Vervoer

Zelfstandigheid begint met mobiliteit!

Handboek Vervoer

Alle informatie over VERVOER voor mensen met een beperking

Het handboek (notitie) geeft informatie over openbaar vervoer, parkeren, privévervoer, aanvraag rolstoelen, scootmobielen, vervoer van en naar werk of opleiding, zelf autorijden etc.


Het Handboek Vervoer is per hoofdstuk te downloaden via onderstaande linkjes:


Laatste versie april 2020

Verkeersregels voor gehandicapten(voertuigen)- en familiepaden

En mogen bromfietsen en mountainbikes op deze paden rijden?

De paden

Voor gehandicapten- (familie-) paden bestaan geen afzonderlijke verkeerstekens. 
Zie: www.verkeersbordenoverzicht.nl.

Wanneer er verder geen aanwijzingen zijn gegeven, dan kunnen rolstoel- en scootmobielgebruikers op het pad geconfronteerd worden met gebruik van het pad door voetgangers, fietsers, mountainbikes, en zelfs bromfietsen.
Gevaarlijke situaties ontstaan door het grote verschil in snelheid van deze voertuigen.

De voertuigen

Voertuigen, ‘kennelijk ingericht voor het vervoer van een gehandicapte’, zijn wettelijk een aparte categorie volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). Voor deze voertuigen gelden eigen regels en bepalingen.

Gehandicaptenvoertuigen

Alle rolstoelen, scootmobielen, driewielfietsen en gehandicaptenauto’s vallen onder het begrip gehandicaptenvoertuigen(niet breder dan 1,10 m en niet uitgerust met een motor, of voorzien van een motor waarvan de door de constructie bepaalde maximum snelheid niet meer dan 45 km/h bedraagt).

Bromfietsen en brommobielen zijn geen gehandicaptenvoertuigen, ook niet als ze zijn aangepast voor het gebruik door een gehandicapte. Aangepaste auto’s zijn voor de wet gewone motorvoertuigen, en dus ook geen gehandicaptenvoertuigen.

Gehandicaptenvoertuigen uitgerust met een verbrandingsmotor of een elektromotor  kunnen open zijn, half overdekt of helemaal gesloten. U mag er binnen de bebouwde kom op de weg 30 km mee rijden en buiten de bebouwde kom 40 km/u!

Een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig kan dus ook behoorlijk gevaar opleveren voor rolstoelers op een pad.

Waar mag u rijden met een gehandicaptenvoertuig?

U mag met een gehandicaptenvoertuig overal rijden waar een fiets mag rijden. Bij het ontbreken van een fietspad mag u er dus de rijbaan mee op. U mag ook op de stoep rijden en in voetgangersgebieden. U mag het voertuig daar ook parkeren.

Rijdt u tussen de voetgangers, dan moet u zich houden aan de verkeersregels voor voetgangers. Rijdt u op het fietspad of op de weg, dan moet u zich houden aan de regels voor fietsers en bromfietsers.

Leeftijden

Kan het voertuig sneller dan 10 km/u, dan moet u ouder zijn dan 16 jaar om het te mogen gebruiken.
Als u jonger dan 16 jaar bent, mag u alleen een scootmobiel berijden die niet sneller kan rijden dan 10 kilometer per uur.

Bron: Groen & Handicap Kenniscentrum: www.natuurzonderdrempels.nl


Veiligverkeer Nederland – Blijf veilig mobiel

Op de website van Veiligverkeer Nederland staat allerlei informatie van verkeersregels (tot een kennistest hiervan)  tot aan opfriscursussen auto, fiets, scootmobiel.

Link naar www.vvn.nl/blijf-veilig-mobiel

Publicaties

Tien verbeterpunten voor een toegankelijk Openbaar Vervoer (OV)

De aanpassing van het besluit toegankelijkheid OV wordt op veel tafels besproken. Ieder(in) heeft samen met de Oogvereniging, Wij Staan Op!, Coalitie voor Inclusie, Treinen Met Toiletten en de Toiletalliantie 10 concrete punten opgesteld waarop het besluit in ieder geval verbeterd moet worden. De NGO rapportage VN-verdrag Handicap heeft ons laten zien dat er in het openbaar vervoer nog grote slagen moeten worden gemaakt voor de toegankelijkheid. Mensen met een beperking komen nog te vaak niet mee. Deze lijst vormt de basis van onze input aan het ministerie, de vervoerders en de politiek.

