Skip to main content

Terugblik activiteiten

2023

Opening rolstoelpad buurtvlindertuin te Eersel

Lintjes worden doorgeknipt bij de ingang (poortje) van de Buurtvlindertuin

Op zaterdag 11 maart 2023 werd tijdens NLdoet het rolstoel toegankelijke pad bij de Buurtvlindertuin van de Buurtboerderij Eersel geopend. Wethouder Léon Kox en Jenny Verbeek, van het Platform Mensen met een Beperking (PMB Eersel), knipten het lint door. Jenny ging als eerste met een flinke vaart naar beneden. Daarna volgden alle gasten.

Voorzitter van de Buurtboerderij, Netty Verdonk, geeft aan dat het bestuur enorm blij is met het nieuwe pad en de samenwerking met de gemeente.
Ook de gemeente is blij met het rolstoelpad. Zij staan voor een gemeente Eersel waarin iedereen mee kan doen. Het rolstoelvriendelijke pad bij de Buurtboerderij draagt hieraan bij!

Ook bedankt Netty het PMB Eersel voor de samenwerking en het advies bij de aanleg van het pad. Maar ook voor de donatie van de rolstoelpicknicktafel, die aan het einde van het pad neergezet is.

Het PMB Eersel is blij met dit mooie initiatief. Een prachtig voorbeeld voor een inclusieve buurt, samenleving. Bij de Buurtboerderij wordt niemand buitengesloten. Is iedereen welkom en mag iedereen mee doen op zijn/haar eigen manier. Daar kan het PMB Eersel zich helemaal in vinden.

Op KempenTV is een filmpje van de opening te zien of klik op onderstaande link.

Link naar het videofilmpje

Op naar een INCLUSIEF Eersel (gemeente)
met de Masterclass Inclusie

Inclusie uitgelegd met 4 cirkels exclusie, segregatie, integratie en inclusie

De gemeente Eersel heeft sinds 2019 een Inclusie Agenda. Iedere paar jaar worden ambtenaren,
raad en college uitgedaagd om extra aandacht te geven aan dit onderwerp.

Dit jaar was dat middels twee masterclasses voor ambtenaren en een workshop voor de gemeenteraad, commissieleden en burgemeester en wethouders.

Inclusie werkgroep

Deze werden georganiseerd door onze eigen Inclusiewerkgroep, bestaande uit eigen ambtenaren, Adviesraad Sociaal Domein en Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel. Inclusionlab heeft de masterclasses uitgevoerd (masterclass is een workshop gegeven door een expert).

Wat is inclusie?

Inclusie gaat over ons allemaal. Ongeacht leeftijd, uiterlijk, beperkingen of talenten, taal, huidskleur, seksuele voorkeur, genderidentificatie enzovoort.

Iedereen heeft het recht deel te nemen aan onze maatschappij. Helaas is deze maatschappij niet voor iedereen toegankelijk om wat voor reden dan ook.

Iemand ervaart uitgesloten te worden van werk, school, vrije tijd, gezondheid. In de gemeente Eersel vinden we het belangrijk dat we ons hiervan bewust worden en actief aan de slag gaan om iedereen op gelijkwaardige voet mee te laten doen.

Eerste conclusies

Als gemeente Eersel hebben we inclusie al goed op de agenda, maar er is ook nog veel te gebeuren. De masterclasses en workshops werden enthousiast ontvangen en men is actief aan de slag gegaan met actiepunten, bewustwording van eigen beleidsvraagstukken.

De inclusieve lunch en borrel hebben gezorgd voor hilariteit en tegelijk een serieus inzicht in wat het inhoud om (voor slechts een half uurtje) een fysieke beperking te hebben. Het veranderen van perspectief heeft mensen aan het denken gezet.

Zowel de gemeenteraad als ambtenaren zijn aan de slag gegaan met vragen over onder andere inclusieve evenementen, bouwen van community’s in wijken en dorpen en digitale informatie.

Alle uitkomsten worden verwerkt in de quickscan (een snel onderzoek op hoofdlijnen) en deze wordt gedeeld met alle deelnemers om weer tot volgende stappen te komen.

Iedereen hartelijk dank voor deelname en harde werk.

