Festivals gaan term ‘MIVA’ niet meer gebruiken
Het woord MIVA – oftewel mindervalide – wordt in de festival industrie vaak gebruikt in de context van faciliteiten voor bezoekers met (mobiliteits)beperkingen. 17 Nederlandse festivalorganisaties* hebben in samenspraak met Handicap NL en Green Events besloten om vanaf 2024 de term ‘MIVA’ te vermijden.
Is MIVA een kwetsende term?
Zowel richting het publiek als in draaiboeken en vergunningen wordt vaak gesproken over een MIVA-Deck, MIVA-Toilet, MIVA-parkeerplaats of MIVA-ingang. Begrijpelijk: het is een kort en makkelijk toe te passen woord.
Hoewel het een handige term lijkt, kan ‘MIVA’ als denigrerend worden ervaren. De woorden invalide, mindervalide en andersvalide lijken naar de waarde van iemand te verwijzen: valide betekent geschikt of geldig.
Hoewel er mensen met beperking zijn die de term niet als vervelend of kwetsend ervaren, zijn er ook genoeg mensen die het woord ‘mindervalide’ interpreteren als ‘minderwaardig’. Wil je aan je festivalbezoekers overbrengen dat mensen met een beperking minder waard zijn? Nee. Dan is het vanzelfsprekend om deze omstreden term te vermijden in je externe en interne communicatie.
Is MIVA écht toegankelijk?
MIVA wordt in de praktijk als toegankelijkheids-verzamelterm gebruikt, terwijl er diverse vormen van beperkingen zijn. Wenselijker is te beschrijven in hoeverre, en voor wie iets toegankelijk is. Juist in vergunningen en online communicatie betekent dit dat je kritischer en concreter moet zijn: voor wie is je festival eigenlijk toegankelijk? Simpelweg een aangepast toilet plaatsen betekent nog niet dat iemand in een rolstoel écht een leuke festivalervaring gaat hebben.
Lees op de site van Green Events meer over de alternatieve termen
* De organisaties zijn: Amsterdam Open Air, Amsterdam Roots, Awakenings, Bevrijdingspop Haarlem, Drift, ESNS, Grachtenfestival, Milkshake, Oerol, Opwekking, Paaspop, STRAF_WERK, Theaterfestival Boulevard, SOENDA, Vunzige Deuntjes en Wonderfeel.
Bron: www.handicap.nl – publicatie mei 2024