Tien concrete punten voor aanpassing
 1. Monitor het besluit door vervoerders jaarlijks te laten rapporteren over hoe zij aan het besluit voldoen. Dit zorgt voor een actueel beeld van de toegankelijkheid bij alle partijen.
 2. Zorg dat de Rijksoverheid het besluit kan handhaven en daarmee haar (stelsel)verantwoordelijkheid neemt.
 3. Borg dat ervaringsdeskundigen en hun vertegenwoordigers geconsulteerd worden bij aanbestedingen in het OV en bij de periodieke rapportageverplichting uit punt 1.
 4. Borg dat alle huidige en toekomstige vormen van openbaar vervoer, aanvullend openbaar vervoer en vervangend openbaar vervoer moeten voldoen aan het besluit toegankelijkheid openbaar vervoer.
 5. Creëer duidelijkheid over welke hulpmiddelen (specificaties) meegenomen mogen worden in welke voertuigen.
 6. Borg dat reisassistentie op het spoor ten alle tijden voor iedereen beschikbaar is. Dus ook bij een gelijkvloerse instap en ook begeleiding door het station heen voor mensen met een visuele beperking.
 7. Borg een maximale aanmeldtijd voor reisassistentie van maximaal 1 uur voor alle treinvervoerders in het land.
 8. Neem de verplichting op dat er in elke trein een toegankelijk toilet aanwezig is.
 9. Neem in het besluit een verplichting op om de beschikbaarheid en continuïteit van voorzieningen waar mensen afhankelijk van zijn in het OV te borgen. Neem ook op dat een vervoerder alternatieven moet regelen als een voorziening lange tijd niet beschikbaar is (alternatief vervoer).
 10. Neem een inspanningsverplichting op dat vervoerders bij groot onderhoud of revisie van materieel en infrastructuur alles wat mogelijk is doen om hun infrastructuur en materieel te laten voldoen aan het dan geldende besluit toegankelijkheid openbaar vervoer.

Eind 2020, uiterlijk begin 2021 moet er wat Ieder(in) betreft een concreter besluit toegankelijkheid liggen dat in lijn is met het VN-verdrag Handicap. Toegankelijk openbaar vervoer maakt dat iedereen gewoon mee kan doen in onze samenleving en mensen niet afhankelijk zijn van speciale voorzieningen, zoals doelgroepenvervoer.

www.ieder(in).nl

GoOV App maakt zelfstandig reizen voor mensen met een beperking mogelijk
GoOV app

De GoOV app is een app op je smartphone voor iedereen die moeite heeft met zelfstandig reizen, zoals mensen met een beperking, hersenletsel, psychiatrische aandoening, of senioren.

GoOV helpt je zelfstandig, veilig en daardoor met vertrouwen te reizen met het OV/openbaar vervoer. De bestemming kun je alleen of samen met je ouders/ begeleiders invoeren.

GoOV is eenvoudig te gebruiken en begeleidt je van deur tot deur tijdens de looproutes, bij bushaltes en op stations. Met altijd actuele ov-informatie geeft GoOV aan hoe laat de bus of trein komt, waar en wanneer er moet worden overgestapt en bij welke halte of station er moet worden uitgestapt.

Als je tijdens een reis niet meer weet wat je moet doen, kun je met de hulpknop onze Hulplijn bellen die je weer verder op weg helpt.

Over GoOV

Visie
Je kunt zoveel meer dan je denkt! Als je moeite hebt met zelfstandig reizen, ondersteunt GoOV je altijd en overal om je reisbestemming betrouwbaar en veilig te bereiken. 

Missie
GoOV BV is een sociale onderneming die mensen van 10 tot 90 de mogelijkheid biedt om in hun dagelijkse leven zelfstandig te reizen.

