Skip to main content

Terugblik activiteiten

2016

Logo Week van de Toegankelijkheid

Week van de Toegankelijkheid 2016

– Burendag & Week van de Toegankelijkheid 2016 INEEN! –

In de week van de Toegankelijkheid vragen mensen met een beperking aandacht voor een toegankelijke samenleving. 

Het thema van dit jaar: Toegankelijkheid van een wijk

Dit jaar organiseert het Platform voor Mensen met een Beperking in samenwerking met de gemeente Eersel en buurtvereniging de Molenakkers te Eersel een activiteit.

Wat een Burendag samen met de Week van de Toegankelijkheid al niet teweeg kan brengen!
De Burendag d.d. 24 september in de wijk de Molenakkers te Eersel had heel wat in petto. Het was meer dan alleen een kopje koffiedrinken en “socializen”.

Naast de jaarlijkse opknapbeurt van de jeu de boules banen en het speelveld de Speelakker, werd er onderling een strijd gestreden om de titel “beste jeu de bouler van de wijk”. Met als klap op de vuurpijl een wedstrijdje rolstoel-jeu de boules door de wethouder Ria van der Hamsvoord en correspondent Ad Adriaans. 

Daarna stond de toegankelijkheid van de wijk op het programma. 

Hoe toegankelijk is de wijk de Molenakkers? 

Het Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel (PMB Eersel) heeft de wijk geschouwd. Hiervan is een rapport gemaakt en overhandigd aan de wethouder. 

Daarna kon eenieder die maar wilde zelf ervaren hoe toegankelijk de wijk was; in een rolstoel of lopende door de wijk met een blindengeleidestok en een oogmasker op. “Ik word er helemaal duizelig van” of “tjee wat een drama om blind te zijn, je bent je oriëntatie gevoel helemaal kwijt en je kunt geen auto meer rijden of fietsen” waren twee reacties van de deelnemers.

Kruip eens in de huid van iemand met een beperking.

Door het zelf te ervaren, word je je bewust hoe het is om te leven met een beperking en welke obstakels je tegen kunt komen.

Een voorbeeld is een auto die half op de stoep geparkeerd staat of kliko’s, fietsen of reclameborden die het trottoir versperren. Niet alleen onveilig voor rolstoelers, maar ook voor mensen met een kinderwagen of rollator, die daardoor de straat op moeten om het pad te kunnen vervolgen. Laat staan voor blinden en slechtzienden die hier tegenaan kunnen lopen. 

En toen kwam in het karretje van de WVK PHOXY de Speelakker op rijden… je had de gezichten van de kinderen moeten zien. Phoxy was nieuwsgierig naar het nieuwe afvalproject. In december start de gemeente Eersel namelijk een pilot in de wijk de Molenakkers. 

Al met al is het een gezellige, ludieke dag geworden. Daarvoor dank aan de wethouder Ria van der Hamsvoord, alle vrijwilligers van het PMB Eersel en buurtvereniging de Molenakkers, Roll-on Mobilitycare te Hapert en Phoxy.

Het organiseren van een Burendag samen met de Week (dag) van de Toegankelijkheid is dan ook zeer aan te raden!

Vrouw en kind met oogmaskers en blindegeleidestok Vrouw en kind met oogmaskers en blindegeleidestok
Vrouw in rolstoel met PHOXY Vrouw in rolstoel met PHOXY
Wethouder in rolstoel aan het jeu de boulen Wethouder in rolstoel aan het jeu de boulen
Flyer Week van de Toegankelijkheid 2016 Flyer Week van de Toegankelijkheid 2016
  3e Rolstoel Wandelevenement
  Wandel… rol… gezellig een avond mee!

  Onder het motto SAMEN CONTENT KUIEREN organiseert het PMB Eersel deze 3e rolstoelwandeling in samenwerking met A4D Eersel (Avond4daagse Eersel). We sluiten aan op de laatste avond, vrijdagavond 17 juni 2016.

  Gezellige, mooie wandeling tussen de schooljeugd (Avond4daagse)… jammer dat we letterlijk als figuurlijk zijn ingezegend! 
  Met dank aan Roll-on Mobilitycare te Hapert voor de uitleen van de rolstoelen.

  Poster 3e rolstoel wandelevenement (samen wandelen tussen de jeugd Avondvierdaagse)
  3e Rolstoel wandelevenement (een groep wandelaars inclusief mensen in rolstoel met duwer)
  3e Rolstoel wandelevenement (een groep wandelaars inclusief mensen in rolstoel met duwer lopend in de regen met paraplu's