Leven met een beperking mag…
geen beperking zijn om te leven zoals je wilt!
Ervaringsverhalen
Hoe is het om te leven met een beperking?
7 mooie gesprekken in de ONBEPERKT podcast
ONBEPERKT is een podcast waarin bekende en onbekende mensen vertellen over het overwinnen van hun beperking. Zichtbaar en onzichtbaar. Iedere aflevering ontvangen Eva Eikhout en Marcel Maijer (voorheen Wilfred Genee) een gast en praten ze over de balans tussen beperking en talent.
Sophie Anne Onland
Sophie-Anne is crossfitliefhebber en vooral een enorme powervrouw! Zij is geboren met een 25 centimeter korter linkerbeen en draagt daarom ook een beenprothese. Daar had ze eerst nog moeite mee, maar nu ziet ze haar been vooral als een functioneel hulpmiddel waar ze veel profijt van heeft. De acceptatie van die prothese heeft haar als het ware bevrijd. Eindelijk kon ze zichzelf zijn. Dat gevoel van vrijheid wil ze ook overbrengen in haar lezingen. Niemand is perfect en iedereen heeft een rugzakje, zichtbaar of onzichtbaar. Luister in aflevering #15 hoe zij het positieve pad vond. Of bekijk hier de video:
Dianne Vugts
Dianne Vugts noemt zichzelf aanjaagster en ervaringsdeskundige. In deze aflevering vertelt ze over haar ervaringen die haar die rol hebben gegeven. Een val in de badkamer heeft haar hele leven op de kop gezet. Ze kreeg daarna chronische pijn en leed aan een diepe depressie. Daarom besloot ze zelf haar been te laten amputeren. Na die amputatie vond ze de lust in het leven terug en ging ze een langdurig gevecht met de bureaucratie aan om een sportprothese te krijgen. Kortom: een inspirerend en herkenbaar verhaal voor velen! Beluister aflevering #16 of bekijk de video:
Lara Baars
Para-atlete Lara Baars is geboren met een groeistoornis waardoor ze niet langer is dan 1,24 meter. Maar dit heeft haar nooit tegengehouden om haar passie achterna te gaan. Op de Paralympische Spelen van 2016 haalde ze brons voor kogelstoten en voor minder gaat ze sindsdien dan ook niet meer op. Lara vertelt aan Eva en Wilfred hoe zij omgaat met de meningen van anderen en waarom ze haar beperking niet zou willen ruilen. Beluister aflevering #17 of bekijk hieronder de video:
Dennis van Warmendam
Dennis van Warmendam is professioneel hockeyer. Een onduidelijke blessure aan zijn arm belemmerde hem in zijn carrière. Hij werd geopereerd maar de pijn bleef. Met een opgezwollen arm bleef Dennis stug hockeyen. Tot het écht niet meer ging. Toen werd de oorzaak gevonden: hij bleek kanker te hebben. Amputatie van zijn arm leek de enige optie, maar dat was voor de 23-jarige hockeyer een wel erg ingrijpende operatie. Na lang zoeken en veel mislukte behandelingen, was er één dokter die een andere oplossing voor ogen zag. Het bleek het begin van de ommekeer. Hoe Dennis omging met zijn medische traject, risico’s bleef nemen en weer topsporter werd, hoor je in aflevering 18 van de ONBEPERKT podcast. Of bekijk de video:
Willem Hooft
Het verhaal van kitesurfer Willem Hooft gaat over omgaan met ups en downs na een zwaar ongeluk en vooral hoe je weer nieuwe dromen in vervulling kan laten gaan. Hij liep door een zwaar motorongeluk een dwarslaesie op. Dat zette zijn leven in een keer op zijn kop. Al tijdens zijn revalidatie ging hij op zoek naar manieren om weer te kunnen kitesurfen. Met hulp van vrienden en experts lukte het hem die droom waar te maken. Nu reist hij de hele wereld over als professioneel kitesurfer en helpt hij anderen ook om met een beperking te gaan kitesurfen. Het gesprek wat Eva en Marcel met Willem hadden is daarom echt een aanrader! Luister aflevering 19 van de ONBEPERKT podcast of bekijk de video:
Marc van der Kuilen
Marc van der Kuilen werd in 2006 als militair uitgezonden naar Afghanistan. Twee jaar later ging het mis tijdens een gevechtsoperatie in een vuurgevecht. De schade was zo erg, dat zijn beide benen geamputeerd moesten worden. Die ingrijpende operatie liet hem realiseren dat het leven evengoed nog veel waard kan zijn. Dat ontdekte hij helemaal toen hij zich na een lange revalidatie aanmeldde bij een basketbalploeg voor mensen in een rolstoel. Dit werd zijn grote passie. In 2016 ging hij zelfs met zijn ploeg naar de paralympische spelen in Rio de Janeiro. Een absolute droom die uitkwam. Hoe Mark van een gewond militair naar topsporter ging, hoor je in aflevering 20 van ONBEPERKT. Of bekijk de video:
Elinanne Speksnijder
Elianne is rolstoelmodel, danser en ze noemt zichzelf levenskusntenaar. Ze heeft een lange weg moeten afleggen om daar te komen. Ze kwam in een rolstoel door de ziekte van Lyme, maar het duurde tien jaar voordat die ziekte werd gediagnosticeerd. Al die jaren werd Elianne niet serieus genomen. Al die onzekerheid en verwijten leidde er zelfs toe dat ze door anorexia in een kliniek moest worden behandeld. Ondanks alles heeft Elianne mooie dingen bereikt in haar leven. Hoe Elianne met haar lange traject omging, zich omtoverde tot model en kracht uit haar ziekte haalt, hoor je in aflevering 21 van de ONBEPERKT podcast. Of bekijk de video:
SABRINA (42) HEEFT MS ÉN IS DOL OP SKYDIVEN EN KLIMMEN: ‘IK DOE HET GEWOON OP MIJN MANIER’
Toen Sabrina Schoenmaker in 2018 hoorde dat ze MS heeft, stortte haar wereld even in. Het was net na de geboorte van haar derde kind. Al snel besloot ze niet bij de pakken neer te gaan zitten en vooral het leven aan te gaan. Ze zoekt nu overal avontuur en uitdagingen: skydiven, klimmen en mountainbiken in de bossen. Voor die laatste sport kon ze via Uniek Sporten Hulpmiddelen een stoere handbike aanschaffen.
“Ik doe het gewoon op mijn manier”, zegt ze in een interview met LINDA. Ze wil graag anderen laten zien dat met een beperking of chronische aandoening altijd iets mogelijk is om meer voor elkaar te krijgen. “Ik wil graag een vonkje zijn dat bij iemand het vuurtje aanwakkert. Ik hoop dan dat het een flink kampvuur wordt en dat we er met z’n allen gezellig omheen kunnen zitten en het erover kunnen hebben.”
Skydiven
Sabrina was altijd al sportief en ging graag de natuur in met sporten als boulderen, klimmen en kanoën. Toen ze door MS in een rolstoel terecht kwam zag ze dat allemaal verdwijnen. Dus ging ze maar even googlen om te kijken wat wél kan in haar situatie. Toevallig zag ze iets over skydiven voor mensen met een beperking. Na een enthousiaste mail werd ze zelfs geselecteerd voor het WK skydiven in Marseille.
In onderstaande video zie je een sprong van haar:
Avontuur dankzij Uniek Sporten
Zwerven door de natuur was ook altijd een grote passie van Sabrina. Daar heeft ze ook al een oplossing voor gevonden in een speciale handbike met dikke banden. Ze kon deze speciale fiets aanschaffen met hulp van Uniek Sporten Hulpmiddelen. Dat ze nu met die handbike de bossen in kan gaan betekent veel voor haar. “Het echte avontuur ligt niet op de rolstoeltoegankelijke gebaande paden.”
Omdat zij zelf zo enthousiast is over die handbike met dikke banden, wil ze nu kijken of ze die handbikes en rolstoelen ook beschikbaar kan stellen voor verhuur in natuurgebieden.