Ambitie
GoOV wil bereiken dat mensen die moeite hebben met zelfstandig reizen, zo veilig en zelfstandig mogelijk kunnen reizen, met behulp van hedendaagse technologie en tegen lagere maatschappelijke kosten dan de huidige vervoersoplossingen. 

Waarom GoOV

De toegevoegde waarde van de GoOV-dienstverlening is dan ook:

 • Een reiziger kan ZELFSTANDIG en VEILIG een reis afleggen binnen zijn ‘vaardigheden’ met behulp van een mobiel device.
 • GEVOEL VAN VEILIGHEID EN CONTROLE geven aan de ouder / begeleider / verwante van de reiziger door ‘mee te kunnen kijken’.
 • ONDERSTEUNING BIEDEN aan de reiziger of een INTERVENTIE PLEGEN als de reis niet lukt, op basis van alle noodzakelijke informatie die over de reis en de reiziger beschikbaar is bij degene die de interventie pleegt (verwante of Hulplijn).
Voor wie?

De reizigers die GoOV gebruiken, zijn mensen met een verstandelijke beperking, mensen met hersenletsel, mensen met een psychiatrische aandoening of senioren.
Je kunt op verschillende manieren overgaan tot het gebruik van GoOV:
Gemeenten bieden verschillende categorieën reizigers (leerlingenvervoer, WLZ-vervoer, WMO-vervoer) een vervoersmogelijkheid aan waar de GoOV een onderdeel van is.
Veel organisaties geven hun cliënten de mogelijkheid om van de GoOV gebruik te maken.
Voor mensen met een Persoons Gebonden Budget zijn we nu aan het onderzoeken hoe je het abonnement kunt aanschaffen en betalen.
Als je geen vervoersindicatie hebt, of de GoOV wordt niet in je gemeente/organisatie aangeboden, neem dan contact met ons op voor je mogelijkheden.

Zie voor meer informatie https://www.go-ov.nl/

Bravo / Hermes: informatie reizen met een beperking
Reizen met een beperking

We proberen het openbaar vervoer voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken en te houden. Afhankelijk van een rolstoel of rollator, slechtziend of blind of als begeleider mee? Lees hier de nodige informatie over toegankelijkheid van onze bussen en treinen.

Begeleiderskaart

Kun je vanwege een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met je mee met de reguliere bus. Controle in bussen en flex-voertuigen gebeurt op zicht. Inchecken is dus niet nodig. Bij tram, metro en trein dient wel ingecheckt te worden met de OV-Begeleiderskaart.

Lees meer over de OV-Begeleiderskaart op ovbegeleiderskaart.nl

Meer informatie:

Website: https://www.hermes.nl/nl/reisinformatie/reizen-met-een-beperking

Rolstoelauto huren: betaalbaar vervoer op maat (de Zonnebloemauto)

Stel je maakt gebruik van een rolstoel of scootmobiel. Dan kun je vaak niet zelf bepalen hoe laat je ergens heen gaat en met wie. Laat staan dat je spontaan kunt beslissen om later naar huis te gaan, omdat het nog zo gezellig is. Hoe fijn zou het zijn als je dan niet afhankelijk bent. En het geen gedoe meer is om over vervoer te beschikken?  Met de Zonnebloemauto maken wij het mogelijk. De Zonnebloem biedt toegankelijk vervoer voor een betaalbare prijs. Want mensen met een lichamelijke beperking moeten in alle vrijheid op pad kunnen gaan. Dat is waar wij met elkaar voor gaan!

Verhuurlocaties

Daarom zijn we gestart met het verhuren van Zonnebloemauto’s, die geschikt zijn om een rolstoel of scootmobiel in mee te nemen. Verspreid over heel Nederland zijn er Zonnebloemauto’s te huur. 

Voor meer informatie ga naar de website van de Zonnebloem: https://www.zonnebloem.nl/doe-mee/eropuit/auto-huren

 


ANBI

Fiscaal nr. ANBI: 8059 87 071 
KvK-nummer: 410 94 259

© PMB Eersel Alle rechten voorbehouden. Ondersteund door Reclamestudio Digi-Z.