De Inclusiewerkgroep gemeente Eersel
Maart 2023

HOEZO BEPERKT?
Vergroot je rolstoelskills en doe mee tijdens de Parelrun in Eersel

Flyer 6e KLG Parelrun met nieuwe onderdelen G-run en rollers. Maak je evenement toegankelijk. Ook aanbod van gratis rolstoelvaardigheidscursus

Op 10 september komt het Wheelchair Skills Team van 10.00 tot 13.00 uur naar Eersel!
Het Platform voor Mensen met een Beperking Eersel (PMB) heeft samen met vrijwilliger Sabrina Schoenmaker een subsidieaanvraag ingediend bij Kempen in Beweging en die is volledig toegekend. Beide organisaties wilden deze waardevolle training rolstoelvaardigheden al lange tijd naar de Kempen halen. 

Inschrijven

Inschrijven is voor dit evenement niet nodig, maar om in te kunnen schatten hoe druk het wordt zou het fijn zijn als je een berichtje wilt sturen naar sabrinaschoenmaker@hotmail.com.

Het event is buiten op de mooie Markt in Eersel.

Bij slecht weer wordt het event van het Wheelchair Skills Team naar een gymzaal verplaatst.

Er is een toegankelijk toilet, met dank aan Brain of buildings, en er zijn voldoende parkeerplaatsen dichtbij of op redelijke afstand.

Eersel heeft een historische dorpskern. De kasseien zijn helaas niet zomaar op te lossen, daar is de gemeente mee bezig. Of met een oplossing die op termijn de toegankelijkheid van het dorp verbetert.

Het Wheelchair Skills Team legt hun parcours in ieder geval op een stuk rolstoelvriendelijk wegdek.

Hoe is het idee ontstaan?

De wedstrijdcommissie van de Parelrun heeft Sabrina, die zelf een actief leven leidt in haar rolstoel, gevraagd mee te denken over de organisatie van een run voor rollers. De Parelrun is een hardloopwedstrijd die op de Markt start en gelijktijdig plaatsvindt.

Rolstoelvaardigheden

Het is lang niet voor iedereen mogelijk om aan zo’n wedstrijd deel te nemen omdat het om veel redenen lastig kan zijn om je zelfstandig buiten in een rolstoel te verplaatsen. In sommige gevallen kan het helpen als je betere rolstoelvaardigheden hebt. Het verbeteren van je rolstoelvaardigheden waardoor je makkelijker, veiliger en zelfverzekerder over straat kunt kan op zichzelf een overwinning zijn!

Sabrina gaat op 10 september aan de Parelrun en aan het Wheelchair Skills Team event deelnemen!

We hopen dat er meer rollers zijn die het leuk vinden om een rondje van 5, 10 of 15 km te rollen. In combinatie met het Wheelchair Skills Team event is dat een leuke invulling van een zondagochtend toch!

Als je meer wilt weten of vragen hebt, stuur dan een mailtje naar sabrinaschoenmaker@hotmail.com.


Terugblik van een inclusieve 6e KLG Parelrun

 • Rolstoelers en niet-rolstoelers sportten samen tijdens de Parelrun 2023.
 • Rolstoelers en niet-rolstoelers sporten samen tijdens de Parelrun van 2023.
 • Publiek moedigt de renners en rollers aan
 • Voorzitter doet mee aan de rolstoelvaardigheidscursus
 • Enkele jeugdige renners doen mee aan de rolstoelvaardigheidscursus
 • jong en oud deed mee aan het Wheelchair skills event

  Euforie, dat omschrijft het beste welk gevoel we als atletiekvereniging DES en PMB Eersel hebben terugkijkend op een fantastische allereerste inclusieve Parelrun. We dachten dat de kasseien de grootste uitdaging voor de rollers zou zijn. Er was een uitdaging nóg groter waar alle deelnemers last van hadden: de tropische temperatuur. Desondanks rolden alle deelnemers fanatiek en vastberaden de door hen gekozen afstand uit. 

  Er stonden 7 rollers aan de start. Een aantal waar we trots op zijn. Zeven vertegenwoordigers van het belang dat we met deze editie van de Parelrun wilden nastreven. Onbeperkt meedoen.  

  We hebben ons uiterste best gedaan om de toegankelijkheid tot in de puntjes te perfectioneren en we mogen tevreden zijn. De reacties zijn lovend. Van start tot finish en er omheen verliep alles precies zoals we gehoopt hadden. Van de dingen die we kunnen verbeteren leren we en met dezelfde wil en toewijding nemen we die punten mee naar de volgende editie. 