Lees het hele verhaal op Linda.nl
Kun jij net als Sabrina ook een hulpmiddel gebruiken voor jouw sport? Kijk dan bij Uniek Sporten Hulpmiddelen voor advies over aanschaf en financiering.
Foto: Facebook Sabrina Schoenmaker
“Chantal ziet kwetsbaarheid als een kracht en ze hoopt dat veel meer mensen dat ook gaan zien.”
Iedereen heeft een beperking, maar is dat wel altijd zichtbaar of stoppen ze dat misschien weg? Chantal Migo heeft duidelijk de keuze gemaakt zich niet meer te schamen voor wat haar belemmert. “Ik wist in groep 8 al dat ik gymdocent wilde worden, maar ik stotterde dus hoe ging ik dat doen?”
Het is Chantal gelukt om gymdocent te worden, iets waar ze nog altijd erg trots op is. Ze heeft daar hard voor moeten werken, vertelt ze in een openhartige video van De Onderwijsspecialisten. “Het stotteren neemt een deel van je identiteit weg, want je kan niet zeggen wat je wilt zeggen. Je bent zo met het gevecht bezig in je hoofd en dat is mentaal best een strijd.”
Belemmering
Ze merkte dat het stotteren haar ook belemmerde in haar persoonlijke ontwikkeling. “Ik heb meer ambities. Ik weet dat er meer in zit, maar doordat ik stotter belemmert mij dat ik mijn ding niet kan zeggen of iemand niet goed kan coachen. Daarom ga ik daar niet mee door.”
Stotterprobleem aangepakt
Toch heeft ze nu het roer omgegooid en besloten dat ze haar angsten moet aangaan. Daarom deelt ze in de klas ook hoe zij haar stotterprobleem heeft aangepakt, omdat ze anderen ook wil inspireren hun beperking te tonen. “Ik zie kwetsbaarheid als een kracht en ik hoop dat veel meer mensen dat ook gaan zien.”
Bekijk hier de mini-docu over Chantal:
“HAAL ERUIT WAT ERIN ZIT! JE HOEFT JE NIET TEGEN TE LATEN HOUDEN DOOR EEN BEPERKING.”
Ilse is 27 jaar, ze woont in Eersel en heeft een relatie. Ilse is geboren met spierdystrofie en is afhankelijk van een elektrische rolstoel. Ze woont sinds drie jaar zelfstandig in een aangepast appartement.
Na haar studie Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening is Ilse vrijwilligerswerk gaan doen als activiteitenbegeleider. Het is voor haar erg moeilijk om een geschikte baan te vinden. Dit komt omdat ze wisselende dagen heeft met vermoeidheid en pijn, een onstabiele factor die haar parten speelt. Ilse heeft moeten leren om een juiste balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. De woensdag is dan ook haar “break in de week dag”.
Ilse krijgt hulp in de huishouding. Daarnaast heeft ze pgb hulp om haar te helpen bij de persoonlijke verzorging en heeft ze pgb begeleidingsuren, zodat iemand haar kan ondersteunen om ergens naar toe te kunnen gaan. Ook heeft Ilse een geweldig lieve familie en vriend die altijd voor haar klaar staan als dit nodig is.
Ilse is een echte doorzetter, ze probeert uit het leven te halen wat er in zit. Ze laat zich niet snel door iets tegenhouden, ondanks dat ze het (soms) lastig vindt dat ze vaak keuzes moet maken om haar energiebalans op peil te houden. En negatieve reacties legt ze naast zich neer, ze kan haar energie wel voor betere dingen gebruiken.
Ilse is een echte diehard. Dat blijkt ook wel, want ze is teamlid van het Nederlands E-hockeyteam, met dit team zijn ze zelfs in 2014 Wereldkampioen geworden! En dat word je niet zomaar.
Een groot deel van haar vrijetijd besteed Ilse dan ook aan elektrische rolstoelhockey, ze speelt al e-hockey vanaf haar achtste. Ze speelt momenteel op het hoogste niveau E1 bij gP Bulls te Eindhoven. Haar lust en haar leven.
Ook gaat Ilse graag regelmatig op vakantie met haar vriend, ouders of vriendinnen. Dit betekent dat ze van tevoren de zaakjes even goed moet regelen, zodat alles makkelijk toegankelijk is en ze heerlijk kan genieten van een welverdiende vakantie!
