Wethouder helpt de eerste deelnemer van AutoMaatje mee uitstappen

ANWB AutoMaatje nu ook in de gemeente Eersel een feit

Eersel – Je zult maar naar de fysiotherapeut of het ziekenhuis moeten of je wil op familiebezoek en je hebt geen auto of kunt zelf niet rijden en er is niemand in je eigen kring beschikbaar om je te brengen. 

Voor dergelijke situaties is er ANWB AutoMaatje. Sinds maandag 13 mei ook actief in de gemeente Eersel. Wethouder Eric Beex mocht de eerste deelnemer uit Duizel vervoeren naar het gemeentehuis in Eersel waar de officiële aftrap plaatsvond.

Sociaal karakter

Het initiatief werd toegejuicht bij de lancering. “Het is geweldig dat wij nu ook over deze service kunnen beschikken”, zegt één van de bezoekers. “Het kan echt een uitkomst zijn”. Dorpsgenoten uit de kernen van de gemeente Eersel, die minder mobiel zijn en voor hun vervoer afhankelijk van anderen kunnen gebruik maken van AutoMaatje. Het is een service voor en door eigen bewoners. Vrijwilligers die graag rijden worden aan buurtgenoten gekoppeld die vervoer zoeken.

“Het is een aanvulling op de bestaande vervoersdiensten”, zegt Maaike de Gruijter van Cordaad Welzijn, coördinator van het project. “AutoMaatje heeft een sociaal karakter. Je vervoert niet alleen iemand, maar er is ook ruimte voor een praatje. Het enige minpuntje is dat het aantal vrijwilligers nog wel moet groeien. Er zijn nu nog maar drie deelnemers. Dat aantal moet echt omhoog. Anders moeten we straks ‘nee’ verkopen en dat willen we natuurlijk niet”.

Eersel is niet de eerste gemeente in de Kempen waar de vervoerservice zit. Ook in onder meer Heeze-Leende, Cranendonk, Reusel -de Mierden zit ANWB AutoMaatje.

Onkosten

Gebruikers betalen een onkostenvergoeding van €0,35 per kilometer aan de vrijwilliger. Het traject loopt vanaf het huisadres van de vrijwilliger en weer terug. En ook kunnen er nog parkeerkosten bijkomen.

Sinds de start van ANWB AutoMaatje in 2015 is er veel belangstelling. Op dit moment is het project op veel plaatsen in heel Nederland actief. Eersel is locatie nummer 127.

Wie gebruik wil maken van ANWB Automaatje kan mailen naar
automaatjeeersel@cordaadwelzijn.nl, of
kijken op www.cordaadwelzijn.nl en navigeren naar Eersel.

KempenTV heeft een reportage hiervan gemaakt.
Klik hieronder om het YouTube filmpje te openen:

Bron: 1Kempen.nl – 13 mei 2024