  Training rolstoelvaardigheden

  Ook het event van het Wheelchair Skills Team dat tijdens de Parelrun plaatsvond was een daverend succes. Naast de rollers die hun skills op het parcours verder lieten groeien, waren er een overweldigend aantal kinderen en volwassenen die niet in een rolstoel zitten die wilden ervaren hoe het is om rollend door het leven te gaan. De rolstoelen die het Wheelchair Skills Team had meegebracht waren doorlopend bezet.

  Roller of niet, vrijwel alle deelnemers vonden het zo leuk en leerzaam dat ze het parcours meerdere keren gedaan hebben om er steeds beter in te worden. Want het is nog niet zo makkelijk om in een rolstoel een drempel op en af te gaan of een hellinkje te nemen. 

  De beperkte deelnemers zijn vanmorgen dankzij het Wheelchair Skills Team een stukje minder beperkt geworden. En de niet-beperkte deelnemers zijn zich meer bewust geworden van de obstakels en uitdagingen die je als roller in het dagelijks leven tegenkomt. 

  Zo hebben de Parelrun en het Wheelchair Skills Team niet enkel grenzen verlegd, maar ook bijgedragen aan bewustwording.

  Het Wheelchair Skills Team kon deze training komen geven dankzij de financiële hulp van Stichting Kempen in Beweging.

  Opening Toegankelijk ommetje te Knegsel

  De kerk met pastorie in Knegsel met 2 dames in klederdracht

  Opening 3 historische ommetjes te Knegsel, waarvan 1 toegankelijk! 

  Op zaterdag 28 oktober 2023 is het Toegankelijk ommetje in Knegsel geopend, samen met nog 2 andere historische ommetjes.

  Het toegankelijk ommetje begint op het dorpsplein en loopt over – soms half- verharde paden.

  Wat is een toegankelijk ommetje?

  Een goed begaanbaar wandelpad. Een pad, dat te gebruiken oftewel toegankelijk is voor iedereen. Dus ook voor mensen met een beperking. Of je nu goed of slecht ter been bent (in een rolstoel of met rollator); goed of slechtziend bent; met een kinderwagen of buggy er op uit wilt of een wandeling wilt maken met je kind, dat graag op haar/zijn driewieler of skelter mee wandelt.

  Het PMB Eersel heeft de dorpsraad (werkgroep Historische ommegang Knegsel) benaderd. Samen is bekeken of het uitgezette toegankelijk ommetje door PMB Eersel raakvlakken heeft met een van de 2 historische ommetjes. Dit is het geval met het ommetje Oude Kerkhof. Twee vliegen in een klap dus. Een historisch toegankelijk ommetje.

  Het PMB Eersel doneert ook een rolstoelpicknicktafel. Deze wordt bij het Oude Kerkhof geplaatst. 

  Link naar de website van Visit Eersel met daarop de routebeschrijving (via wandelknooppunten), maar ook de historische verhalen over onder meer “het Oude Kerkhof”.

  Folder

  De folder met de 3 historische ommetjes (inclusief het toegankelijk ommetje) is te verkrijgen bij gemeenschapshuis De Leenhoef, De Weefkamer en Dinee Cafe De Kempen te Knegsel en bij Visit Eersel, Markt, Eersel.

  Wandelknooppunten zijn: 56 – 06 – 55 -04 – 05 – 56

  Kaart met de 3 historische wandelroutes via wandelknooppunten

  Veel wandelplezier


  Link naar een filmpje/reportage door KempenTV van de opening van de 3 historische ommetjes:

  Probeer het eens zelf! Dan snap je mij beter

  Workshop rolstoelvaardigheid

  Heel veel dagelijkse dingen doen we zonder erbij na te denken; ze gaan vanzelf. Maar dat geldt niet voor iedereen!
  Even snel een boodschap doen op de fiets. Dat gaat niet als je blind of zeer slechtziend bent. Of naar een popconcert gaan als je doof bent. Wat dacht je van een trap beklimmen als je moeilijk of niet kunt lopen. Of iets van de grond oprapen als je reuma hebt.

