Zelfstandigheid begint met mobiliteit!
Het handboek (notitie) geeft informatie over openbaar vervoer, parkeren, privévervoer, aanvraag rolstoelen, scootmobielen, vervoer van en naar werk of opleiding, zelf autorijden etc.
Het Handboek Vervoer is per hoofdstuk te downloaden via onderstaande linkjes:
Laatste versie april 2020
Verkeersregels voor gehandicapten(voertuigen)- en familiepaden
En mogen bromfietsen en mountainbikes op deze paden rijden?
De paden
Voor gehandicapten- (familie-) paden bestaan geen afzonderlijke verkeerstekens.
Zie: www.verkeersbordenoverzicht.nl.
Wanneer er verder geen aanwijzingen zijn gegeven, dan kunnen rolstoel- en scootmobielgebruikers op het pad geconfronteerd worden met gebruik van het pad door voetgangers, fietsers, mountainbikes, en zelfs bromfietsen.
Gevaarlijke situaties ontstaan door het grote verschil in snelheid van deze voertuigen.
De voertuigen
Voertuigen, ‘kennelijk ingericht voor het vervoer van een gehandicapte’, zijn wettelijk een aparte categorie volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). Voor deze voertuigen gelden eigen regels en bepalingen.
Alle rolstoelen, scootmobielen, driewielfietsen en gehandicaptenauto’s vallen onder het begrip gehandicaptenvoertuigen(niet breder dan 1,10 m en niet uitgerust met een motor, of voorzien van een motor waarvan de door de constructie bepaalde maximum snelheid niet meer dan 45 km/h bedraagt).
Bromfietsen en brommobielen zijn geen gehandicaptenvoertuigen, ook niet als ze zijn aangepast voor het gebruik door een gehandicapte. Aangepaste auto’s zijn voor de wet gewone motorvoertuigen, en dus ook geen gehandicaptenvoertuigen.
Gehandicaptenvoertuigen uitgerust met een verbrandingsmotor of een elektromotor kunnen open zijn, half overdekt of helemaal gesloten. U mag er binnen de bebouwde kom op de weg 30 km mee rijden en buiten de bebouwde kom 40 km/u!
Een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig kan dus ook behoorlijk gevaar opleveren voor rolstoelers op een pad.
Waar mag u rijden met een gehandicaptenvoertuig?
U mag met een gehandicaptenvoertuig overal rijden waar een fiets mag rijden. Bij het ontbreken van een fietspad mag u er dus de rijbaan mee op. U mag ook op de stoep rijden en in voetgangersgebieden. U mag het voertuig daar ook parkeren.
Rijdt u tussen de voetgangers, dan moet u zich houden aan de verkeersregels voor voetgangers. Rijdt u op het fietspad of op de weg, dan moet u zich houden aan de regels voor fietsers en bromfietsers.
Leeftijden
Kan het voertuig sneller dan 10 km/u, dan moet u ouder zijn dan 16 jaar om het te mogen gebruiken.
Als u jonger dan 16 jaar bent, mag u alleen een scootmobiel berijden die niet sneller kan rijden dan 10 kilometer per uur.
Bron: Groen & Handicap Kenniscentrum: www.natuurzonderdrempels.nl
Veiligverkeer Nederland – Blijf veilig mobiel
Op de website van Veiligverkeer Nederland staat allerlei informatie van verkeersregels (tot een kennitest hiervan) tot aan opfriscursussen auto, fiets, scootmobiel.
De aanpassing van het besluit toegankelijkheid OV wordt op veel tafels besproken. Ieder(in) heeft samen met de Oogvereniging, Wij Staan Op!, Coalitie voor Inclusie, Treinen Met Toiletten en de Toiletalliantie 10 concrete punten opgesteld waarop het besluit in ieder geval verbeterd moet worden. De NGO rapportage VN-verdrag Handicap heeft ons laten zien dat er in het openbaar vervoer nog grote slagen moeten worden gemaakt voor de toegankelijkheid. Mensen met een beperking komen nog te vaak niet mee. Deze lijst vormt de basis van onze input aan het ministerie, de vervoerders en de politiek.
Eind 2020, uiterlijk begin 2021 moet er wat Ieder(in) betreft een concreter besluit toegankelijkheid liggen dat in lijn is met het VN-verdrag Handicap. Toegankelijk openbaar vervoer maakt dat iedereen gewoon mee kan doen in onze samenleving en mensen niet afhankelijk zijn van speciale voorzieningen, zoals doelgroepenvervoer.
www.ieder(in).nl
De GoOV app is een app op je smartphone voor iedereen die moeite heeft met zelfstandig reizen, zoals mensen met een beperking, hersenletsel, psychiatrische aandoening, of senioren.
