Een groot oog

Grote belangstelling tijdens eerste Oog- en Maculacafé in Eersel

EERSEL – Een volle zaal, warme ontmoetingen en een voelbare verbondenheid. Het eerste Oog- en Maculacafé in ontmoetingscentrum De Eikenburg in Eersel trok afgelopen dinsdag bijna zeventig bezoekers.

Ervaringen delen met lotgenoten en naasten, informatie uitwisselen en elkaar helpen. Het was voor Johan Klijnholstz de reden om het café in Eersel op te zetten. “Men begrijpt elkaar omdat men iets gemeen heeft. Dat geeft herkenning en steun”, zegt de initiatiefnemer. Klijnholstz heeft zelf maculadegeneratie. Dit is een oogaandoening waarbij het zicht steeds verder afneemt.

Verbinding dichtbij huis

Vergelijkbare cafés bestaan al in plaatsen als Eindhoven, Valkenswaard en Tilburg, maar voor Eersel is dit een primeur. Thjeu Houben, voorzitter van het Oog- en Maculacafé, vindt het belangrijk dat iedereen kan en mag meedoen. “Veel mensen met een visuele beperking zijn afhankelijk van anderen als het gaat om vervoer. Fietsen of autorijden is vaak geen optie meer. Ook het OV is niet voor iedereen haalbaar. Dan is het fijn om een plek dichtbij huis te hebben waar je lotgenoten kunt ontmoeten.”

Warme sfeer

De sfeer tijdens de eerste bijeenkomst is warm. Er worden serieuze gesprekken gevoerd en er wordt gelachen. In plaats van een lintje doorknippen, wat niet gepast is bij deze doelgroep, sloeg burgemeester Wim Wouters op een gong. Dit was een passende opening en voor iedereen goed hoor- en voelbaar.

Elke derde dinsdag van de maand

Het Oog- en Maculacafé vindt elke derde dinsdagmiddag van de maand plaats – van 14.00 tot 16.00 uur – in ontmoetingsplaats De Eikenburg in Eersel. De eerstvolgende bijeenkomsten zijn op 20 mei en 17 juni. In juli en augustus is er een zomerpauze.

Recensie/bron: www.1kempen.nl


Verslag opening Oog- en Maculacafé

EERSEL – Een volle zaal, mooie ontmoetingen en voelbare verbondenheid. Het Oog- en Maculacafé ‘Samen staan we sterk’ trok op 22 april dan ook 70 bezoekers. Het café is de ontmoetingsplaats voor mensen met een visuele beperking (slechtziend, blind) en hun naasten. Met zowel een sociaal als informatief karakter. Ervaringen delen met lotgenoten, mensen informeren en helpen, dat was de reden van Johan Klijnholtstz, om dit café op te zetten.

Johan Klijnholstz heeft zelf de oogaandoening macula-degeneratie. Een oogaandoening waarbij het zicht steeds verder afneemt. Reden om het Oogcafé te combineren met het Maculacafé. Heel bijzonder, want in Eersel is het eerste Maculacafé geopend van Brabant.

Bij het oprichten van een dergelijk café komt heel wat bij kijken. Zonder de (financiële) steun en het advies van de Oogvereniging en Maculavereniging is het onbegonnen werk.

Door te netwerken heeft Johan een mooi bestuur weten samen te stellen bestaande uit Thjeu Houben (voorzitter), Marlies van Otten (secretaris en penningmeester), Cor van den Bemt en hemzelf. Uitbreiding van dit bestuur is meer dan welkom.

Een oogcafé in Eersel

Vergelijkbare cafés bestaan al in Eindhoven, Valkenswaard, Reusel en Tilburg, maar voor Eersel is dit een primeur. Het is heel fijn om sociale contacten dichtbij huis te hebben. Daarbij zijn mensen met een visuele beperking afhankelijk van anderen als het om vervoer gaat. Fietsen of autorijden kan niet meer en ook het OV is niet voor iedereen weggelegd. In de gemeente Eersel blijken ook een groot aantal mensen met een gezichtsbeperking te wonen.

Iedereen doet mee!

Thjeu deed de aftrap en wenste iedereen van harte welkom. “Het is belangrijk dat iedereen mee mag en kan doen, dus ook mensen met een visuele beperking”, zei hij. Waarbij de aandacht gericht is op wat men allemaal nog wel kan, vooral kijken naar de mogelijkheden. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen mensen met elkaar praten, ervaringen delen, informatie uitwisselen en kennis vergroten. Men heeft iets gemeen, waardoor men elkaar beter begrijpt.

Opvallend is het gebruik van zelfspot. Hé Thjeu, roept een voorbijganger. “Maar ze kunnen veel beter zeggen ik ben die of die. Ik weet zelf ook wel dat ik Thjeu heet”, vertelt Thjeu.

De Oog- en Maculaverenigingen zijn blij met initiatieven vanuit de gemeenschap, zoals in Eersel. De oogcafés vertegenwoordigen enkele van hun belangrijkste pijlers, het lotgenotencontact (sociale) en informatievoorziening. De verenigingen geven ook adviezen en komen op voor de belangen van mensen met een visuele beperking. Ze zorgen ervoor dat er bijvoorbeeld gidslijnen op stations komen, dat bankautomaten goed te bedienen zijn. Bij de Ooglijn kun je terecht met al je vragen van medisch tot praktisch.

Ook herhalen zij dat leven met een visuele beperking niet het einde betekent van het verhaal. Het is naar en onhandig en alles kost meer energie, maar er zijn ook ‘vele lichtpunten’!

“Met een taststok voel ik me soms net als Mozes, die met zijn staf de zee opsplitsten. Nu gaan mensen opzij als ik met mijn taststok kom aangelopen”, vertelt de voorzitter van de Oogvereniging.

Een mooi voorbeeld is Bert. Het accordeon spelen is zijn lust en zijn leven. De bladmuziek lezen kan hij niet meer door zijn oogaandoening. Hij is nu dan ook flink aan het oefenen om de akkoorden uit zijn hoofd te leren. En dat lukt aardig!

De officiële opening volgde na de pauze. Maar in plaats van een lintje doorknippen, wat niet gepast is bij dit gezelschap, sloeg burgemeester Wim Wouters op de gong. Dit was een passende opening en voor iedereen goed hoor- en voelbaar!

Logo appel met een oog met tekst oogappèl

Het logo ‘Oogappèl’

Appèl betekent oproep. Een oproep aan mensen met een visuele beperking en hun naasten om naar het Oog- en Maculacafé te komen.

Elke derde dinsdag van de maand

Het Oog- en Maculacafé vindt elke derde dinsdag van de maand plaats, van 14.00-16.00 uur, in het ontmoetingscentrum De Eikenburg, Eikenburg 10, Eersel. De eerstvolgende bijeenkomsten zijn op 20 mei en 17 juni 2025. In juli en augustus is er een zomerpauze.

Iedereen is van harte welkom van mensen met een visuele beperking en hun naasten tot geïnteresseerden. Van jong tot oud. Ook jongeren! Want Samen staan we Sterk.

Contactgegevens:
E-mail: eerseloogcafe@gmail.com
Tel.nr. 06-53252982

Tijdens de bijeenkomst zijn er geluidsopnames gemaakt. Deze zijn terug te luisteren in de podcast van ‘5 kwartier in een uur’. Speciale app ontwikkeld voor blinden- en slechtzienden.