  Bewustwording

  Jong geleerd is oud gedaan, daarom is het Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel 10 jaar geleden gestart met het geven van voorlichting op de basisscholen. Maar ook voorlichting aan volwassenen zijn zeer nuttig.
  In maart hebben we een bijeenkomst georganiseerd voor ambtenaren. Hoe pas je het VN-verdrag Handicap toe op jouw beleidsstuk of bij de uitvoering? Een beleidsstuk moet samengesteld zijn voor iedereen. Voor 80% van de mensen is onvoldoende, als 20% zijn nek breekt (letterlijk als figuurlijk).

  Scholenvoorlichting

  PMB Eersel geeft voorlichting aan de leerlingen van de groepen 7 en 8 op de basisscholen van de gemeente Eersel. We laten de leerlingen op een speelse manier voelen, zien en ervaren, hoe het is om een handicap of beperking te hebben. Met andere woorden dat je iets niet of minder goed kunt. En hoe je daarmee om kunt gaan.

  Waarom doen we dit? 

  Iedereen heeft een bepaald beeld van mensen met een beperking. De een vindt ze zielig, de andere eng of weet eigenlijk niet zo goed hoe met hen om te gaan. 
  Maar hoe zijn mensen met een beperking nu echt!

  Door het zelf te ervaren, ga je iemand beter begrijpen. En ga je beseffen dat iedereen uniek is, maar ook een talent heeft. Dus ook mensen met een beperking. Mensen met een beperking kunnen veel meer dan jij denkt! Er is heel veel mogelijk.

  Hoe doen we dat?

  De leerlingen gaan zelf aan de slag door verschillende workshops te volgen. Hoe is het om blind/slechtziend of doof/slechthorend te zijn; te lopen met een prothese of een drempel te moeten nemen in een rolstoel; hoe smeer ik een boterham als ik aan één zijde verlamd ben of hoe kam ik mijn haar als ik mijn arm niet kan buigen.

  Door wie?

  We hebben een enthousiast team dat uit 11 vrijwilligers met en zonder een beperking bestaat. We ontvangen vele leuke reacties en blije gezichten. We doen dit dan ook met veel plezier.

  IETS VOOR JOU? We kunnen nog wat versterking gebruiken voor ons team. Dus aarzel niet en neem contact op via toegankelijkpmbeersel@gmail.com of 06-14339317.

  Voordelen

  Bedenk, dat een toegankelijke samenleving voor iedereen alleen maar voordelen heeft.

  Wat dacht je van een toegankelijk openbaar toilet waar iedereen gebruik van kan maken. En een stoep zonder hindernissen betekent ook een veilig looppad voor ouders met een kinderwagen of
  voor jouw kind op een stepje.

  Iedereen doet mee

  We hebben ook een belangrijk motto om te delen: Iedereen is gelijk, doet mee en is welkom. Heeft respect voor elkaar.

  Ook mensen met een beperking willen meedoen, erbij horen. Dus lid zijn van een sportvereniging, werken, op vakantie of naar school gaan en meer. Daar zetten wij ons voor in.

  Je bent dan ook van HARTE WELKOM als vrijwilliger bij PMB Eersel. Samen bereiken we meer dan alleen.

  Meer informatie:

  www.pmbeersel.nl
  pmbeersel@outlook.com

  Workshop met kunstbeen lopen

  Artikel: De Hint, rubriek Welzijn wijzer d.d. 3-11-2023

  Toegankelijk toilet op de Markt in Eersel geopend

  Dorpsgenoten Jenny Verbeek en Sabrina Schoenmaker maken zich sterk voor toegankelijke toiletten, onder andere hier bij Cosy Foodbar © Nathalie Buijs

  Dorpsgenoten Jenny Verbeek en Sabrina Schoenmaker
  maken zich sterk voor toegankelijke toiletten,
  onder andere hier bij Cosy Foodbar.
   © Natalie Buijs


  Weer een succesje door de inzet van PMB Eersel


  Toegankelijk toilet op de Markt in Eersel geopend

  EERSEL – De Markt van Eersel staat bekend om zijn gezellige terrassen, winkeltjes en restaurantjes. Mensen met een beperking komen er echter niet vaak, want er is geen toegankelijk toilet in de buurt. Dat is vanaf nu al een stukje beter.

  Bijgesloten een kopie van het volledige artikel in het ED:
  Een kopie van het artikel in het ED over het toegankelijk toilet