“GA NIET BIJ DE PAKKEN NEER ZITTEN & GEEF NIET OP!”
Roelof is 42 jaar, hij woont in Eersel, is getrouwd en heeft een dochter.
Roelof heeft een ernstige oogafwijking (cone-rod dystrofie). Dit betekent dat zijn gezichtsveld steeds verder achteruit gaat, hij ziet op dit moment nog ongeveer 4%.
Desondanks staat hij altijd positief in het leven. Hij werkt drie halve dagen per week. Na gedane arbeid rust hij een uurtje uit om daarna met zijn geleidehond te gaan wandelen, te computeren of te klussen in zijn schuur.
Als het echt nodig is, vraagt hij om hulp. Maar hij probeert zelf liever eerst iets uit; zo kom je er vanzelf achter of iets wel of niet lukt. Zijn geleidehond is zowel een hulp als maat voor hem.
Er zijn een paar dingen of objecten waar Roelof letterlijk als figuurlijk tegenaan loopt; laaghangende takken, verkeersborden midden op het trottoir of afdakjes.
Verder even snel op de fiets iets doen, is er niet bij. Of op vakantie gaan met de auto. Ook gewoon even het krantje lezen is niet “gewoon”. Heel normale dingen in onze ogen, maar veel dingen zijn niet zo vanzelfsprekend voor iedereen.
Rolstoel Roadmovie: Europa per rolstoel, een verrassend perspectief
Hoe ziet Europa eruit door de ogen van mensen met een lichamelijke handicap?
Om een antwoord te krijgen op die vraag maakt filmmaker Mari Sanders, die als gevolg van Cerebrale Parese afhankelijk is van een rolstoel, een ongewone reis door Europa.
In de EO-documentaireserie ‘Rolstoel Roadmovie’ reist hij kriskras over het continent: van Italië naar Zweden en van Engeland tot Bulgarije. De driedelige serie zit boordevol ontwapenende ontmoetingen en toont steeds weer de universele kracht van doorzettingsvermogen.
Zo’n 80 miljoen mensen in Europa hebben een handicap; het is de grootste minderheidsgroep. Hoewel Europa streeft naar eenheid, gelijkwaardigheid en gedeelde menselijke waarden, is de praktijk weerbarstig. Afhankelijk van het land betekent dit voor mensen met een lichamelijke beperking bijvoorbeeld dat zelfstandig naar school of werk gaan een dagelijkse strijd is.
Perspectief
“Omdat mijn vriendin in Boekarest woont, reisde ik al regelmatig door Europa”, vertelt Mari. “Het viel ons op hoe groot de onderlinge verschillen zijn. Hoe kan dat? Zo kwam het idee voor de serie tot stand: een ‘grand tour’ door Europa om te zien hoe verschillende landen omgaan met hun gehandicapte inwoners. Wat zegt dat over een samenleving?”. Eindredacteur Saskia Wielinga vult aan: “Dit is het eerste portret van Europa door de ogen van mensen met een lichamelijke handicap. Een heel interessant perspectief dat inspireert tot reflectie. Met oprechte interesse en gevoel voor humor laat Mari ons ‘zijn’ wereld zien.”
Van inclusie tot instituut
Elke aflevering van de ‘Rolstoel Roadmovie’ heeft een ander thema. Zo ligt de nadruk in aflevering 1 op opvoeding. Mari vraagt zich af hoe zijn jeugd eruit had gezien als hij in een ander land dan Nederland was geboren. Daarom bezoekt hij de Italiaanse Bana, die ondanks haar visuele handicap les krijgt op een reguliere middelbare school. In het vooruitstrevende Zweden ziet Mari hoe volledige persoonlijke assistentie in z’n werk gaat en in Griekenland wordt hij geconfronteerd met de ‘Middeleeuwse verschrikkingen’ van het leven in een instituut.
