Twee personen achter een laptop

Goed nieuws: gebruik studietoeslag neemt sterk toe

Studenten met een medische beperking kunnen vaak niet bijverdienen naast hun studie. Daarom kunnen deze studenten een studietoeslag krijgen via hun gemeente. Tot nu toe maakten nog niet veel studenten gebruik van de regeling, maar daar is gelukkig verandering in gekomen. Het gebruik van de regeling is in één jaar met 50% gestegen!

Onbekend

De studietoeslag voor studenten met een beperking was tot voor kort een wat krakkemikkige regeling. De regeling was onbekend, zowel bij studenten als bij de gemeenten die de regeling moesten uitvoeren. Daar kwam nog bij dat gemeenten allemaal verschillende bedragen uitkeerden. Van bijna niets tot een paar honderd euro per maand.

Door acties van Ieder(in) met de Landelijke Studentenvakbond (LSVb)en CNV Jongeren nam de bekendheid van de regeling toe. En na veel gelobby kwamen er ook landelijke normen die voor alle gemeenten gelden. Dit betekende dat je voortaan in elke gemeente hetzelfde bedrag krijgt, op basis van je leeftijd. Dat loopt uiteen van 108 euro per maand voor een vijftienjarige tot 360 euro voor een student van 21 jaar en ouder.

Aanvragen studietoeslag

Nog steeds kan de studietoeslag voor studenten met een beperking beter geregeld worden. Hoewel steeds meer gemeenten duidelijke informatie geven over het aanvragen van deze toeslag, is dat niet overal zo. Hierdoor gaat het aanvragen van de toeslag voor studenten soms moeilijk en kost het veel tijd. Wat Ieder(in) betreft zou het beter zijn als de aanvraag van de toeslagen via DUO verloopt. Dit zou zowel voor studenten als voor gemeenten een logischere plek zijn.

Ben jij een student met een beperking en lukt het bij jouw gemeente niet of moeilijk om de studietoeslag aan te vragen? Je kunt ons mailen via studietoeslag@iederin.nl.

Student aan het woord bij NOS

Het gebruik van de regeling stijgt nu sterk. In 2022 waren er zo’n 6000 studenten die gebruik maakten van de studietoeslag en in 2023 ruim 9.000.

De NOS besteedde vandaag op de radio en in een artikel aandacht aan dit mooie nieuws. Daar kwam ook student Fleur Vervenne aan het woord, die vertelt hoe belangrijk de toeslag voor haar is. ‘Ik hoorde pas halverwege mijn eerste studiejaar over de studietoeslag. Het geeft mij nu heel veel rust en ik kan echt de focus leggen op mijn studie.’

Lees het NOS-artikel ‘Steeds meer studenten met een beperking krijgen extra studietoeslag’.

Beluister het Radio 1 Journaal fragment: Studenten met beperking weten bijzondere studietoeslag steeds beter te vinden

Bron: www.iederin.nl – 9 oktober 2024