade van fietsers waarbij we met een groep brede fietsen aanwezig waren. Mede dankzij Raam fietsen die zelfs een treintjes-fiets had meegenomen kregen de brede fietsen volop aandacht. In België hebben we natuurlijk ook de kasseien gehad. Die proberen we in het vervolg maar zoveel mogelijk te vermijden…

Fietspaden in Nederland

Ook Nederland heeft hele mooie fietspaden, ook vrij liggend. Helaas zijn de meesten daarvan echt heel smal. Met een gewone fiets wil je al geen tegenligger tegenkomen, laat staan als wij daar fietsen op onze handbikes. Dan moet je de berm in, maar daar kan je niet altijd uitkomen…

Ook een aandachtspuntje voor handbikers zijn steile hellingen; over bruggen of veerpontjes. Vaak wil dan namelijk het voorwiel (waar de aandrijving ligt) gaan slippen en kan het zijn dat je terug uit glijdt.