Acceptatie en onafhankelijkheid
In aflevering twee daagt Mari zichzelf lichamelijk uit in een Engelse paralympische sportschool, onderzoekt hij hoe humor kan bijdragen aan acceptatie en ervaart hij in Athene de kracht van kwetsbaarheid. De slotaflevering staat in het teken van onafhankelijkheid. Mari zegt zijn uitkering op, ondervindt aan den lijve de gebrekkige voorzieningen in Roemenië en is diep onder de indruk van het verhaal van een jonge vrouw in een rolstoel die met gevaar voor eigen leven in een rubberen boot naar Europa vluchtte.
Gehandicapteuropa.nl
De Rolstoel Roadmovie wordt uitgezonden rond de Europese verkiezingen en is onderdeel van een groter project. De zoektocht van Mari gaat verder op het platform gehandicapteuropa.nl (disabledeurope.com). “Op dit online platform delen we verhalen over de kleine en grote uitdagingen die mensen met een lichamelijke handicap tegenkomen. Dat doen we met toegankelijk (reis)advies, inspirerende columns én we hebben bonusmateriaal van de serie en de landen die ik heb bezocht”, aldus Mari.
De EO-documentaire Rolstoel Roadmovie wordt op 15, 22 en 29 mei 2020 uitgezonden om 20:25 uur op NPO 2.
Uitzending gemist, ga naar:
https://www.uitzendinggemist.net/programmas/58842-Rolstoel_Roadmovie.html
Serie ‘Mari staat op’ over leven met beperking in Nederland
In de vierdelige EO-serie ‘Mari staat op’ reist filmmaker Mari Sanders in zijn rolstoel door ons eigen land. Hij neemt de kijker mee in zijn persoonlijke zoektocht naar acceptatie in de wereld van mensen zonder beperking. Hoe ziet de Nederlandse samenleving eruit door de ogen van mensen met een handicap? In hoeverre worden zij geaccepteerd en geliefd?
In 2019 maakte Mari Sanders voor de EO-serie ‘Rolstoel Roadmovie’ een ongewone reis door Europa. Twee jaar later gaat hij opnieuw op pad, dit keer in eigen land. Mari: “In Nederland wonen zo’n 1,7 miljoen mensen met een beperking. Ik ben daar – als gevolg van cerebrale parese – één van. Velen van ons worden onbewust, maar structureel achtergesteld. Zo gaan we bijvoorbeeld naar speciale scholen en wordt ons continue een helpende hand aangeboden. Dat doet wat met mij, maar ook met onze samenleving.” In zijn reis onderzoekt Mari hoe het is om in Nederland te leven met een beperking. Hij is daarin kwetsbaar, maar laat ook zijn humoristische kant zien.
Is er nog hoop?
In de eerste aflevering onderzoekt Mari de kans om ooit weer op te staan uit zijn rolstoel. Is dit realistisch en wat moet hij daarvoor doen? Hij spreekt met artsen en duikt in de wereld van alternatieve geneeswijzen. In de tweede aflevering brengt Mari een bezoek aan de school waar hij vroeger deel van uitmaakte, een school voor kinderen met een beperking. Ook logeert hij een aantal dagen in Het Dorp: een woongemeenschap en zorginstelling voor mensen met een handicap. Is het niet veel mooier om mensen met en zonder een handicap mét elkaar te laten leven? Voor de derde aflevering gaat Mari in gesprek met vrienden over het taboe op seksualiteit en handicap, duikt hij in de wereld van datingsites en sekswerkers en onderzoekt hij hoe de beeldvorming van mensen met een handicap tot stand komt.
Mari in actie
In de laatste aflevering besluit Mari dat het tijd is om op te staan en in actie te komen. Te lang al worden mensen met een handicap gezien als hulpbehoevende wezens die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Mari besluit om voor eens en altijd met dat beeld af te rekenen en schakelt een reclamebureau in voor een campagne. Hij gaat met een aantal andere mensen met een handicap de straat op om mensen zonder handicap een helpende hand te bieden. De campagne start eind april en is onderdeel van de tv-serie.
‘Mari staat op’ is te zien vanaf zondag 9 mei om 20.25 uur bij de EO op NPO 2.
Bekijk de trailer:
(Bron: EO) 14 april 2021