GoOV helpt je zelfstandig, veilig en daardoor met vertrouwen te reizen met het OV/openbaar vervoer. De bestemming kun je alleen of samen met je ouders/ begeleiders invoeren.
GoOV is eenvoudig te gebruiken en begeleidt je van deur tot deur tijdens de looproutes, bij bushaltes en op stations. Met altijd actuele ov-informatie geeft GoOV aan hoe laat de bus of trein komt, waar en wanneer er moet worden overgestapt en bij welke halte of station er moet worden uitgestapt.
Als je tijdens een reis niet meer weet wat je moet doen, kun je met de hulpknop onze Hulplijn bellen die je weer verder op weg helpt.
Visie
Je kunt zoveel meer dan je denkt! Als je moeite hebt met zelfstandig reizen, ondersteunt GoOV je altijd en overal om je reisbestemming betrouwbaar en veilig te bereiken.
Missie
GoOV BV is een sociale onderneming die mensen van 10 tot 90 de mogelijkheid biedt om in hun dagelijkse leven zelfstandig te reizen.
Ambitie
GoOV wil bereiken dat mensen die moeite hebben met zelfstandig reizen, zo veilig en zelfstandig mogelijk kunnen reizen, met behulp van hedendaagse technologie en tegen lagere maatschappelijke kosten dan de huidige vervoersoplossingen.
De toegevoegde waarde van de GoOV-dienstverlening is dan ook:
De reizigers die GoOV gebruiken, zijn mensen met een verstandelijke beperking, mensen met hersenletsel, mensen met een psychiatrische aandoening of senioren.
Je kunt op verschillende manieren overgaan tot het gebruik van GoOV:
Gemeenten bieden verschillende categorieën reizigers (leerlingenvervoer, WLZ-vervoer, WMO-vervoer) een vervoersmogelijkheid aan waar de GoOV een onderdeel van is.
Veel organisaties geven hun cliënten de mogelijkheid om van de GoOV gebruik te maken.
Voor mensen met een Persoons Gebonden Budget zijn we nu aan het onderzoeken hoe je het abonnement kunt aanschaffen en betalen.
Als je geen vervoersindicatie hebt, of de GoOV wordt niet in je gemeente/organisatie aangeboden, neem dan contact met ons op voor je mogelijkheden.
Zie voor meer informatie https://www.go-ov.nl/
We proberen het openbaar vervoer voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken en te houden. Afhankelijk van een rolstoel of rollator, slechtziend of blind of als begeleider mee? Lees hier de nodige informatie over toegankelijkheid van onze bussen en treinen.
Kun je vanwege een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met je mee met de reguliere bus. Controle in bussen en flex-voertuigen gebeurt op zicht. Inchecken is dus niet nodig. Bij tram, metro en trein dient wel ingecheckt te worden met de OV-Begeleiderskaart.
Lees meer over de OV-Begeleiderskaart op ovbegeleiderskaart.nl
Meer informatie:
Website: https://www.hermes.nl/nl/reisinformatie/reizen-met-een-beperking
Stel je maakt gebruik van een rolstoel of scootmobiel. Dan kun je vaak niet zelf bepalen hoe laat je ergens heen gaat en met wie. Laat staan dat je spontaan kunt beslissen om later naar huis te gaan, omdat het nog zo gezellig is. Hoe fijn zou het zijn als je dan niet afhankelijk bent. En het geen gedoe meer is om over vervoer te beschikken? Met de Zonnebloemauto maken wij het mogelijk. De Zonnebloem biedt toegankelijk vervoer voor een betaalbare prijs. Want mensen met een lichamelijke beperking moeten in alle vrijheid op pad kunnen gaan. Dat is waar wij met elkaar voor gaan!
Daarom zijn we gestart met het verhuren van Zonnebloemauto’s, die geschikt zijn om een rolstoel of scootmobiel in mee te nemen. Verspreid over heel Nederland zijn er Zonnebloemauto’s te huur.
Voor meer informatie ga naar de website van de Zonnebloem: https://www.zonnebloem.nl/doe-mee/eropuit/auto-huren
© PMB Eersel Alle rechten voorbehouden. Ondersteund door Reclamestudio Digi-Z.